× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Βεβαίως να σπάσει, αλλά…»

Τι δηλώνουν Μυρσινιάς, Παπαρίσβας, Κλεάνθης και ο Χ. Αθανασίου λίγο πριν από την κατάθεση της τροπολογίας για τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 4/3/2019

«Βεβαίως να σπάσει, αλλά…»

Μία μέρα πριν από την κατάθεση της τροπολογίας για τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου, που σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών θα γίνει αύριο, Τρίτη στη Βουλή σε  νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη 6 Μαρτίου, επικεφαλής φορέων μιλούν στο «Ν», ενώ για το θέμα μίλησε απαντώντας σε ερώτηση της συναδέλφισσας Μ. Χατζηγεωργίου για τον «Δημοκράτη», ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, μετά και τις πρόσφατες αντιδράσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας- και στο πλαίσιο της επίσκεψης του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι η βούληση των δημοτών»

«Από τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση από την κυβέρνηση και καλύπτει τη βούληση του μισού νησιού τουλάχιστον, πρέπει να δούμε όλοι μας πώς θα βοηθήσουμε για το καλό της περιοχής, αλλά και το πώς θα ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν» ανέφερε στο «Ν», ο Βαγγέλης Μυρσινιάς πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Από την άλλη ο Παρασκευάς Φραντζέσκος, αντιπρόεδρος Β’ του ΔΣ του Επιμελητηρίου ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ένας Μητροπολιτικός Δήμος, αυτός της Μυτιλήνης, ότι είναι κατά της διάσπασης, αλλά και ότι η διάσπαση θα φέρει πολύ περισσότερα προβλήματα.

«Βεβαίως και πρέπει να σπάσει, αλλά»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας υπογράμμισε στο «Ν» ότι «βεβαίως και πρέπει να σπάσει ο Δήμος, αλλά οφείλουν να καθοριστούν πρώτα τα πάντα, να γίνει ο διαχωρισμός των υπηρεσιών». Ο κ. Παπαρίσβας θεωρεί ότι βρίσκόμαστε στην πιο δύσκολη «γραφειοκρατικά» στιγμή για την επίλυση επιμέρους αλλά σημαντικών ρυθμίσεων, αλλά ότι δεν επηρεάζει τον Εμπορικό Σύλλογο η διάσπαση. Από την άλλη πρόσθεσε: «Αν ωφεληθεί η κοινωνία, θα ωφεληθεί και ο Εμπορικός Σύλλογος».

«Πρέπει να γίνει»

Με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη που βρίσκεται κοντά με τον χώρο της ΝΔ, μίλησε το «Ν» για το θέμα της διάσπασης: «Επειδή έζησα το 2014 αυτό που είχε γίνει τότε και την αγωνία του Δημήτρη Βουνάτσου, αν δεν δω ψηφισμένο το νόμο, δεν μπορώ να πιστέψω τίποτα. Από την άλλη πιστεύω ότι εφόσον οι τοπικές κοινωνίες θέλουν, και αυτό είναι κάτι που συναντώ στη Λέσβο και στη Σάμο, τότε πρέπει να γίνει. Φοβάμαι όμως τον ρουσφετολογικό χαρακτήρα της τροπολογίας, αλλά και ότι γίνεται χωρίς κριτήρια, εφόσον στην Κέρκυρα θα είναι περισσότεροι και καταλήγω να πιστεύω ότι τελικά το όλο θέμα της διάσπασης σχετίζεται με το ποιος πιέζει πιο πολύ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Χ. Αθανασίου

Εξηγώντας ότι είναι αναρμόδιος να απαντήσει ο κ. Κεφαλογιάννης, ο κ. Αθανασίου πήρε τον λόγο επισημαίνοντας ότι «εξακολουθεί να είναι πάγιο αίτημα και θέση της ΝΔ ότι ο Δήμος Λέσβου πρέπει να σπάσει». Ανέλυσε τις ενστάσεις της ΝΔ, ως προς τους υπόλοιπους δήμους που ενώ είναι μονοεδρικοί θα έχουν περισσότερους δήμους από ό,τι προβλέπεται για τη Λέσβο.

Περαιτέρω ανέφερε ότι είναι προβληματικό που η κυβέρνηση φέρνει την τροπολογία σε ένα άρθρο, και άρα οι βουλευτές καλούνται να το ψηφίσουν ή να το καταψηφίσουν. Παρόλ’ αυτά δήλωσε ότι μπορεί η ΝΔ να διευκολύνει και αντί να καταψηφίσει, να ψηφίσει «παρών», αλλά «την τελική απόφαση την έχει ο πρόεδρος (σ.σ. Κυριάκος Μητσοτάκης).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι καταθέτει και ο ίδιος τροπολογία προτείνοντας η Λέσβος να διασπαστεί σε τρεις δήμους.

«Έπρεπε να σπάσει»

«Ότι έπρεπε να σπάσει, έπρεπε. Αλλά με ανησυχεί για το χρόνο που επιλέχθηκε, τι θα γίνει μετά. Θα μπορέσει ο νέος Δήμος της Δυτικής Λέσβου που είναι ανομοιογενής και τεράστιος σε έκταση και δεν διαθέτει τις υποδομές, να σηκώσει το βάρος; Διότι όταν έγινε ενιαίος, υπήρχε η βάση, η Μυτιλήνη. Συμφωνώ με τη διάσπαση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός» ανέφερε στο «Ν» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Στρατής Κλεάνθης.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έναρξη εγγραφών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Στις 31 Μαΐου λήγει η περίοδος έγγραφων αναφέρει ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεχίζονται οι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ το Σάββατο

Ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Καλλονής

Διανύουμε την καλύτερη περίοδο για την παρακολούθηση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών από τη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά την παρέμβαση Κόκκαλη, συνεχίζεται το μπλόκο στο λαθρεμπόριο ρωσικού πετρελαίου

Ο γραμματέας του κόμματος «Κόσμος» έκανε αυτοψία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Στρατού Ξηράς

Από την Στρατιωτική Διοίκηση της Λέσβου στο στρατόπεδο της Παγανής
ΧΩΡΙΑ

Λένε «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού

Ανακοίνωση της «Κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο», της «Πρωτοβουλίας Ερεσού», και του Συλλόγου «Ο Θεόφραστός»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Γέμισε κλειστά καταστήματα η αγορά της Μυτιλήνης

Τα ακριβά ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους, οι απανωτές κρίσεις, οι αυξήσεις στην ενέργεια, τα χρέη και ο νέος νόμος μπαμπούλας για τους ελεύθερους επαγγελματίας βάζουν λουκέτο σε καταστήματα της πόλης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει ο Αγιος Θεράποντας της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από 13 ως 19 Μαΐου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H Jet2.com ενισχύει την παρουσία της στη Λέσβο για το 2025

Η εταιρεία έχει προσθέσει 35.000 θέσεις για το καλοκαίρι του 2025 προς μια σειρά από δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ανάμεσά τους είναι η Λέσβος και η Σκιάθος