«Στο βωμό των περικοπών το Υπουργείο θυσιάζει τις ανάγκες των μαθητών»
Ανησυχία και προβληματισμό για τα τμήματα που συγχωνεύονται εξέφρασαν δάσκαλοι και γονείς του Ν. Λέσβου στην συνάντηση που είχαν με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Καίτη Στρατάκη
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 11/9/2024
Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς,. Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης, με τη συμμετοχή πολλών γονέων, εκπαιδευτικών και άλλων ενδιαφερόμενων.
Το κύριο θέμα της διαμαρτυρίας ήταν οι πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα. Σε πανελλαδικό επίπεδο, έχουν γίνει συνολικά 1.000 συγχωνεύσεις, ενώ στη Λέσβο αρκετά τμήματα έχουν συγχωνευτεί, φτάνοντας τους 25 μαθητές ανά τάξη. Μάλιστα όπως ανέφεραν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί οι συγχωνεύσεις έγιναν χωρίς να εξετασθεί αν υπάρχει δυνατότητα να γίνει αυτό, αν υπάρχουν αίθουσες αρκετά μεγάλες για να χωρέσουν τα παιδιά ή αν στα τμήματα αυτά υπάρχουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες για τα οποία απαιτείται μεγαλύτερη στήριξη και προσοχή.
Μάλιστα ο εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών και των γονέων της Λήμνου, ο κ. Μαδυτινός ο οποίος ταξίδεψε ως τη Μυτιλήνη για να συμμετέχει στη διαμαρτυρία, ανέφερε ότι υπάρχουν περιπτώσεις σχολείων της Λήμνου που για να γίνει συγχώνευση τμημάτων αναγκάζουν τους εκπαιδευτικούς να διώχνουν παιδιά που θέλουν να εγγραφούν εκεί σε άλλες σχολικές μονάδες.
Σε συνάντηση που ακολούθησε με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Κατερίνα Στρατάκη αναγνώρισε την ανησυχία των εκπαιδευτικών και των γονέων, δηλώνοντας ότι κατανοεί την κατάσταση ως πρώην μάχιμη εκπαιδευτικός η οποία κλήθηκε να διαχειριστεί παρόμοιες καταστάσεις και να κάνει μάθημα σε τάξεις με πολλά παιδιά. Ανέφερε πως προσπαθεί να αποτρέψει τις συγχωνεύσεις όπου είναι δυνατόν, ωστόσο επισήμανε πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου λόγω νομοθεσίας δεν είναι εύκολο να παρακαμφθούν. Παρ' όλα αυτά, δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το ζήτημα σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Παναγιούδα.
Οι εκπρόσωποι των δασκάλων και των γονέων εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις συγχωνεύσεις.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μυτιλήνης Παναγιώτης Καρίπης τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι αποφάσεις αυτές έχουν ληφθεί με μοναδικό στόχο τη μείωση του κόστους για το κράτος, παραμελώντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.
Ο Γραμματέας της Ένωσης Γονέων Παναγιώτης Καρέκος επισήμανε ότι η Ένωση Γονέων έχει ζητήσει να καταργηθεί ο νόμος που προβλέπει μέγιστο αριθμό 25 μαθητών ανά τάξη. «Έχουμε προτείνει, σημείωσε, να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών κάτω από 20, καθώς ακόμη και 20 μαθητές είναι πολλοί για την αποτελεσματική εκπαιδευτική διαδικασία».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτρης Χατζηγιαννάκης που συμμετείχε στη διαμαρτυρία επισήμανε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι συγχωνεύσεις στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, τα οποία συχνά δεν λαμβάνουν την απαραίτητη εξατομικευμένη στήριξη. Μεταξύ άλλων ζήτησε την άμεση ανάκληση των συγχωνεύσεων και την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών μάθησης.
Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βάσω Καλαμιδιώτη σημείωσε ότι με τις συγχωνεύσεις υποβαθμίζεται το εκπαιδευτικό έργο των δασκάλων και οι μαθησιακές ανάγκες των παιδιών ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και οι γνωματεύσεις του ΚΕΔΑΣΥ. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτή τη νομοθεσία και μεθόδευση για αυτό άλλωστε ήρθαμε σήμερα εδώ μαζί με τους γονείς».
«Ο κ. Πιερακάκης έχει επιλέξει να περικόψει τα κόστη στην εκπαίδευση, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γραμματέας του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Καρατόλιος, χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον για τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών. Δεν ενδιαφέρεται καν για το αν στα τμήματα αυτά υπάρχουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Φοβόμαστε ότι μέσα στο χειμώνα όταν θα προκύπτουν ανάγκες αναρρωτικών δεν θα καλύπτονται από αναπληρωτές και πάμε σε νέο γύρο συγχωνεύσεων».
Η Ταμίας του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χριστίνα Ανθυπατοπούλου δήλωσε ότι οι συγχωνεύσεις που γίνονται μειώνουν τη δυνατότητα των εκπαιδευτικών να εργαστούν με τα παιδιά. «Ζητάμε να παρθούν πίσω όλες τις συγχωνεύσεις και να υπάρχει πλήρη κάλυψη των σχολείων με εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Πανελλαδικά υπάρχει μεγάλη αναστάτωση για το θέμα αυτό και όλοι είναι ενωμένοι απέναντι στις αποφάσεις του Υπουργείου.
Στα προβλήματα της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου αναφέρθηκε ο Κώστας Μαδυτινός εκπροσωπώντας τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των δύο νησιών.
Στο πλευρό των εκπαιδευτικών και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Αλεξίου ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η συγχώνευση των τμημάτων έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Δείτε τις δηλώσεις εκπαιδευτικών και γονέων
Συνολικά, η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους, εάν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση από το Υπουργείο Παιδείας στις ανησυχίες τους.
Δείτε ολόκληρη την συζήτηση που έγινε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου.