ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την δακοκτονία ζητά το Βόρειο Αιγαίο
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου καλεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να υιοθετήσει τα συμπεράσματα του επιστημονικού συνεδρίου για την δακοκτονία που διοργανώθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 27/8/2024

Μιάμιση ώρα περίπου κράτησε η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου για την δακοκτονία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 27 Αυγούστου. Αν και η συνεδρίαση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη ζήτησε και το Συμβούλιο έλαβε ομόφωνη απόφαση με την οποία ζητεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την δακοκτονία. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να στηρίζεται στα συμπεράσματα του επιστημονικού συνεδρίου για την δακοκτονία που διοργανώθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Με μια αναλυτική και εκτενή εισήγηση η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη προσπάθησε να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος δακοκτονίας στη Λέσβο. Ουσιαστικά αναγνώρισε πως το πρόγραμμα της δακοκτονίας δεν μπορεί να έχει την αποτελεσματικότητα που θα ήθελε η Περιφερειακή Αρχή για μια σειρά λόγους όπως είναι: α) μειωμένη χρηματοδότηση, β) μειωμένη αποτελεσματικότητα των εντομοκτόνων, γ) μη ένταξη στο πρόγραμμα των βιολογικών ελαιώνων, δ)θεσμικό πλαίσιο που παραμένει αμετάβλητο από την δεκαετία του 1950 και ε) έλλειψη ενδιαφέρον από μεγάλο αριθμό ελαιοπαραγωγών.
Στην εισήγηση της η κ. Αντωνέλλη επικαλέστηκε ομιλία του αείμνηστου Σπύρου Γαληνού στην Βουλή όπου το 2010 επέκρινε την τότε κυβέρνηση για την μείωση του προϋπολογισμού της δακοκτονίας κατά 50%. Επίσης ανέφερε ότι η αποτελεσματικότητα των εντομοκτόνων κινείται στο 41% περίπου. Η κ. Αντωνέλλη τόνισε πως η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας κάνει το καλύτερο δυνατό για να είναι αποτελεσματική η δακοκτονία.
Στην συζήτηση έγινε πολύ σύντομη αναφορά στα προγράμματα δακοκτονίας που εφαρμόζονται στην Σάμο και την Ικαρία από τον Αντιπεριφερειάρχη Ελισσαίο Μαυρατζώτη, ο οποίος μίλησε για αντιμετώπιση πολλών από τα προβλήματα που υπήρχαν την προηγούμενη χρονιά στην Σάμο. Σε ότι αφορά την Ικαρία είπε πως μετά τον πρώτο ψεκασμό εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κι άλλες κοινότητες του νησιού καθώς η Περιφέρεια συνέχισε να λαμβάνει θετικές απαντήσεις από τα τοπικά συμβούλια.
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Λαγουτάρης τόνισε πως ο πληθυσμός του δάκου είναι μειωμένος στους ελαιώνες της Λέσβο και σε αυτό συνέβαλαν οι υψηλές θερμοκρασίες του προηγούμενου διαστήματος. Ως μεγάλο πρόβλημα του προγράμματος δακοκτονίας ανέφερε πως για το δίμηνο Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου η Περιφέρεια έχει την δυνατότητα να κάνει μισό ψεκασμό. Παρότι αυτή είναι η περίοδος που λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας θα αυξηθεί ο πληθυσμός του δάκου στους ελαιώνες. Ακόμη κάλεσε τους ελαιοπαραγωγούς να δώσουν πολύ μεγάλη σημασία στον τελευταίο ψεκασμό.
Από την πλευρά της ΛΑΣ η Αγλαΐα Κυρίτση ζήτησε να γίνονται όσοι ψεκασμοί χρειάζονται για να αντιμετωπισθεί ο δάκος με βάση τις εκτιμήσεις των γεωπόνων αλλά και τις παρατηρήσεις που κάνουν οι ελαιοπαραγωγοί. Παράλληλα είπε πως δεν πρέπει να θεωρείται πανάκεια η ανάθεση του έργου σε εργολάβους και κάλεσε την Περιφερειακή Αρχή να υιοθετήσει τις επισημάνσεις που έκανε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.
Εκ μέρους της παράταξης Αλλαγή Πορείας για το θέμα τοποθετήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χίου Χριστόφορος Κριμιζής. Πρότεινε να συνεργαστεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προκειμένου να εφαρμοστούν οι καλύτερες δυνατές πρακτικές. Ακόμη κάλεσε την Περιφερειακή Αρχή να ακολουθήσει το μοντέλο ανάθεσης του έργου της δακοκτονίας που ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης.
Τέλος ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεόδωρος Βαλσαμίδης υπογράμμισε την ανάγκη συνολικού ανασχεδιασμού του προγράμματος της δακοκτονίας.