8 – 10 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου Athena
Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων συμμετοχής στην 10η επετειακή διοργάνωση του ATHENA που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά της Κρήτης
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/11/2024

O διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου: «Athena International Olive Oil Competition» (ATHENAIOOC) το 2025 φτάνει τη 10η διοργάνωσή του και την εορτάζει επιλέγοντας για τη διεξαγωγή της, από τις 8 έως τις 10 Μαΐου 2025, σε μία ιστορική και εμβληματική ελαιοπαραγωγική ζώνη της Ελλάδας, την Κρήτη και συγκεκριμένα τα Χανιά. Οι δηλώσεις συμμετοχής στον ATHENA 2025 ξεκίνησαν και πραγματοποιούνται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του διαγωνισμού, www.athenaoliveoil.gr, έως τις 7 Απριλίου 2025. Μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου ισχύει προνομιακή τιμή συμμετοχής (earlybird).
Τα Χανιά, η πρωτεύουσα της ομώνυμης Περιφερειακής Ενότητας της Κρήτης επιλέχθηκαν καθώς, όπως όλη η μεγαλόνησος, συνδέονται άμεσα και καταλυτικά με την ιστορία και την καλλιέργεια της ελιάς για περισσότερα από 5.000 χρόνια, όπως συμβαίνει και με την παραγωγή ελαιολάδου και την καθημερινή χρήση του στη διατροφή. Ο ελαιώνας της περιοχής είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος της Κρήτης, με 8.200.000 ελαιόδεντρα και ετήσια παραγωγή ελαιολάδου 26.000 -30.000 τόνους.
Τη διεθνή κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απαρτίζουν έμπειροι γευσιγνώστες-δοκιμαστές διεθνούς εμβέλειας και κύρους, γνώστες της παγκόσμιας αγοράς, που προέρχονται από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και δη των ελαιοπαραγωγικών χωρών και των χωρών με σημαντική αγοραστική δραστηριότητα όσον αφορά το ελαιόλαδο. Η αναλογία ξένων/Έλληνες παραμένει στα 2/3 υπέρ των ξένων. Το 2025 τη διαδικασία αξιολόγησης θα φιλοξενήσει ένα ιστορικό κτήριο των Χανίων, το Μεγάλο Αρσενάλι.
«Για τα ελληνικά, μάλιστα, ελαιόλαδα ο ATHENA IOOC προσπαθεί να ανοίξει δρόμο και στην ελληνική premium αγορά, που βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, απευθυνόμενος σε επιλεγμένους χώρους εστίασης. Προσκαλεί, έτσι, διακεκριμένους σεφ ως «guest» κριτές, χωρίς ο βαθμός τους να υπολογίζεται, ενώ γευστικές δοκιμές των βραβευμένων ελαιολάδων, εκτός από την ημέρα της επίσημης τελετής απονομής των διακρίσεων του διαγωνισμού, διοργανώνονται από αυτόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο αρχιμαγείρους και άλλους επαγγελματίες Horeca. Σε αυτό το πλαίσιο, από την περσινή, 9ηδιοργάνωσή του, ο ATHENAIOOC θέσπισε τη βράβευση εστιατορίων με λίστα ελαιολάδων (oliveoillist) με τη διάκριση ATHENA OLIVE OIL RESTAURANT AWARD» αναφέρει μεταξύ άλλων το δελτίο τύπου της διοργανώτριας εταιρείας.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού θα γίνει στις 23 Μαΐου για τη διοργάνωση του 2025 και θα ακολουθήσει η τελετή απονομής, η οποία έχει σχεδιαστεί για τις 7 Ιουνίου 2025 στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών.