× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γιατί οι Έλληνες ρευστοποιούν τις λίρες τους

Ο «πυρετός» του χρυσού έχει εκτινάξει τις τιμές στα 600 ευρώ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/8/2024

Γιατί οι Έλληνες ρευστοποιούν τις λίρες τους
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Λιγοστεύουν οι αγοραπωλησίες χρυσών λιρών κάθε χρόνο και το 2024 δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι υψηλές τιμές στις χρυσές λίρες και η ακρίβεια των βασικών αγαθών οδηγούν πολλούς στην πώληση των χρυσών λιρών που είχαν στην κατοχή τους.

Πώς εξηγείται η φρενίτιδα που έχει καταβάλει τους Έλληνες και σπεύδουν στα γκισέ της ΤτΕ για να πουλήσουν τις χρυσές τους λίρες; Η προσδοκία να αγοράσουν ξανά λίρες στο μέλλον σε φθηνότερες τιμές και να τις ξαναπουλήσουν σε υψηλότερες τιμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποκαλυπτικά είναι άλλωστε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), σύμφωνα με τα οποία το πρώτο εξάμηνο του 2024 καταγράφηκε αύξηση των ρευστοποιήσεων χρυσών λιρών. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τις υψηλές τιμές στις οποίες έχει σκαρφαλώσει η τιμή της χρυσής λίρας το τελευταίο διάστημα.

Τα στοιχεία για τις χρυσές λίρες
Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 οι πωλήσεις χρυσών λιρών από ιδιώτες στην τράπεζα ανήλθαν σε 13.917 τεμάχια. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 είχαν ρευστοποιηθεί 9.795 χρυσές λίρες Αγγλίας. Συνολικά, για το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι πωλήσεις χρυσών λιρών στην Τράπεζα της Ελλάδος έφτασαν τα 23.712 τεμάχια έναντι 21.542 τεμαχίων το πρώτο εξάμηνο του 2023, καταγράφοντας αύξηση 10%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 οι ιδιώτες προχώρησαν στην αγορά 1.533 χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος, σημειώνοντας μείωση 52% σε σύγκριση με τις αγορές του αντίστοιχου τριμήνου του 2023.

Συνολικά, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι ιδιώτες απέκτησαν 3.114 χρυσές λίρες από την ΤτΕ, μειωμένες κατά 52% σε σχέση με τις αγορές του πρώτου εξαμήνου του 2023, όταν είχαν φτάσει τις 6.921 χρυσές λίρες.

Ανοδική τάση
Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο διαχειριστής Α/Κ και ιδιωτικών χαρτοφυλακίων στη Fast Finance ΑΕΠΕΥ Συμεών Μαυρουδής, σημειώνει ότι «με δεδομένη την έντονα ανοδική τάση της τιμής του χρυσού το τελευταίο διάστημα, οι κάτοχοι χρυσών λιρών (όπως συμβαίνει και με άλλα τιμαλφή) σπεύδουν να ρευστοποιήσουν αυτές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στοιχεία της ΤτΕ για το α’ εξάμηνο 2024 επιβεβαιώνουν την παραπάνω παρατήρηση, με την τιμή της χρυσής λίρας (παλαιάς κοπής και Ελισάβετ 1973) να αγγίζει τα 600 ευρώ στον πωλητή για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Οπως αναφέρει ο κ. Μαυρουδής, η κίνηση του χρυσού ήταν πολύ επιθετική, αφού καταγράφει +23% απόδοση στο έτος και +96% στην εξαετία, αναγνωρίζοντας μάλιστα και τον παραδοσιακά «αργόσυρτο» χαρακτήρα αυτού του επενδυτικού προϊόντος.

«Για έναν κάτοχο λιρών φαντάζει λογικό να προβεί σε ρευστοποιήσεις σε τέτοια επίπεδα, καθώς θα είναι σίγουρα κερδισμένος, όπου και να είχε αγοράσει αρχικά» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρουδής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκτιμήσεις για τις χρυσές λίρες
Ομως, αφενός οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία (πληθωρισμός επί μακρόν), αφετέρου οι αναλύσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών και χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων ευνοούν το σενάριο της ανοδικής συνέχισης της τιμής του πολύτιμου μετάλλου.

Και έτσι για κάποιον που κατέχει τουλάχιστον πάνω από μία λίρα θα ήταν πιο συνετό να ρευστοποιήσει μέρος της «θέσης» του, ώστε να περιμένει τη συνέχεια.

«Ο χρυσός δεν αποτελεί πλέον μέσο συναλλαγών, αλλά καταφύγιο αξίας σε συνθήκες αβεβαιότητας και κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η ζήτηση χρυσού εκτοξεύθηκε την περίοδο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το δημοφιλέστερο καταφύγιο
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο χρυσός θεωρείται το δημοφιλέστερο ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, ενώ οι μετοχές είναι asset που εμπεριέχει αρκετό ρίσκο και τα crypto είναι μια νέα επενδυτική κατηγορία που μέχρι σήμερα εμφανίζει ακραία μεταβλητότητα.

Οι τιμές του χρυσού στις αρχές της εβδομάδας δέχθηκαν πιέσεις από το sell-off και στη συνέχεια από την άνοδο του δολαρίου, για να βρεθούν κάτω από 2.400 δολάρια η ουγγιά. Ωστόσο οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι οι πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο είναι βραχυπρόθεσμες και αναμένουν να δουν την τιμή του χρυσού να σκαρφαλώνει στις 2.500 δολάρια η ουγγιά.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η ανασφάλεια θα οδηγήσουν τους επενδυτές στον χρυσό που λειτουργεί παραδοσιακά ως ασφαλές καταφύγιο. Επιπλέον, οι αναμενόμενες μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων ενισχύουν την ελκυστικότητα του χρυσού που ευνοείται ως επένδυση σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αεροδρόμιο Χίου: Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να μαζέψει τα ασυμμάζευτα

Τα τρία πρόσθετα ακτοπλοϊκά δρομολόγια δεν εγγυώνται ασφαλή και σταθερή σύνδεση μέσα στον χειμώνα, ενώ παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για τις αεροδιακομιδές και την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαγωνισμών
Αεροδρόμιο Χίου: Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να μαζέψει τα ασυμμάζευτα
ΕΛΛΑΔΑ

Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας, κατάθεση στεφάνου και συνεστίαση
Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου
ΕΛΛΑΔΑ

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Κοντά στις πληρωμές για τους γεωργικούς συμβούλους

Εκκρεμότητες στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του 2025 και καθυστερήσεις σε μέτρα του Πυλώνα ΙΙ τέθηκαν σε συνάντηση στη ΓΔΕΛΕΠ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Μενέλαο Γαρδικιώτη.
ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Κοντά στις πληρωμές για τους γεωργικούς συμβούλους
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Δείτε εδώ πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή
Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης
ΚΟΣΜΟΣ

Πυροβολισμοί στην Κρακοβία: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 10 τραυματίες

Σύμφωνα με το Reuters, η αστυνομία ερευνά το περιστατικό σε κεντρική πλατεία της πόλης· ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι ενημερώνεται από το υπουργείο Εσωτερικών
Πυροβολισμοί στην Κρακοβία: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 10 τραυματίες
ΕΛΛΑΔΑ

64,5 εκατ. ευρώ σε 59.600 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως τις 13 Νοεμβρίου και αφορούν εφάπαξ, επιδόματα ανεργίας, άδειες μητρότητας και προγράμματα απασχόλησης
64,5 εκατ. ευρώ σε 59.600 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου

Συνάντηση Μουτζούρη – Μεγαρίτη για την προστασία των ευάλωτων πολιτών και τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στα νησιά
Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο

Το Συντονιστικό Γραφείο της ΕΛ.Α.Σ. Χίου προειδοποιεί για τις συνέπειες του κλεισίματος του αεροδρομίου, της υποστελέχωσης του νοσοκομείου και της διακοπής συνεργασίας ακτινοδιαγνωστικών κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ
«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1,5 εκατ. ευρώ για τις ζημιές της κακοκαιρίας στη Λήμνο

Εντάχθηκαν στο Ειδικό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών έργα σε οδικό δίκτυο, σχολείο, λιμάνι και δίκτυα ομβρίων και αποχέτευσης
1,5 εκατ. ευρώ για τις ζημιές της κακοκαιρίας στη Λήμνο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μια έκθεση γεμάτη Λέσβο στου Ζωγράφου

Έργα των σπουδαίων Λέσβιων ζωγράφων Ορέστη Κανέλλη και Τάκη Ελευθεριάδη φιλοξενούνται στο Μουσείο Γουναρόπουλου στην Αθήνα – Εγκαίνια στις 11 Νοεμβρίου
Μια έκθεση γεμάτη Λέσβο στου Ζωγράφου
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 95 δολάρια το Bernt

Οι προσδοκίες αποκλιμάκωσης του πολέμου στο Ιράν πιέζουν τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου
Κάτω από τα 95 δολάρια το Bernt
ΚΟΣΜΟΣ

Πάει για νέο ρεκόρ παραγωγής ελαιολάδου η Τουρκία

Στους 588.000 τόνους εκτιμάται η παραγωγή ελαιολάδου για το 2026–2027 – Αίτημα για κρατική στήριξη καθώς οι τιμές παραγωγού υποχωρούν και τα έξοδα αυξάνονται
Πάει για νέο ρεκόρ παραγωγής ελαιολάδου η Τουρκία