× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το τέλος της απομόνωσης

Νέο λιμάνι Σιγρίου. Έτοιμο ως το τέλος του 2019

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 18/2/2019

Το τέλος της απομόνωσης

Έμοιαζε πάντα με εξαγγελία που δεν θα γίνει ποτέ πράξη. Το λιμάνι του Σιγρίου, για τους κατοίκους όλης της Λέσβου, όχι μόνο του δυτικού της τμήματος ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως, όλα δείχνουν, με πρώτους τους μηχανικούς της εταιρείας ΕΡΤΕΚΑ που έχει αναλάβει το έργο και ευθαρσώς το δηλώνουν, ότι το πολυπόθητο λιμάνι Σιγρίου «θα είναι έτοιμο έως το τέλος του 2019».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «ΠΛΑΤΕΙΑ» βρέθηκε στο Σίγρι και μίλησε με πολίτες της δυτικής Λέσβου, που περιμένουν το δεύτερο μεγάλο λιμάνι, το καράβι σε αυτό και μέσω αυτών το τέλος της απομόνωσης για τον τόπο τους, εδώ και δεκαετίες.

Με φορέα υλοποίησης το υπουργείο Υποδομών, το έργο «Επιβατικός και Εμπορικός Λιμένας Σιγρίου», προϋπολογισμού 13,9 εκατ. Ευρώ και ανάδοχο την ΕΡΤΕΚΑ ΑΕ βρήκε αρκετά, πλην μικρά εμπόδια κατά την εκτέλεση των εργασιών. Και δεν εννοούμε τα προ ετών…

Θυμίζουμε ότι από το 1996 έχει εξαγγελθεί το έργο. Θα εντάσσονταν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αλλά εντέλει δεν εντάχθηκε. Στο μεταξύ «άλλαξε» και η ονομασία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, από Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης σε… ΕΣΠΑ. Ούτε και η μετονομασία όμως αυτή βοήθησε την κατασκευή του λιμανιού! Οι υπογραφές Λέσβιων εντός κι εκτός νησιού μαζεύονταν, το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα και με επιτυχία… απεντάχθηκε! Το θρίλερ όμως είναι γνωστό. Σημασία έχει ότι τα έργα είναι σε εξέλιξη, και παρά τα αναμενόμενα εμπόδια. Ο δρόμος εξάλλου δεν ήταν ποτέ στρωμένος με ροδοπέταλα. Και εδώ… κυριολεκτούμε. Αναφερόμαστε στον οδικό άξονα Καλλονής- Σιγρίου, που επιτέλους βρήκε και αυτός τον… δρόμο του και έτσι το ένα έργο θα στηρίζει το άλλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι θα έχουμε;
Τι προβλέπεται για το λιμάνι Σιγρίου; Σύμφωνα με τη μελέτη θα διαμορφωθούν δύο θέσεις πλαγιοδέτησης επιβατηγών και οχηματαγωγών πλοίων στον επιβατικό λιμένα, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται εναλλακτικά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Παράλληλα θα εξυπηρετείται η κίνηση των εμπορικών σκαφών, χωρίς να παρεμποδίζεται ο επιβατικός λιμένας.
Πολύ σημαντικό είναι ότι θα αναβαθμιστεί η ακτοπλοϊκή κίνηση, και οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει την τουριστική κίνηση. Το κυριότερο όμως είναι αυτό που υποστηρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής. Με το λιμάνι θα μπει τέλος στην απομόνωση που οι ίδιοι οι κάτοικοι νιώθουν. Και θα έρθουν ευκαιρίες, ώστε να φανταστούν, και μάλιστα αρχίζουν να το κάνουν ήδη, την αναβάθμιση της περιοχής τους. Κι αυτό, «δεν επιτυγχάνεται μόνο με το τσιμέντο», όπως μας είπαν…

Είπαν για το έργο

Χρήστος Λεοντής. Πρόεδρος του Σιγρίου
«Το έργο ξεπερνά την τοπική μας κοινότητα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σιγρίου, Χρήστος Λεοντής υπογράμμισε στην «Π» τη σπουδαιότητα του έργου, το οποίο «ξεπερνά το Σίγρι και αφορά όλη τη Λέσβο». Πρόσθεσε επίσης ότι «μικρότερα νησιά έχουν δύο λιμάνια, ενώ η Λέσβος που είναι μεγάλο νησί στηρίζεται τόσες δεκαετίες μόνο σε ένα».
Ο κ. Λεοντής εξήγησε ότι σημειώθηκε μία μικρή καθυστέρηση για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου: «Υπήρξε πρόβλημα με τον εκβραχισμό, όπως μας είπαν οι ειδικοί». Παρ’ όλ’ αυτά το καλοκαίρι θα λειτουργήσει μία γραμμή που θα συνδέει το Σίγρι με την ηπειρωτική Ελλάδα, «όπου κατά πάσα πιθανότητα θα προσεγγίζει το παλιό λιμάνι του Πολεμικού Ναυτικού». Μαζί με τον οδικό άξονα Καλλονής - Σιγρίου, «έργο που συζητιέται από την απελευθέρωση του νησιού», αποτελούν στρατηγικά σημεία έργα ανάπτυξης.

Απόστολος Αθανασιάδης:
«Νιος ήμουν και γέρασα»


Ο επί 12ετίας πρώην πρόεδρος του Σιγρίου, Απόστολος Αθανασιάδης χαρακτηρίζει αδιανόητο το γεγονός ότι μέχρι πρότινος το νησί της Λέσβου, αυτής της έκτασης και του πληθυσμού, εξυπηρετείται μόνο από ένα λιμάνι. «Νιος ήμουν και γέρασα», μας λέει ενθυμούμενος τη συμμετοχή του σε συσκέψεις επί συσκέψεων, μεταφέροντας το επί δεκαετίες αίτημα των Σιγριανών για την κατασκευή λιμανιού. «Πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα αναπτυχθεί όλη η δυτική Λέσβος» κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άβελ Σπανέλλης:
«Το Σίγρι είναι το μπαλκόνι της Λέσβου»


Χαρακτηριστικό πρόσωπο της δυτικής Λέσβου, εκλέγεται πρόεδρος της Βατούσας συνεχώς από το 2002, ο Άβελ Σπανέλλης που επανέλαβε το στρατηγικής σημασίας χαρακτήρα του λιμανιού του Σιγρίου, το οποίο μάλιστα τόνισε ότι πολύς κόσμος, ακόμα δεν το πιστεύει!
Μοιράστηκε μαζί μας, μάλιστα αναμνήσεις πολλών ετών: «Ο πατέρας μου, όταν εγώ ήμουν ακόμα 14 χρόνων, δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στο Σίγρι, θυμάμαι την εταιρεία που έφτιαχνε το στρατιωτικό λιμάνι. Δηλαδή μας πήρε πάρα μα πάρα πολλά χρόνια να συνειδητοποιήσουμε ότι το Σίγρι είναι το μπαλκόνι της Λέσβου και ότι θα φέρει πολύ πιο γρήγορα ανθρώπους στο νησί. Με την κατασκευή του λιμανιού λοιπόν και τη συνακόλουθη ολοκλήρωση του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου, σίγουρα θα βγει όχι μόνο η Δυτική Λέσβος, αλλά όλη η Λέσβος από την απομόνωση και την εξαφάνιση. Και εδώ θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το έργο και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου δάσους».

Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι αδύνατο για παράδειγμα «να έχουμε ανθρώπους που φτάνουν από την Αμερική στην Αθήνα σε εννιά ώρες, αλλάζοντας δύο αεροδρόμια και… ηπείρους (!) και ένας άνθρωπος που θέλει να έρθει από την Αθήνα στη Λέσβο να θέλει εννιά και 12 ώρες!»

Ο κ. Σπανέλλης προχώρησε όμως τη σκέψη του: «Είναι ζήτημα ουσίας να αφήσουμε το έργο να γίνει, να ισορροπήσει η περιοχή, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να αναπτυχθεί. Αν μεμψιμοιρούμε και σκεφτόμαστε ότι κάποιοι θα κερδίσουν λεφτά από το έργο, που είναι σίγουρο και λογικό να συμβεί αυτό, θα γίνουμε κακομοίρηδες. Όπως και κάποιες ιδιοκτησίες, και αυτό θα είναι αρμοδιότητα της νέας δημοτικής και της νέας περιφερειακής Αρχής, θα πρέπει να αλλάξουν χρήσεις γης. Με αυτόν τον τρόπο θα αναπτυχθεί και η επιχειρηματικότητα γύρω από το λιμάνι».

Φανή Γαληνού:

«Το νέο λιμάνι θα βοηθήσει και τους Μυτιληνιούς»

Η επί χρόνια πρόεδρος του Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού, σήμερα μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, Φανή Γαληνού λέει: «Θεωρώ στενομυαλιά από πλευράς μερίδας Μυτιληνιών το ότι τόσα χρόνια έβλεπαν το λιμάνι Σιγρίου να είναι ανταγωνιστικό με το μοναδικό, αυτό της Μυτιλήνης. Το νέο λιμάνι θα βοηθήσει και τους ίδιους».
Η κ. Γαληνού εκτιμά ότι αν τελειώσει ο οδικός άξονας Καλλονής - Σιγρίου θα εξυπηρετείται και η Ερεσός, παρά το ότι δεν έχει δημιουργηθεί δρόμος σύνδεσης Ερεσού - Σιγρίου: «Δεν χρειάζεται να τσιμεντοστρώσουμε και την Τσιχλιώντα, ας υπάρχει και λίγο χώμα! Εμάς μας ενδιαφέρει, εξάλλου, η ανάπτυξη ήπιας μορφής. Επιδιώκουμε τις φυσιολατρικές δράσεις, την παρατήρηση πουλιών, για την οποία η Τσιχλιώντα είναι παράδεισος! Συνεπώς, νομίζω ότι αν ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας και επισκευαστεί η διασταύρωση για την Ερεσό, ότι θα είναι πολύ καλό το αποτέλεσμα».

Γιώργος Μαλακός:
«Να εξυπηρετεί όλους»

Ο Γιώργος Μαλακός εκπροσωπώντας την εταιρεία «Εναλλακτική Ιστιοπλοΐα», η οποία ξεκίνησε ημερήσια ταξίδια με σκάφη στο νησί από το 2013, θεωρεί πολύ σημαντικό το έργο για το λιμάνι Σιγρίου: «Για μας εκτός από το να εξυπηρετεί τα καραβάκια, θα πρέπει το λιμάνι να εξυπηρετεί και τα ιστιοφόρα, μηχανοκίνητα σκάφη, ώστε να μπορούν να πάρουν προμήθειες, ρεύμα. Και οι ταξιδιώτες του να μπορούν να επισκεφτούν το Σίγρι, ώστε παράλληλα τα σκάφη να είναι ασφαλή».

Μιχάλης Χιώτης:
«Θα συμβάλλει στην ανάπτυξη»

«Οι μεταφορές των προϊόντων θα διευκολυνθούν και θα αναπτυχθεί η δυτική Λέσβος», δήλωσε με ενθουσιασμό στην «Π» ο Μιχάλης Χιώτης, κάτοικος Σιγρίου, αλλά και διευθυντής παραγωγής στα γυρίσματα που έγιναν στη Λέσβο για τη σειρά «Ζωή εν τάφω» που φέρνει στη μικρή οθόνη τη μεγάλη εκδοτική επιτυχία του Στρατή Μυριβήλη. Από την άλλη όμως, εκφράζει τον προβληματισμό του ως προς ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Καταλήγοντας, ως πολύ σημαντικό για τους κτηνοτρόφους υπογραμμίζει την εκτίμησή του ότι «θα είναι φτηνότερες οι ζωοτροφές».

Γιώργος Πάλλης:
«Όλοι αναμένουμε…»

«Το Σίγρι γίνεται η πόρτα του νησιού σε άλλα λιμάνια και με συντομότερες αποστάσεις», τόνισε στην «Π» ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης.
«Με τη σύσταση και του νέου Δήμου, το δεύτερο λιμάνι στον τόπο μας βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού ώστε να αναπτυχθεί όλο το νησί, και να ανακτήσει τη σύνδεσή του με τον Άη Στράτη, αλλά και να βελτιώσει τη σύνδεσή του με τη Λήμνο. Όλοι αναμένουμε να ταξιδέψουμε μέσω του λιμανιού στο Σίγρι» κατέληξε.

* Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε ως βασικό θέμα στο πρώτο τεύχος της «ΠΛΑΤΕΙΑΣ» που κυκλοφόρησε το περασμένο Σαββάτο 16 Φεβρουαρίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά