× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μικρά σφουγγάτα στο τηγάνι από τον γυναικείο Συνεταιρισμό Μεσοτόπου

Άλλες φορές μπορεί να μην περιέχει κολοκύθι, αλλά μόνο κρεμμύδι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/9/2024

Μικρά σφουγγάτα στο τηγάνι από τον γυναικείο Συνεταιρισμό Μεσοτόπου
Διονύσης Κουρής
' χρόνος ανάγνωσης

Συνήθως σφουγγάτο στη Μυτιλήνη λένε μια γυμνή πίτα με κολοκύθι, μπόλικα αυγά και κρεμμυδάκι, που μοιάζει με ομελέτα και την κάνουν στον φούρνο. Άλλες φορές μπορεί να μην περιέχει κολοκύθι, αλλά μόνο κρεμμύδι. Επίσης γίνεται και στο τηγάνι, ενιαίο ή σε μερίδες.

Μία, λοιπόν, από αυτές τις εκδοχές που έχει αυτό το φαγητό έφτιαξαν οι κυρίες του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου για το περιοδικό Γαστρονόμος:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

40' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
20' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά

Τεμάχια: 30-35
1,5 κιλό κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
4 αυγά
300 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαδικασία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τα σφουγγάτα στο τηγάνι, ξεκινάμε βάζοντας σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα κρεμμύδια και προσθέτουμε νερό τόσο που να τα σκεπάζει.
Τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να γυαλίσουν, να γίνουν διάφανα και να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα σουρώνουμε, τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά στο σουρωτήρι και να κρυώσουν για περίπου 20 λεπτά.
Αδειάζουμε τα κρεμμύδια σε ένα μπολ και προσθέτουμε το τυρί, αλατοπίπερο και σπάμε τα αυγά ένα ένα, ανακατεύοντας παράλληλα καλά τα υλικά.
Προσθέτουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στον χυλό. Θα πρέπει να στέκεται πάνω στο κουτάλι και να μην είναι ιδιαίτερα ρευστός. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι επιπλέον.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το λάδι και μόλις κάψει, παίρνουμε με ένα κουτάλι μικρές δόσεις από τον χυλό και τις ρίχνουμε στο λάδι.
Τηγανίζουμε τα σφουγγάτα από τη μία πλευρά για περίπου 2-3 λεπτά και, μόλις χρυσίσουν, τα γυρίζουμε από την άλλη για 2 λεπτά ακόμη. Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα στραγγίζουμε σε χαρτί.
Σερβίρουμε με γιαούρτι και ντοματοσαλάτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 222.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Παιδιά στο φάσμα του αυτισμού μπήκαν στο παρκέ της Μυτιλήνης

Ένα νέο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης με τη συνεργασία του Sports Club και της PAO BC Academy ASD
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

O καφές έγινε πολυτέλεια στο ελληνικό νοικοικυριό

Ανατιμήσεις έως και 50% μέσα σε πέντε χρόνια – Ο «δείκτης καπουτσίνο» δείχνει τη μείωση της αγοραστικής δύναμης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ξεκινά το κατηχητικό στον Αγιο Θεράποντα

Και συνάξεις στον ναό της Αγίας Θωμαϊδος
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Κανένα σχολείο δεν υποβαθμίστηκε στη Λέσβο» λέει η Ένωση Γονέων

Ζητά πλήρη στελέχωση και συνεργασία όλων των φορέων
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

«Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ανίκητος»

Η ογκολόγος Νατάσα Βερνάδου μιλά στο «Ν» για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και την επιστροφή της στη Μυτιλήνη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΑΞΙΔΙΑ

Ανακαλύψτε τις ομορφιές του Αγίου Δημητρίου

Πέτρινα γεφύρια, παλιοί νερόμυλοι σε ένα απαράμιλλο τοπίο που θα σας μαγέψει
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Παλιά» με τιμή και… αξία

Τα ανακαινισμένα διαμερίσματα των δεκαετιών του ’70 και του ’80 γίνονται το νέο hot trend στην αγορά κατοικίας
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ζεστή γιορτή στα ΚΑΠΗ Μυτιλήνης και Πλωμαρίου

Τιμητικές διακρίσεις στην Αναστασία Αντωνέλη και τον Δημήτρη Βαρβαγιάννη για τη συμβολή τους
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Ανοιχτός διάλογος για τα αδέσποτα και τη φιλοζωία στη Μυτιλήνη

Παρουσία Δημάρχου, Περιφέρειας και Αστυνομίας – Συμμετοχή οργανώσεων και πολιτών
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μαθητικός διαγωνισμός για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Τα έργα που θα ξεχωρίσουν θα παρουσιαστούν στις 26 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μπάσκετ για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού στη Μυτιλήνη

Sports Club Mytilene και Oxygen Academy ανοίγουν τον δρόμο για τη συμπερίληψη στον αθλητισμό
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Μήνυμα συνεργασίας για τα αδέσποτα και την καλή μεταχείριση των ζώων

Ημερίδα στην Καλλονή για την προστασία των ζώων με τη συνεργασία ΕΛ.ΑΣ. και Δήμου Δυτικής Λέσβου