Πανικό προκαλεί η Πανώλη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Καθολική απαγόρευση μετακινήσεων ζώων επιβλήθηκε με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Δείτε εδώ τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για το Βόρειο Αιγαίο
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 29/7/2024
Ανακοινώθηκε πλήρης απαγόρευσης μετακινήσεων αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε όλη την Ελλάδα. Η εμφάνιση κρούσματος της ζωονόσου στην ορεινή Κορινθία και σε άλλες περιοχές της χώρας αποδεικνύει πως έχει χαθεί ο έλεγχο και πλέον βρίσκονται σε κίνδυνο τα κοπάδια σε όλη τη χώρα. Ειρωνικός είναι ο υπότιτλος στην ανακοίνωση του υπουργείου (Οι προληπτικοί έλεγχοι των κτηνιατρικών υπηρεσιών φέρνουν αποτελέσματα). Ανακοίνωση για τις απαγορεύσεις που θεσπίσθηκαν με απόφαση του υπουργού Κώστα Τσιάρα εξέδωσε και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Τι έχει συμβεί.Το βράδυ του Σαββάτου 27 Ιουλίου έγινε γνωστό πως είχε επιβεβαιωθεί ένα ακόμη κρούσμα της νόσου στην ορεινή Κορινθία. Φαίνεται όμως πως η εξάπλωση της νόσου που δεν σταματά εκεί. Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την Δευτέρα 29 Ιουλίου κάνει αναφέρεται σε κρούσματα που εντοπίσθηκαν και σε «άλλες περιοχές της χώρας εκτός Θεσσαλίας». Φαίνεται πως το υπουργείο γνωρίζει την ύπαρξη κρουσμάτων και πέραν της Κορίνθου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:
Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, και με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτός Θεσσαλίας, απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια.
Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου.
Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, αλλά και με την διαδρομή πιθανόν υπόπτων εισαγωγών.
Σημειώνεται ότι ο εντοπισμός του κρούσματος σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μεσινό του Δήμου Συκιώνος στην Κορινθία, καθώς και του κρούσματος στη Φαλάνη στη Λάρισα, επετεύχθησαν μέσα από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και τα κρούσματα εντοπίσθηκαν πριν ακόμα εκδηλωθούν τα συμπτώματα, ύστερα από προληπτική έρευνα των κτηνιατρικών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών, με βάση την διαδρομή που ακολούθησαν ζώα που εισήχθησαν από συγκεκριμένη χώρα.
Στην περιοχή του Μεσινού έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ήδη, κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.
Το Σάββατο έγινε σύσκεψη υπό τον ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο στην Κόρινθο και την Κυριακή στην Πάτρα, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και των αντιπεριφερειών Δυτικής Ελλάδας, μιας και η ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ εισέρχεται και στην Αχαΐα, αλλά και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΑΑΤ και των δύο Περιφερειών.
Έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.
Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.
Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων με στόχο την πλήρη ιχνηλάτηση και προέλευση του ιού.
Τι ισχύει για το Βόρειο Αιγαίο
Σύμφωνα με την διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η απαγόρευση ισχύει από 29 Ιουλίου ως και 4 Αυγούστου και περιλαμβάνονται: «όλες οι μετακινήσεις για πάχυνση, αναπαραγωγή, σφαγή και προς θερινούς βοσκότοπους αιγοπροβάτων σε όλη την Επικράτεια της χώρας. Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για τα βοοειδή τα οποία προέρχονται από συστεγαζόμενες με αιγοπρόβατα εκμεταλλεύσεις.
Στις 2 Αυγούστου θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος. Για περισσότερες πληροφορίες για την πρόληψη και αποτροπή της Νόσου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται: για την Δ/νση Κτηνιατρικής ΠΕ Λέσβου στα τηλέφωνα 2251047427 και 2251042236, για το Τμήμα Κτηνιατρικής Λήμνου στο τηλέφωνο 2254022302, για την Δ/νση Κτηνιατρικής ΠΕ Χίου στα τηλέφωνα 2271353203 και 2271353202, για την Δ/νση Κτηνιατρικής ΠΕ Σάμου στα τηλέφωνα 2273350423 και 2273350440 και για το Τμήμα Κτηνιατρικού Κέντρου Ικαρίας στο τηλέφωνο 2275351327.