× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η διάσπαση του Δήμου και το σκεπτικό του υπουργείου Εσωτερικών

Μπαίνει τέλος στο σίριαλ, την παραφιλολογία, τον «Κακοκράτη» και την… γκρίνια;

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 5/3/2019

Η διάσπαση του Δήμου και το σκεπτικό του υπουργείου Εσωτερικών

Σήμερα, Τρίτη όπως μαρτυρούν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών κατατίθεται η πολυαναμενόμενη τροπολογία στη Βουλή για τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου σε δύο, τον Δήμο Μυτιλήνης και τον Δήμο Δυτικής Λέσβου σε  νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, Τετάρτη 6 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αναγκαιότητα της διάσπασης του Δήμου Λέσβου αποτελούσε πάνδημο αίτημα, πριν καν αυτός ενοποιηθεί, ενώ οι περισσότεροι θα θυμούνται τις χαρακτηριστικές εκφράσεις του πρώτου «καλλικρατικού» Δημάρχου, Δημήτρη Βουνάτσου περί «Κακοκράτη» και Δήμου «Τέρατος», καθώς ο Δήμος Λέσβου αποτελεί τον μεγαλύτερο σε έκταση Δήμο της χώρας. Η πρώτη «καλλικρατική» θητεία ανέδειξε όλα τα προβλήματα της συνένωσης όλων των πρώην καποδιστριακών δήμων με χαρακτηριστικά τα παράπονα των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων ότι «για να αλλάξουμε μια λάμπα, πρέπει να περιμένουμε το 63ο θέμα στο δημοτικό συμβούλιο», αλλά και τις ατέλειωτες συνεδριάσεις του «καλλικρατικού» συμβουλίου.

Το πράσινο φως που άναψε το 2014… αναβόσβηνε μέρα παρά μέρα, με επίσης χαρακτηριστικά δημοσιεύματα «σήμερα σπάει», «στο παρά πέντε η διάσπαση» και ατέλειωτα σενάρια, μέχρι που η συζήτηση έληξε άδοξα, δηλαδή χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Εν πολλοίς δε, χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί οι πολιτικές ευθύνες και σε ποιους εν τέλει αποδόθηκαν, αφού τόσο πολύ όλοι το ήθελαν μηδενός εξαιρουμένου! Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014 έγιναν με έναν Δήμο και με αυτό το σχέδιο ο νυν Δήμαρχος, Σπύρος Γαληνός προχώρησε. Η επικαιρότητα όμως, οι συναντήσεις με τη νέα κυβέρνηση πια από το 2015, και τους υπουργούς της, στα αιτήματα των φορέων, η διάσπαση δεν ξεχάστηκε ποτέ και επανερχόταν ακόμα και δίπλα σε… ασύνδετα ζητήματα, όπως το προσφυγικό, ο ΦΠΑ και το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Το αίτημα όμως ωρίμασε, η διάθεση των κυβερνητικών στελεχών του πρώην υπ. Εσωτερικών και του νυν κ.κ. Σκουρλέτη και Χαρίτση έγινε εμφανής και οι συζητήσεις ξεκίνησαν. Στο «παρά πέντε» λοιπόν από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 κατατίθεται η τροπολογία, και μάλιστα με την προσπάθεια να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να μην μπλοκάρει στη συνέχεια. Και δεν ήταν μόνο το ζήτημα της συναίνεσης, αλλά και το απολύτως πρακτικό θέμα της διάσπασης, καθώς οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ευκολότερα ενώνονται 13 καποδιστριακοί Δήμοι, παρά σπάει ένας καλλικρατικός σε δύο και γι’ αυτό ήδη έχουν ξεκινήσει προβληματισμοί για το τι θα πάει πού και αν αυτό έγινε καλά. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που κάποιοι που μέχρι πρότινος έβλεπαν όλα τα στραβά κι ανάποδα στον «Κακοκράτη», σήμερα να… αδιαφορούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και μεταξύ άλλων...

Ας σημειωθεί πάντως ότι παρά τον ντόρο στελεχών της ΝΔ κεντρικά για τους άλλους δήμους, ότι στη Λέσβο δύσκολα κάποιος που πάλεψε, έστω και διακηρυκτικά για τη διάσπαση του Δήμου, μπορεί να κάνει τώρα πίσω. Εξάλλου, ανοίγεται... πεδίο δόξης λαμπρό και μετά τη διάσπαση να καταδικάσει τα νέα κακώς κείμενα. Αξιοσημείωτο είναι και από την άλλη ότι δύσκολα κανείς μπορεί να βρει προεκλογικού τύπου πολιτικά παιχνίδια σε σχέση με τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται... επ ουδενί να έχει εξασφαλίσει εδώ και καιρό τους «δικούς της» υποψηφίους τοπικά, οι οποίοι θεωρητικά και θα έκαναν προεκλογικό αγώνα, μέσα σε όλους αυτούς τους μήνες αναμονής.

Το σκεπτικό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός του ότι η Λέσβος αποτελεί τον μεγαλύτερο καλλικρατικό δήμο γεωγραφικά, ως το τρίτο σε μέγεθος μεγαλύτερο νησί της χώρας, έχει «δύσκολες» αποστάσεις και μορφολογικά. Οι αποστάσεις μεταξύ του κέντρου της διοίκησης και της περιφέρειας είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Η Μυτιλήνη που βρίσκεται στη νότια ανατολική άκρη του νησιού είναι σε απόσταση 90 χλμ περίπου από τη δυτική, όπου βρίσκεται το Σίγρι και 50 χλμ από το βόρειο και το νότιο τμήμα αντίστοιχα όπου βρίσκονται ο Μόλυβος και το Πλωμάρι. Είναι χαρακτηριστικό, τόνιζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι από την πρώτη εφαρμογή του «Καλλικράτη» ότι το απορριμματοφόρο του δήμου χρειάζεται περίπου τέσσερις ώρες για να κάνει τη διαδρομή από και προς το δυτικό τμήμα του νησιού, το Σίγρι για την αποκομιδή των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα αυτό να γίνεται ελάχιστες φορές την εβδομάδα. Από την άλλη, ο «Καλλικράτης» ακύρωσε την δυνατότητα των μικρότερων κοινοτήτων να… αυτοδιοικούνται και αναίρεσε το δικαίωμα εκατοντάδων κατοίκων του νησιού στην πρόσβαση σε βασικές δημοτικές υπηρεσίες.

Πέρα από τις αποστάσεις, αυτό που έγειρε τη ζυγαριά στο σκεπτικό του υπουργείου Εσωτερικών και αποτελεί κάθε φορά μέσο πίεσης είναι το προσφυγικό. Καθώς και με την μακρά παραμονή χιλιάδων αιτούντων άσυλο στο νησί, η διοικητική τους εξυπηρέτηση γίνεται εξαιρετικά δύσκολα, αλλά και έχει επιφέρει πολλά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ντόπιων σε μια σειρά υπηρεσίες.

Οι δύο Δήμοι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δήμος Μυτιλήνης, σύμφωνα με σχέδιο τροπολογίας που είχε διαρρεύσει από το Υπουργείο Εσωτερικών περιλαμβάνει τις ενότητες Αγιάσου, Γέρας, Ευεργέτουλα, Λουτροπόλεως–Θερμής, Μυτιλήνης και Πλωμαρίου, ενώ ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, με έδρα την Καλλονή, θα αποτελείται από τις δημοτικές ενότητες ΑγίαςΠαρασκευής, Ερεσού–Αντίσσης, Καλλονής, Μανταμάδου, Μήθυμνας, Πέτρας και Πολιχνίτου.

Η έδρα του Δυτικού δήμου στην Καλλονή, σύμφωνα με το σκεπτικό του ΥΠΕΣ, αλλά και γεωγραφικά μιλώντας βρίσκεται σε θέση κεντρική και απέχει ίση σχεδόν απόσταση από όλα τα απομακρυσμένα χωριά, την ίδια ώρα που αποτελεί σημαντικό αστικό κέντρο του νησιού και διαθέτει κτηριακές εγκαταστάσεις ικανές να φιλοξενήσουν τις υπηρεσίες του νέου δήμου. Οι κόλποι Γέρας και Καλλονής, οι οποίοι αποτελούν ευαίσθητα οικοσυστήματα και χρήζουν ειδικής διαχείρισης, θα ανήκουν ο καθένας στο Δήμο Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου αντίστοιχα, προκειμένου να υπάρχει η αναγκαία και απαιτούμενη περιβαλλοντική προστασία. Τέλος, ο κάθε δήμος θα έχει από ένα μεγάλο λιμάνι, αφού ήδη στο Σίγρι γίνονται εργασίες επέκτασης και εκσυγχρονισμού του λιμανιού.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα