× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Ταμείο Απανθρακοποίηση φέρνει τα βιομηχανικά πάρκα ΑΠΕ στα νησιά

Στόχος της κυβέρνησης η ενεργειακή αυτονομία της χώρας τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του Ταμείου στη Νάξο

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 21/11/2024

Το Ταμείο Απανθρακοποίηση φέρνει τα βιομηχανικά πάρκα ΑΠΕ στα νησιά
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Υπεγράφη η τριμερής σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,  με την οποία συστήνεται Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο σχεδιασμός που βρίσκεται πίσω από το Ταμείο αυτό φέρνει πιο κοντά την δημιουργία βιομηχανικών πάρκων ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, η σύμβαση υπεγράφη, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στη Νάξο, από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maroš Šefčovič.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο αφορά στο έργο, μέσω του Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νησιών διατίθενται στην Ελλάδα, προς δημοπράτηση, 25 εκατ. δικαιώματα εκπομπών CO2 από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την απανθρακοποίηση των ενεργειακών συστημάτων των ελληνικών νησιών.

Οι καταρχήν διαθέσιμοι πόροι του νέου αυτού Ταμείου, στο βασικό σενάριο τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών, διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά το Ταμείο εκτιμάται πως θα κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 3,8 δισ. ευρώ για το χρονικό διάστημα 2025 – 2032. Εφόσον, μάλιστα, ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις για την αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων, τα επόμενα 2 χρόνια, όταν και θα δημοπρατηθούν τα δικαιώματα εκπομπών της χώρας μας, στα ποσά αυτά μπορούν να προστεθούν έως και 1,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και 3,5 δισ. ευρώ συνολικών επενδύσεων επιπλέον, αντιστοίχως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τρεις πυλώνες

Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται στους εξής τρεις βασικούς πυλώνες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1.Νέες εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

Τουλάχιστον το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του Ταμείου αφορά σε έργα ανάπτυξης συστημάτων ΑΠΕ και αποθήκευσης στα νησιά, που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο αυτού του πυλώνα.

Στα επιλέξιμα έργα συμπεριλαμβάνονται μικρές επενδύσεις, που στοχεύουν σε αυτοκατανάλωση κατοικιών και επιχειρήσεων, αλλά και μεγαλύτερες, όπως είναι τα υβριδικά συστήματα παραγωγής ενέργειας, τα οποία συνδυάζουν ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης. Επίσης, έμφαση δίνεται στη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2.Διασυνδέσεις των Νησιών

Στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα θα χρηματοδοτηθούν έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών. Μεταξύ αυτών είναι η ηλεκτρική διασύνδεσης των Δωδεκανήσων, ενώ παράλληλα επιταχύνεται η ολοκλήρωση επιμέρους διασυνδέσεων των Κυκλάδων.

3.Εγκαταστάσεις για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ

Στον τρίτο πυλώνα θα κατευθυνθούν πόροι για την ανάπτυξη συστημάτων cold-ironing σε λιμάνια νησιών, με σκοπό την τροφοδότηση των πλοίων με ηλεκτρική ενέργεια όσο παραμένουν στο λιμάνι, καθώς και για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα στα νησιά. Σημαντικά έργα του τρίτου πυλώνα είναι, επίσης, αυτά για την κατασκευή ταμιευτήρων στα νησιά, που ταυτόχρονα στοχεύουν τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή και στην αποθήκευση όσο και στην καλύτερη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων των νησιών.

Η διαχείριση του Ταμείου θα γίνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αξιολογεί την πρόοδο, αλλά και τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη όλων των υπό ένταξη έργων και θα διενεργεί τις εκταμιεύσεις.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, το επόμενο βήμα για την κινητοποίηση των πόρων του Ταμείου περιλαμβάνει την προετοιμασία και υποβολή, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, των λεπτομερών φακέλων των έργων και προγραμμάτων προς ένταξη.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Καταστράφηκε κτηνοτροφική μονάδα από πυρκαγιά στην Πηγή

Σώθηκαν έγκαιρα τα μοσχάρια – Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης από την Πυροσβεστική με τη συνδρομή του Δήμου Μυτιλήνης και εθελοντών κατοίκνων και κτηνοτρόφων της περιοχής
Καταστράφηκε κτηνοτροφική μονάδα από πυρκαγιά στην Πηγή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου

Αναφορά προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας, υποδομών και στελέχωσης κατέθεσε η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος
Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η ΛΑΣ Λήμνου ζητά άμεση παρέμβαση για το Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας

Στηρίζει τα αιτήματα των γονέων για ασφάλεια, υγιεινή, επαρκή στελέχωση και ασφαλή μεταφορά των μαθητών
Η ΛΑΣ Λήμνου ζητά άμεση παρέμβαση για το Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις σε δρόμους της Μυτιλήνης

Ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις στη Θεοφίλου Χατζημιχαήλ και από την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου τα συνεργεία μεταφέρονται στη Γεωργίου Βοστάνη και σε γειτονικές οδούς- Θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις σε δρόμους της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρνητικά και τα 30 νέα αποτελέσματα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Τα αποτελέσματα γνωστοποιήθηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου από το Εργαστήριο Αναφοράς και αφορούν δείγματα που συγκέντρωσαν συνεργεία του Στρατού, του ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ και προσωπικό του ΥΠΑΑΤ
Αρνητικά και τα 30 νέα αποτελέσματα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εγκαινιάζεται το ανακαινισμένο Παλαιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου ανοίγουν το Κέντρο Πληροφόρησης και η Αίθουσα Εκθέσεων στην Πλατεία Σαπφού
Εγκαινιάζεται το ανακαινισμένο Παλαιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένα ψηφιακό παιχνίδι μαθαίνει στους μαθητές να προστατεύουν τα δεδομένα τους

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παρουσιάζει στη Μυτιλήνη τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού έργου GDPrApp την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου
Ένα ψηφιακό παιχνίδι μαθαίνει στους μαθητές να προστατεύουν τα δεδομένα τους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτη Πέρκα: Στη Βουλή η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου

Ζητά σαφές χρονοδιάγραμμα για αποζημιώσεις, ανασύσταση των κοπαδιών και επανεκκίνηση των πληγεισών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Πέτη Πέρκα: Στη Βουλή η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στον Μόλυβο την Πέμπτη κλιμάκιο του ΣΕΓΑΣ για το στάδιο της Μήθυμνας

Θα εξετάσει την πρόοδο των εργασιών ενόψει των 37ων Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων – Κάλεσμα του Δήμου Δυτικής Λέσβου για εθελοντές
Στον Μόλυβο την Πέμπτη κλιμάκιο του ΣΕΓΑΣ για το στάδιο της Μήθυμνας
ΕΛΛΑΔΑ

Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο

Από 1.050 γεννήσεις το 2009 στις 714 το 2024 - Οι θάνατοι σχεδόν διπλάσιοι από τις γεννήσεις, ενώ στη Δυτική Λέσβο η απογραφή δείχνει απώλεια 3.843 κατοίκων μέσα σε μία δεκαετία
Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έσπασε μεγάλο δέντρο από τον αέρα στην οδό Καραντώνη

Το δέντρο βρισκόταν σε ιδιωτικό χώρο και έγειρε προς γειτονικό κτίριο – Συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης το έκοψαν και το απομάκρυναν
Έσπασε μεγάλο δέντρο από τον αέρα στην οδό Καραντώνη
ΧΩΡΙΑ

Μια ζεστή συνάντηση της «ΚΥΨΕΛΗΣ» με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας στην Αγιάσο

Χαμόγελα, μουσική, χορός και ανταλλαγή εμπειριών σε μια δράση που έφερε πιο κοντά τους ωφελούμενους και τους ανθρώπους των δύο δομών
Μια ζεστή συνάντηση της «ΚΥΨΕΛΗΣ» με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας στην Αγιάσο