Σάμος 2030: Ανασυγκρότηση και βιώσιμη ανάπτυξη
Γράφει ο Μανώλης Νικ. Κάρλας, γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003 - 2010)
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/11/2024
Με ομόφωνες αποφάσεις του, αμέσως μετά τον φονικό και καταστροφικό σεισμό της 30ής Οκτώβρη 2020, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ζητούσε από την Κυβέρνηση, εκτός των άλλων και την εκπόνηση ειδικού και κοστολογημένου σχεδίου ανασυγκρότησης, το λεγόμενο masterplan, της μετά τον σεισμό Σάμου.
Μετά από πολυετείς επίμονες και πεισματικές κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να ενδώσει...
Έτσι τον Δεκέμβριο του 2023, δηλαδή τρία ολόκληρα χρόνια μετά, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ο.Ε.Ε) παρέδωσε στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τριαντόπουλο μελέτη που εκπόνησε ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο «Σάμος 2030 - Ανασυγκρότηση και Βιώσιμη ανάπτυξη» στα πλαίσια ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών (απόφαση ΑΠ 80152 ΕΞ2023 της 24-5-23) και του Ο.Ε.Ε για τη σεισμόπληκτη Σάμο.
Οι μελετητές, αξιοποιώντας τα ευρήματα της SWOT ανάλυσης, προτείνουν μια συνολική στρατηγική για την βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού μέσω τεκμηριωμένων προτάσεων, που ομαδοποιούνται στις παρακάτω κατηγορίες:
1). Ανάδειξη και προβολή του Πολιτισμού
2).Μεταφορικές και Περιβαλλοντικές υποδομές
3).Ενίσχυση του παραγωγικού συστήματος
4). Υποδομές. Τοπικές και υπερτοπικές μετακινήσεις
5).Ανθρώπινο δυναμικό και κοινωνική συνοχή
6).Υγεία
7). Εκπαίδευση.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας παρέδωσε τηνεπιστημονική αυτήμελέτη στο Υπουργείο Οικονομικών τον Δεκέμβρη του 2023.
Η κυβέρνηση την κράτησε ανενεργή και αναξιοποίητη επί ένα εξάμηνο περίπουμετατρέπονταςτην, ως μη όφειλε, σε πρόσφορο κομματικόεμβρυουλκό εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών..
Δυστυχώς έτσι έγινε.
Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Τριαντόπουλος την ανακοίνωσε και μάλιστα αορίστως και ακροθιγώς, στις 5/6/2024, στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Σάμου, παραμονές των ευρωεκλογών, «ως μάνα εξ ουρανού και ως ρίζα εν γηδιψώση», προφανέστατα, για ψηφοθηρικούς λόγους.…
Προ ημερών (12/11/2024) η μελέτη «Σάμος 2030-Ανασυγκρότηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη» παρουσιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια και μεγάλη επισημότητα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Λογικά, ανάλογη εκδήλωση, πρέπει να αναμένεται και στη Σάμο.
Ανεξάρτητα από τις απαράδεκτες, μικρόψυχες και μικροκομματικές κυβερνητικές μεθοδεύσειςκαι τα διάφορα μελετητικά ημαρτημένα, (φαινόμενα αντιγραφής-copypaste-απουσία προδιαβούλευσης κλπ.), στο ειδικό αυτό αναπτυξιακό πρόγραμμα επιβάλλεται να ενταχθούν, μετά από σοβαρή και ευρύτατη διαβούλευση, ορθά κοστολογημένα, ιεραρχημένα και με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης, όλα τα απαραίτητα έργα ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης της πολύπαθης και ακριτικής Σάμου.
Οι δράσεις αυτέςείναι λογικό να χρηματοδοτηθούν όχι μόνο από το μερίδιο της Σάμου από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 που έτσι κι αλλιώς και ανεξαρτήτως θεομηνιών, το νησί το δικαιούται, βάσει πληθυσμιακών, ιδίως,κριτηρίων, αλλά, κυρίως, με επιπρόσθετη χρηματοδότησηαπό τα διάφορα ειδικά Ταμεία αντιμετώπισης των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, παλαιά και νέα, Εθνικά και Ευρωπαϊκά καθώςκαι από τα κεντρικά τομεακά προγράμματα των αρμόδιων και συναρμόδιωνΥπουργείων.
Σε αντίθετη περίπτωση, το κυοφορούμενο πρόγραμμα «Σάμος 2030-Ανασυγκρότηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη» θα αποδειχθεί, στην πράξη, ψευδοκύηση, δηλαδή, με άλλα λόγια, …ανεμογκάστρι.