Στην πρώτη γραμμή κατά της ποινικοποίησης της απεργίας και των συγχωνεύσεων
Διαμαρτυρία και πορεία εκπαιδευτικών στη Μυτιλήνη
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/10/2024
Στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και η ΕΛΜΕ έδωσαν δυναμικό παρών στη διαμαρτυρία έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στη Μυτιλήνη το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου. Η κινητοποίηση κορυφώθηκε με πορεία στην πλατεία Σαπφούς, με αιχμή τα ζητήματα των μισθολογικών αυξήσεων, των συνθηκών εργασίας και της αντίστασης στον αυταρχισμό.
Η απεργία, αν και κρίθηκε παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, καλύφθηκε από την ΑΔΕΔΥ. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Δημήτρης Χατζηγιαννάκης, κατήγγειλε τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών, τονίζοντας ότι εργάζονται αδιάκοπα σε μεγάλα ωράρια και αναλαμβάνουν υπερβολικό αριθμό μαθητών. Παράλληλα, επεσήμανε την ανεπάρκεια του μισθού των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, οι οποίοι καλούνται να επιβιώσουν με 776 ευρώ, ποσό που δεν καλύπτει ούτε τα βασικά τους έξοδα.
Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Βάσω Καλαμιδιώτου, εξήγησε ότι η απεργία κηρύχθηκε από την ΑΔΕΔΥ για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και να αντιταχθούν στον αυταρχισμό του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο, όπως τόνισε, χρησιμοποιεί τον νόμο Χατζηδάκη για να καταστείλει τις διεκδικήσεις τους.
Ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Καρατόλιος, κατήγγειλε τον Υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, ως τον "Υπουργό των συγχωνεύσεων και του αυταρχισμού", που παραπέμπει την εκπαιδευτική κοινότητα στα δικαστήρια για να ακυρώσει τις απεργίες και να εξασφαλίσει τη συνέχιση της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης.
Η Χριστίνα Ανθυπατοπούλου, ταμίας του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, αναφέρθηκε στη διεκδίκηση αυξήσεων μισθών, καθώς και στην ανάγκη βελτίωσης των υποδομών των σχολείων. Τόνισε ότι η απεργία είναι και αγώνας για το δικαίωμα στην απεργία, υπογραμμίζοντας τη στοχευμένη καταστολή από την κυβέρνηση σε διάφορους κλάδους, όπως οι σιδηροδρομικοί και οι υγειονομικοί.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου, Κώστας Ντουράκης, δήλωσε πως η κατάσταση έχει γίνει αβάσταχτη για τους νεοδιόριστους και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, με μισθούς που δεν καλύπτουν τα στοιχειώδη έξοδα. Παράλληλα, κατήγγειλε τις συνεχείς συγχωνεύσεις τμημάτων και τις καταργήσεις σχολικών μονάδων, ζητώντας από το Υπουργείο να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και να διασφαλίσει ποιοτική δημόσια εκπαίδευση για όλους.
Ήρθαμε σήμερα ολόψυχα στην κινητοποίηση των εκπαιδευτικών για καλύτερα εργασιακά δικαιώματα, για καλύτερες συνθήκες παροχής υπηρεσιών παιδείας στους μαθητές, τόνισε ο Λάμπρος Βενετής, γραμματέας της Εκτελεστικής Γραμματείας Λέσβου της ΑΔΕΔΥ καταδικάζοντας την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης.
Εκπροσωπώντας τον βουλευτή Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, ο Σταύρος Πολίτης ανέφερε: «Υπάρχει μια έκρυθμη κατάσταση στη Λέσβο με τις συγχωνεύσεις. Δυστυχώς αντιπαιδαγωγικές πρακτικές έχουν χαρακτηριστεί και από τον ίδιο το βουλευτή του Παναγιώτη Παρασκευαϊδη ο οποίος έστειλε σήμερα το προσωπικό του πολιτικού του γραφείου γιατί η συνεδρίαση στην Ολομέλεια για την πολιτική προστασία σε επίπεδο αρχηγών τον αναγκάζει να είναι εκεί. Είναι όμως ηθικά κοντά στους απεργούς. Συμπαρίσταται στον αγώνα, συμπαρίσταται στις κινητοποιήσεις όλων των μαθητών και των γονιών οι οποίοι διαμαρτύρονται σε πολλά μέρη του νησιού».