Απαλλάχτηκαν για επεισόδια στην πλατεία Σαπφούς λόγω αμφιβολίας
Αθωώθηκαν σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης δύο Μυτιληνιοί που είχαν καταδικαστεί για πράξεις βίας κατά δημοσιογράφου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/10/2024
Απαλλάχτηκαν για τα επεισόδια στην πλατεία Σαπφούς που είχαν γίνει τον Νοέμβριο του 2017 δύο Μυτιληνιοί λόγω αμφιβολίας, όπως είπε η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024.
Οι δύο Μυτιληνιοί γνωστοί στην τοπική κοινωνία για τη δράση τους την περίοδο έντασης του προσφυγικού ζητήματος, είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό στις 4 Απριλίου 2023 από το μονομελές πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών ο καθένας για παράνομη βία κατά συναυτουργία.
Άλλοι δυο αθωώθηκαν τότε από την ίδια κατηγορία ενώ και οι τέσσερις απαλλάχτηκαν από την κατηγορία της διακεκριμένης διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων και βιαιοπραγιών κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται με βάση την εθνική ή την εθνοτική καταγωγή.
Οι τέσσερις κατηγορούντο έπειτα από αυτεπάγγελτη δίωξη της Εισαγγελίας το 2020, τρία χρόνια μετά τα γεγονότα δηλαδή, σε βάρος τους που προκλήθηκε από σχετικό δημοσίευμα στην πανελλαδική «Εφημερίδα των Συντακτών» και αναφορά από τις δημοσιογραφικές ενώσεις και επιτροπές δικαιωμάτων του ανθρώπου, στην Εισαγγελία.
Συγκεκριμένα αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες αυτές για πράξεις βίας κατά παρισταμένης στα γεγονότα της πλατείας Σαπφούς το Νοέμβριο του 2017, δημοσιογράφου όταν η Αστυνομία εκκένωσε την πλατεία από ολιγάριθμη ομάδα Αφγανών αιτούντων άσυλο. Ομάδα πολιτών τότε υποκινηθείσα μέσω γνωστής διαδικτυακής ομάδας είχε κατέβει στην πλατεία για «να βοηθήσει» στην εκκένωση της.
Ας σημειωθεί ότι ο συντάκτης του ρεπορτάζ της «ΕφΣυν» στο οποίο στηρίχθηκε η άσκηση της δίωξης δεν προσήλθε στη δίκη ούτε στον πρώτο, ούτε στον δεύτερο βαθμό.
Από την άλλη, ένας από τους καταδικασθέντες σε πρώτο βαθμό που εικονίζεται σε φωτογραφίες είχε δηλώσει ότι τη μέρα των γεγονότων «ήταν στις ελιές» ενώ ο δεύτερος υποστήριξε πως απλά έπινε καφέ και αποχωρώντας «είπε σε φίλους του δημοσιογράφους να γράφουν αυτά που βλέπουν και όχι άλλα».
Στον δεύτερο βαθμό, καθώς δόθηκαν στο δικαστήριο οι φωτογραφίες, ο ένας κατηγορούμενος δεν στάθηκε στο ότι έλειπε στις ελιές, αφού φαίνονταν από τα ντοκουμέντα πού βρίσκονταν, ποια ώρα και ποια ημέρα, αλλά ξέσπασε σε κλάματα κατά την απολογία του. Μάλιστα ο συνήγορος υπεράσπισής του, Δημήτρης Καλλίας κατά την αγόρευσή του τόνισε ότι «δεν γίνεται για όλα όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα να την πληρώσει εκείνος».
Ο δεύτερος κατηγορούμενος τόνισε μεταξύ άλλων ότι σέβεται τις γυναίκες, και ότι «φοράω παντελόνια».
Οι δυο τους είχαν ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, και στις 26 Σεπτεμβρίου 2024 απαλλάχτηκαν, παρά την πρόταση εισαγγελέα για καταδίκη του ενός.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, το Νοέμβριο του 2017 εν μέσω αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση της πλατείας Σαπφούς στη Μυτιλήνη από διαμαρτυρόμενους Αφγανούς αιτούντες άσυλο, στοιχεία ακραίων πολιτικών χώρων βρίσκονταν δίπλα στον αστυνομικό κλοιό φωνάζοντας συνθήματα όπως «πετάξτε τους στη θάλασσα».
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος που προσήλθε για να καλύψει τα γεγονότα προπηλακίστηκε από τους παραπάνω ενώ κάποιοι παρεμπόδισαν τη δουλειά της. Μάλιστα περαστικοί που είδαν τον συμβάν φώναξαν κατά των ενόχων, ενώ η ίδια φυγαδεύτηκε από εργαζόμενη της εφημερίδας «Νέο Εμπρός», στα γραφεία της εφημερίδας, δίπλα στην πλατεία Σαπφούς.
Ανακοίνωση για το συμβάν είχε εκδώσει η τομεακή επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, αλλά και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ). Μάλιστα αναφορά είχε κάνει και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Τα περιστατικά βίας και παρεμπόδισης από την άσκηση της δουλειάς τους, κατά δημοσιογράφων συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα τον Μάιο του 2018 η Ένωση να κηρύσσει στάση εργασίας, ζητώντας να ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία.
Ενώ αρκετές υποθέσεις αρχίζουν πολλά χρόνια μετά να εκδικάζονται για τα όσα έχουν υποστεί επαγγελματίες δημοσιογράφοι, μέλη της ΕΣΗΕΠΗΝ, την περίοδο έξαρσης του προσφυγικού ζητήματος, και τις περισσότερες φορές δικαιώνονται, δεν συνέβη το ίδιο και στον δεύτερο βαθμό της εν λόγω υπόθεσης. Μάλιστα κάποιοι στο ακροατήριο σχολίαζαν ότι ενδεχομένως γιατί κάποιοι θέλουν να μπει ένα τέλος σε όλες αυτές τις υποθέσεις.
Ενθουσιασμένοι, πάντως, οι κατηγορούμενοι για την απαλλαγή τους φαίνεται να έγραψαν ότι «έρχονται σιγά- σιγά και νέες ήττες», με τους ομοϊδεάτες τους να συμφωνούν και να επαυξάνουν, ως συνήθως με σεξισμό και ικανοποίηση.