Ευρωπαϊκές μέρες πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Σίγρι
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου γιορτάζει και φέτος την συμβολική αυτή ημέρα συμμετέχοντας στις δράσεις που υλοποιούνται σε όλη την Ευρώπη
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/9/2024
Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς συνδιοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο πρωτοξεκίνησε τη δράση το 1985. Πρόκειται για μία από τις ευρύτερα εορταζόμενες συμμετοχικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, χιλιάδες μουσεία, μνημεία και χώροι ανοίγουν τις πόρτες τους.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου γιορτάζει και φέτος τις “Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ)/European Heritage Days (EHD)”, που συντονίζει σε εθνικό επίπεδο η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι σειράς προκλήσεων της σύγχρονης εποχής. Ο φετινός εορτασμός έχει ως κοινό πανευρωπαϊκό θέμα “European Heritage Days 2024”: Routes, Networks and Connections με ελληνικό τίτλο: Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά (Δείτε σχετικά τον σύνδεσμο https://www.europeanheritagedays.com/Shared-Theme)
Η επιλογή του θέματος έχει προκύψει από τη συνέργεια των προγραμμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης “Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς” και “Πολιτιστικές Διαδρομές της Ευρώπης” (Cultural Routes Programme) που στόχο έχει να διατηρήσει και να αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο της Ευρώπης μέσω μιας σειράς θεματικών διαδρομών, οι οποίες διασυνδέουν μνημεία, ιστορικούς τόπους και πολιτιστικούς χώρους, ως στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης.
Επιπλέον, ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με την 70η επέτειο της υπογραφής της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Σύμβασης (European Cultural Convention, Παρίσι 1954), που αποσκοπεί στην ενίσχυση, εμβάθυνση και περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού, χρησιμοποιώντας τον τοπικό/εθνικό πολιτισμό ως σημείο εκκίνησης και ενθαρρύνοντας πολιτιστικές δράσεις ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος μεταξύ των μελών.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για τον φετεινό εορτασμό επέλεξε δράσεις που ενώνουν το Μουσείο με τους υπαίθριους χώρους του Απολιθωμένου Δάσους, τις προστατευόμενες περιοχές και τους γεωτόπους της Λέσβου που έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, με απώτερο σκοπό την κατανόηση και την ερμηνεία της γεωιστορικής εξέλιξης της Λέσβου που δημιούργησε το πλαίσιο για την διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας της Λέσβου με ειδικά διαμορφωμένες θεματικές εκδηλώσεις, διαδρομές περιήγησης, ψηφιακές προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις στο Μουσείο, στα υπαίθρια πάρκα και στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου.
Στο πλαίσιο αυτό οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου με την Διαδραστική Παράσταση «Ο Μαγικός Κόσμος της Γνώσης» στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με την Αναστασία Δαφιώτη και τον Γρηγόρη Μολυβιάτη, δάσκαλο κιθάρας, και ερμηνευτή, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.
Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου οι δράσεις συνεχίσθηκαν με επιστημονική ενημέρωση για την γεωιστορική εξέλιξη της Λέσβου στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου.
Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί εξόρμηση, περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση με θέμα την γεωιστορική εξέλιξη και διαμόρφωση της λεκάνης του Αιγαίου κατά την διάρκεια της περιήγησης στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης!
Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί εξόρμηση ενημέρωσης για τις προστατευόμενες περιοχές γύρω από την Λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη και ορνιθοπαρατήρηση στους υγροτόπους των Αλυκών Πολιχνίτου.
Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί εξόρμηση, περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση με θέμα την γεωιστορική εξέλιξη και διαμόρφωση της λεκάνης του Αιγαίου κατά την διάρκεια της περιήγησης στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης!
Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, κατά την δια΄ρκεια της οποίας θα παρουσιασθούν στους συμμετέχοντες όλα τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα στο Απολιθωμένο Δάσος.
Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθούν οι δράσεις με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ στο ΜΟΥΣΕΙΟ, επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Σιγρίου καθώς και παρουσίαση της γεωιστορικής εξέλιξης της Λέσβου στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου.