× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μακρινό όνειρο η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ε.Ε.

Στο 67% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου το κατά κεφαλή ΑΕΠ εκφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης

Δημοσίευση 30/6/2024

Μακρινό όνειρο η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ε.Ε.
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας το 2023, μετρούμενο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (purchasing power standards, PPS), παρέμεινε σταθερό στο 67% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών μελών.

Αυτό σημειώνουν οι αναλυτές της Eurobank στο ενημερωτικό δελτίο “7 Ημέρες Οικονομία”, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε στις 19 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Όπως επισημαίνουν, η χώρα με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ-27 (εξαιρουμένων των οικονομιών της Ιρλανδίας και του Λουξεμβούργου) ήταν η Ολλανδία στο 130% της ΕΕ-27.

Ακολουθούν οι Δανία (127%), Αυστρία (123%), Βέλγιο (118%), Γερμανία (115%), Σουηδία (114%), Φινλανδία (108%), Μάλτα (105%), Ευρωζώνη (104%), Γαλλία (101%), ΕΕ-27 (100), Ιταλία (97%), Κύπρος (95%), Τσεχία (91%), Σλοβενία (91%), Ισπανία (88%), Λιθουανία (86%), Πορτογαλία (83%), Εσθονία (81%), Πολωνία (80%), Ρουμανία (80%), Κροατία (76%), Ουγγαρία (76%), Σλοβακία (73%), Λετονία (71%), Ελλάδα (67%) και Βουλγαρία (64%).

Σε όρους κατά κεφαλήν κατανάλωσης, στην πρώτη θέση ήταν πάλι η Ολλανδία -στο 117% της ΕΕ-27- και ακολούθησαν: Αυστρία (117%), Γερμανία (116%), Βέλγιο (114%), Δανία (110%), Φινλανδία (109%), Σουηδία (109%), Γαλλία (107%), Ευρωζώνη (104%), Ιταλία (101%), ΕΕ-27 (100%), Κύπρος (99%), Λιθουανία (92%), Ρουμανία (89%), Ισπανία (88%), Πορτογαλία (88%), Σλοβενία (87%), Πολωνία (86%), Μάλτα (85%), Τσεχία (81%), Ελλάδα (79%), Κροατία (78%), Εσθονία (77%), Λετονία (75%), Σλοβακία (75%), Βουλγαρία (73%) και Ουγγαρία (70%).

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ-27 υπερβαίνει κατά πολύ το αντίστοιχο μέγεθος του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αντανακλώντας το μεγάλο μερίδιο της κατανάλωσης στο ελληνικό ΑΕΠ σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ-27.

Επιπρόσθετα, το 2023 το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα ήταν μικρότερο από την κατανάλωση με αποτέλεσμα ο ρυθμός αποταμίευσης να είναι αρνητικός.

Όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ (οριζόντιος άξονας) και την κατά κεφαλήν κατανάλωση (κάθετος άξονας) των χώρων της ΕΕ-27 (εξαιρώντας την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο) και τους αντίστοιχους μέσους όρους της ΕΕ-27 το 2009 και το 2023 παρατηρούμε τα εξής:

    Λόγω της βαθιάς ύφεσης και της παρατεταμένης στασιμότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας από το 95% του μέσου όρου της ΕΕ-27 το 2009 μειώθηκε στο 67% το 2023.
    Αντίστοιχα, η κατά κεφαλήν κατανάλωση από το 107% του μέσου όρου της ΕΕ-27 το 2009 συρρικνώθηκε στο 79% το 2023.

    Η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι του μέσου όρου της ΕΕ-27 τα 3 τελευταία χρόνια αντανακλάται στην ενίσχυση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ από το 62% του μέσου όρου της ΕΕ-27 το 2020 στο 67% το 2023. Εντούτοις, σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, ήτοι το 2019, η βελτίωση ανέρχεται σε μια ποσοστιαία μονάδα, από το 66% το 2019 στο 67% το 2023.
    Το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2023 ήταν χαμηλότερο κατά 18,9% σε σύγκριση με την κορυφή του 2007 (26,6% το 2013), δηλαδή έχει ανακτηθεί το 29,2% των απωλειών της κρίσης χρέους σε όρους πραγματικού ΑΕΠ.

    To 2009, 13 χώρες της ΕΕ-27 είχαν χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης από την Ελλάδα. Αυτές ήταν η Τσεχία (87% του μέσου όρου της ΕΕ-27 έναντι 95% στην Ελλάδα), η Σλοβενία (86%), η Μάλτα (84%), η Πορτογαλία (83%), η Σλοβακία (72%), η Ουγγαρία (65%), η Εσθονία (64%), η Κροατία (64%), η Πολωνία (60%), η Λιθουανία (57%), η Λετονία (53%), η Ρουμανία (52%) και η Βουλγαρία (44%). 14 χρόνια αργότερα, ήτοι το 2023, 12 από τις 13 προαναφερθείσες χώρες έχουν υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από την Ελλάδα.
    Αναλυτικά, το 2023 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Μάλτας διαμορφώθηκε στο 105% του μέσου όρου της ΕΕ-27 -έναντι 67% στην Ελλάδα- και ακολούθησαν: Τσεχία και Σλοβενία (91%), Λιθουανία (86%), Πορτογαλία (83%), Εσθονία (81%), Πολωνία και Ρουμανία (80%), Κροατία και Ουγγαρία (76%), Σλοβακία (73%) και Λετονία (71%).

    Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 μέχρι σήμερα, πολλές από τις χώρες του ανατολικού τμήματος της βόρειας, κεντρικής και νότιας Ευρώπης -του παλαιού “ανατολικού μπλοκ”- μείωσαν σε σημαντικό βαθμό τη μεγάλη απόσταση που τις χώριζε από τον μέσο όρο της ΕΕ-27 σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ (οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία).
    Αν και μια ενδελεχής ερμηνεία αυτού του αποτελέσματος ξεφεύγει από τα όρια ανάλυσης του παρόντος δελτίου, το χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το χαμηλό κατά κεφαλήν φυσικό κεφάλαιο που εμφάνιζαν οι εν λόγω χώρες στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έπαιξαν ρόλο για τους υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης που καταγράφηκαν στη συνέχεια. Ωστόσο μακροχρόνια, οι δυνάμεις σύγκλισης λόγω της χαμηλής αρχικής θέσης των οικονομιών εξασθενούν και το μονοπάτι μεγέθυνσης των χωρών εξαρτάται από την ικανότητά τους να εισάγουν (είτε να δημιουργούν) και να εκμεταλλεύονται αποτελεσματικά τις νέες τεχνολογίες που αυξάνουν τη συνολική παραγωγικότητα.

    Το 2023 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, δύο χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα (η Ισπανία και η Πορτογαλία έγιναν μέλη της τότε ΕΟΚ το 1986, ήτοι 5 χρόνια μετά την Ελλάδα) ήταν στο 88% και στο 83% αντίστοιχα του μέσου όρου της ΕΕ-27.
    Η ελληνική οικονομία για να φτάσει στο 83% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ του μέσου όρου της ΕΕ-27 σε 10 χρόνια από σήμερα θα πρέπει να αναπτύσσεται με ρυθμό κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον αντίστοιχο του μέσου όρου της ΕΕ-27 (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης).
    Παρά ταύτα, ακόμα και αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, εξίσου σημαντικό για την ελληνική οικονομία είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του υποδείγματος μεγέθυνσης της έναντι πιθανών μελλοντικών διεθνών κρίσεων (παραγωγικές επενδύσεις, διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια, εθνική αποταμίευση, δημοσιονομική σταθερότητα). Όπως μας δίδαξε η κρίση χρέους, αυτό το ποιοτικό χαρακτηριστικό υποτιμήθηκε για χρόνια στο παρελθόν με τα γνωστά μεγάλα αρνητικά αποτελέσματα στη συνέχεια.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η «Συνύπαρξη» για τις μεταφορές προσφύγων ‑ μεταναστών στη Λέσβο

Σε 1.319 ανέρχονται οι αιτούντες άσυλο που μεταφέρθηκαν από την Κρήτη, σύμφωνα με την Κίνηση, η οποία ζητά ουσιαστικές παρεμβάσεις και αξιοπρεπή κάλυψη των αναγκών τους
Η «Συνύπαρξη» για τις μεταφορές προσφύγων ‑ μεταναστών στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ελαιόλαδο και ελιές στο καθημερινό τραπέζι είναι ζήτημα υγείας

Η 4Ε αναδεικνύει τη διατροφική αξία τους και συνδέει την αύξηση της κατανάλωσης με τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών και την βελτίωση της υγείας
Ελαιόλαδο και ελιές στο καθημερινό τραπέζι είναι ζήτημα υγείας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέες εξορμήσεις για τη Γιορτή Πουλιών στις Αλυκές Καλλονής

Δωρεάν δράσεις ορνιθοπαρατήρησης στις 9 και 10 Οκτωβρίου για μικρούς και μεγάλους, με εξοπλισμό και καθοδήγηση από ειδικευμένα στελέχη
Νέες εξορμήσεις για τη Γιορτή Πουλιών στις Αλυκές Καλλονής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έως τις 30 Οκτωβρίου η εξόφληση της εισφοράς του ΕΛΓΑ για το 2025

Η εμπρόθεσμη πληρωμή αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή των αποζημιώσεων από τον Οργανισμό
Έως τις 30 Οκτωβρίου η εξόφληση της εισφοράς του ΕΛΓΑ για το 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Επικαλείται στοιχεία, προειδοποιεί για προσφυγές, αλλά δεν ανοίγει τα χαρτιά του

Ο Στρατής Τσομπανέλλης απαντά στον Φορέα Πρωτογενούς και παραπέμπει στα αρχεία των υπηρεσιών για τους ελέγχους στην εκτροφή του — Καταγγέλλει «σπίλωση», χωρίς να συνοδεύει την απάντησή του με τα σχετικά έγγραφα
Επικαλείται στοιχεία, προειδοποιεί για προσφυγές, αλλά δεν ανοίγει τα χαρτιά του
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρνητικά και τα 42 νέα δείγματα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Συνεχίζεται η επιτήρηση και η επιδημιολογική διερεύνηση από τα ειδικά κλιμάκια
Αρνητικά και τα 42 νέα δείγματα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κύριε Τσομπανέλλη, πότε ελέγχθηκε η δική σας εκτροφή;

Ο Παλλεσβιακός Φορέας ζητά ημερομηνίες και έγγραφα για την εφαρμογή των ελέγχων στον πρώην Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας — Οι παραγωγοί δικαιούνται καθαρές απαντήσεις και η παραίτηση δεν σβήνει την υποχρέωση λογοδοσίας
Κύριε Τσομπανέλλη, πότε ελέγχθηκε η δική σας εκτροφή;
ΕΡΓΑΣΙΑ

Στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγελία για 700 απλήρωτες ώρες στην Ερεσό

Το Συνδικάτο Επισιτιστικών και Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου καταγγέλλει την υπόθεση εργαζόμενης και απαντά στις δηλώσεις της Ελεονώρας Μελέτη για την «πίεση» που δέχονται οι εργοδότες.
Στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγελία για 700 απλήρωτες ώρες στην Ερεσό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Το γάλα ανεβαίνει, οι συνεταιρισμοί της Λέσβου τι θα κάνουν;

Μπροστά σε κρίσιμη επιλογή οι συνεταιρισμοί και οι κτηνοτρόφοι του νησιού, την ώρα που οι συμφωνίες σε Χαλκιδική και Ελασσόνα φθάνουν στα 1,85–1,90 ευρώ το κιλό για το πρόβειο
Το γάλα ανεβαίνει, οι συνεταιρισμοί της Λέσβου τι θα κάνουν;
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πριν φύγουν από τη Λέσβο, έκλεισαν διακοπές για το 2027

Προκρατήσεις έως και στο 35% της δυναμικότητας σε ορισμένα ξενοδοχεία - Ο Βασίλης Βογιατζής μιλά στο «Ν» για τα ενθαρρυντικά μηνύματα της επόμενης σεζόν -– Στα θετικά μηνύματα ο σχεδιασμός νέας πτήσης από το Λονδίνο τον Απρίλιο
Πριν φύγουν από τη Λέσβο, έκλεισαν διακοπές για το 2027
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Ιγνατίου στο παλαιό ΚΥΤ Μόριας

Εσπερινός την Τρίτη 13 Οκτωβρίου και Θεία Λειτουργία την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου
Εορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Ιγνατίου στο παλαιό ΚΥΤ Μόριας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέες οδηγίες εξόδου από τον λαβύρινθο του ΟΣΔΕ του 2026

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε νέες διευκρινίσεις για τους φορείς υποβολής αιτήσεων, με θέματα από τα δικαιολογητικά και τα κτηνοτροφικά μητρώα έως τους ελέγχους και τις κυρώσεις
Νέες οδηγίες εξόδου από τον λαβύρινθο του ΟΣΔΕ του 2026