× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την δακοκτονία ζητά το Βόρειο Αιγαίο

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου καλεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να υιοθετήσει τα συμπεράσματα του επιστημονικού συνεδρίου για την δακοκτονία που διοργανώθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 27/8/2024

Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την δακοκτονία ζητά το Βόρειο Αιγαίο
' χρόνος ανάγνωσης

Μιάμιση ώρα περίπου κράτησε η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου για την δακοκτονία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 27 Αυγούστου. Αν και η συνεδρίαση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη ζήτησε και το Συμβούλιο έλαβε ομόφωνη απόφαση με την οποία ζητεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την δακοκτονία. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να στηρίζεται στα συμπεράσματα του επιστημονικού συνεδρίου για την δακοκτονία που διοργανώθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Με μια αναλυτική και εκτενή εισήγηση η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη προσπάθησε να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος δακοκτονίας στη Λέσβο. Ουσιαστικά αναγνώρισε πως το πρόγραμμα της δακοκτονίας δεν μπορεί να έχει την αποτελεσματικότητα που θα ήθελε η Περιφερειακή Αρχή για μια σειρά λόγους όπως είναι: α) μειωμένη χρηματοδότηση, β) μειωμένη αποτελεσματικότητα των εντομοκτόνων, γ) μη ένταξη στο πρόγραμμα των βιολογικών ελαιώνων, δ)θεσμικό πλαίσιο που παραμένει αμετάβλητο από την δεκαετία του 1950 και ε) έλλειψη ενδιαφέρον από μεγάλο αριθμό ελαιοπαραγωγών.

Στην εισήγηση της η κ. Αντωνέλλη επικαλέστηκε ομιλία του αείμνηστου Σπύρου Γαληνού στην Βουλή όπου το 2010 επέκρινε την τότε κυβέρνηση για την μείωση του προϋπολογισμού της δακοκτονίας κατά 50%. Επίσης ανέφερε ότι η αποτελεσματικότητα των εντομοκτόνων κινείται στο 41% περίπου. Η κ. Αντωνέλλη τόνισε πως η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας κάνει το καλύτερο δυνατό για να είναι αποτελεσματική η δακοκτονία.

Στην συζήτηση έγινε πολύ σύντομη αναφορά στα προγράμματα δακοκτονίας που εφαρμόζονται στην Σάμο και την Ικαρία από τον Αντιπεριφερειάρχη Ελισσαίο Μαυρατζώτη, ο οποίος μίλησε για αντιμετώπιση πολλών από τα προβλήματα που υπήρχαν την προηγούμενη χρονιά στην Σάμο. Σε ότι αφορά την Ικαρία είπε πως μετά τον πρώτο ψεκασμό εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κι άλλες κοινότητες του νησιού καθώς η Περιφέρεια συνέχισε να λαμβάνει θετικές απαντήσεις από τα τοπικά συμβούλια.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Λαγουτάρης τόνισε πως ο πληθυσμός του δάκου είναι μειωμένος στους ελαιώνες της Λέσβο και σε αυτό συνέβαλαν οι υψηλές θερμοκρασίες του προηγούμενου διαστήματος. Ως μεγάλο πρόβλημα του προγράμματος δακοκτονίας ανέφερε πως για το δίμηνο Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου η Περιφέρεια έχει την δυνατότητα να κάνει μισό ψεκασμό. Παρότι αυτή είναι η περίοδος που λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας θα αυξηθεί ο πληθυσμός του δάκου στους ελαιώνες. Ακόμη κάλεσε τους ελαιοπαραγωγούς να δώσουν πολύ μεγάλη σημασία στον τελευταίο ψεκασμό.

Από την πλευρά της ΛΑΣ η Αγλαΐα Κυρίτση ζήτησε να γίνονται όσοι ψεκασμοί χρειάζονται για να αντιμετωπισθεί ο δάκος με βάση τις εκτιμήσεις των γεωπόνων αλλά και τις παρατηρήσεις που κάνουν οι ελαιοπαραγωγοί. Παράλληλα είπε πως δεν πρέπει να θεωρείται πανάκεια η ανάθεση του έργου σε εργολάβους και κάλεσε την Περιφερειακή Αρχή να υιοθετήσει τις επισημάνσεις που έκανε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

Εκ μέρους της παράταξης Αλλαγή Πορείας για το θέμα τοποθετήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χίου Χριστόφορος Κριμιζής. Πρότεινε να συνεργαστεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προκειμένου να εφαρμοστούν οι καλύτερες δυνατές πρακτικές. Ακόμη κάλεσε την Περιφερειακή Αρχή να ακολουθήσει το μοντέλο ανάθεσης του έργου της δακοκτονίας που ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης.

Τέλος ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεόδωρος Βαλσαμίδης υπογράμμισε την ανάγκη συνολικού ανασχεδιασμού του προγράμματος της δακοκτονίας.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην Ανεμώτια τα στελέχη των Γεωπάρκων της UNESCO

Επίσκεψη στην ΚοινΣΕΠ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» με γευσιγνωσία κρασιών, τοπικά εδέσματα και αναφορές στη βιώσιμη ανάπτυξη
Στην Ανεμώτια τα στελέχη των Γεωπάρκων της UNESCO
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο

Ισχυρές απώλειες άνω του 5% στις ασιατικές αγορές καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Αιτία πολέμου» τα νέα μέτρα λένε οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου
«Αιτία πολέμου» τα νέα μέτρα λένε οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξετελιά 2026 στην Αντισσα

Ο Ελαιουργικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός του χωριού διοργανώνει στις 30 και 31 Μαΐου ένα διήμερο αφιερωμένο στην ελιά, την κτηνοτροφία και τους ανθρώπους της υπαίθρου
Ξετελιά 2026 στην Αντισσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στα Μυστεγνά

Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα σε ελέγχους που έγιναν σε 47 εκτροφές του νησιού σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στα Μυστεγνά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας

Στις 5 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Παπάδου Γέρας «Οδυσσέας Ελύτης»
Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας
ΑΓΟΡΑ

Παρέμβαση του Γιώργου Ζαφειρίου για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου Λέσβου

Σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου Παναγιώτη Τατάκη στο «Ν» 99 fm, ο Γιώργος Ζαφειρίου αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν τα μητρώα και τις συνδρομές των επιχειρήσεων
Παρέμβαση του Γιώργου  Ζαφειρίου για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολιτική εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας στη Λέσβο

Κάνει λόγο για ευθύνες κράτους και Περιφέρειας, ζητώντας άμεσες αποζημιώσεις, ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και σχέδιο προστασίας για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολιτική εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας στη Λέσβο
ΑΓΟΡΑ

Κλειστά τα καταστήματα στη Μυτιλήνη του Αγίου Πνεύματος

Με απόφαση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου
Κλειστά τα καταστήματα στη Μυτιλήνη του Αγίου Πνεύματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Μυτιλήνη περιμένει τα πρώτα κρουαζιερόπλοια του καλοκαιριού

Από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο οι αφίξεις στο λιμάνι με τη Λέσβο να αναζητά ξανά τη χαμένη τουριστική της δυναμική
Η Μυτιλήνη περιμένει τα πρώτα κρουαζιερόπλοια του καλοκαιριού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κτηνοτροφία καταρρέει

Η Λέσβος χάνει το ζωικό της κεφάλαιο και ζητά απαντήσεις
Η κτηνοτροφία καταρρέει
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο αυτόφωρο για μεταφορά ζωοτροφών

Αναγκαία η ενημέρωση αγροτών και κτηνοτρόφων σχετικά με τα μέτρα καραντίνας
Στο αυτόφωρο για μεταφορά ζωοτροφών