× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κρούσμα καταρροϊκού σε εκτροφή βοοειδών στη Λέσβο

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αναφέρει ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου Στρατής Τσομπανέλλης. Ανακοινώθηκαν μέτρα και περιορισμοί για την εκτροφή που βρίσκεται κοντά στο χωριό Πηγή της κεντρικής Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/6/2024

Κρούσμα καταρροϊκού σε εκτροφή βοοειδών στη Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ένα κρούσμα καταρροϊκού πυρετού, σε εκτροφή μοσχαριών, εντοπίσθηκε στο πλαίσιο πρόσφατων ελέγχων που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου, σε εκτροφή με  160 ζώα σε αγροτική περιοχή του χωριού Πηγή της Λέσβου.

Όπως αναφέρει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Στρατής Τσομπανέλλης  πρόκειται για μια εκτροφή  από την οποία κάποια ζώα χρησιμοποιούνται ως μάρτυρες για τις αιμοληψίες στο πλαίσιο των ελέγχων, για την επιζωοτία του καταρροϊκού πυρετού. Τα βοειδή μπορούν να είναι φορείς της νόσου αλλά δεν νοσούν από αυτή, γι' αυτό και χρησιμοποιούνται ως μάρτυρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εμφάνιση κρούσματος σε βοειδή σημαίνει πως η νόσο ενδημεί γι' αυτό και οι κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων θα πρέπει να πάρουν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για να αποφύγουν την μετάδοση στα κοπάδια τους.

Η ασθένεια πλήτει κυρίως 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρόκειται για το συνηθισμένο ορότυπο 16 ο οποίος συναντάται συχνά στα απέναντι παράλια της Τουρκίας, οπότε δεν μας εκπλήσσει το γεγονός. Από εκεί και πέρα άμεσα προχωρήσαμε στην ανακοίνωση λήψης των απαραίτητων μέτρων για να μην έχουμε εξάπλωση της ασθένειας και σε άλλα ζώα και εκτροφές. Παρακολουθούμε στενά το θέμα και θα λάβουμε μέτρα πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί. Προς το παρών φαίνεται ότι είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό αφού δεν βρήκαμε κανένα άλλο από τα 60 ζώα που ελέγξαμε να έχει αντίστοιχο πρόβλημα.

Η υπηρεσία μας διενεργεί πολύ συχνά ελέγχους για τη διασφάλιση της ευζωΐας στις εκτροφές των ζώων, την εξασφάλιση της ορθής μεταφοράς τους και της ποιότητας του γάλακτος. Σε επίπεδο εκτροφής γίνεται πολύ συχνά επιζωοτολογική διερεύνηση και μάλιστα στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα και στην πρόσληψη 2 νέων κτηνιάτρων».

Αναλυτικά τα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού περιγράφονται ως εξής σε σχετική απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ορίζουμε ζώνη ελέγχου με ακτίνα 20 χιλιομέτρων από την μολυσμένη εκμετάλλευση βοοειδών με κωδικό εκτροφής EL83308484 που βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λ.Θερμής του Δήμου Μυτιλήνης που ανιχνεύθηκε το γονιδίωμα του ιού του ΚΠ και η διαδικασία οροτυποποίησης κατέδειξε τον ορότυπο 16 του ιού.

Η Ζώνη Ελέγχου, περιλαμβάνει τα παρακάτω Δημοτικά Διαμερίσματα: Αγίας Παρασκευής, Μανταμάδου, Καλλονής, Αγιάσου, Γέρας, Μυτιλήνης, Μόριας, Ν.Κυδωνιών , Μιστεγνών, Πηγής, Πάμφίλων, Παναγιούδας Ιππείου, Μεγαλοχωρίου , όπως απεικονίζονται στην παρακάτω εικόνα. Στις εκτροφές που βρίσκονται εντός της ζώνης ελέγχου, απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση, αιγοπροβάτων και βοοειδών ,για 21 ημέρες, με εξαίρεση τη μετακίνηση ζώων για άμεση σφαγή σε σφαγειοτεχνική εγκατάσταση εντός της ζώνης ελέγχου.

 Επιπλέον οριοθετήθηκε η Ζώνη Προστασίας και Επιτήρησης περιμετρικά της μολυσμένης εκτροφής (εντός της οποίας βρίσκεται και η ορισμένη ζώνη ελέγχου που περιλαμβάνει ) ολόκληρη τη Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, όπου εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

α) Καταγράφονται όλες οι εκτροφές ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών (βοοειδή, πρόβατα, αιγοειδή), το ταχύτερο δυνατό και εφαρμόζεται κλινική επιτήρηση, σε συνδυασμό με λήψη δειγμάτων αίματος, όπου κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να διερευνηθεί η ανίχνευση του γονιδιώματος του ιού του ΚΠ.

β) Στις εκμεταλλεύσεις ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών, εφαρμόζεται έλεγχος του πληθυσμού των εντόμων φορέων τόσο στα ζώα, όσο και στα κτίρια όπου αυτά ενσταυλίζονται καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο, ειδικότερα δε στα σημεία όπου είναι δυνατό να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν οι φορείς του ιού, με την εφαρμογή ψεκασμού σε τακτά διαστήματα με εγκεκριμένα εντομοκτόνα/εντομοαπωθητικά.

γ) Απαγορεύεται η έξοδος ζώων των ευαίσθητων στη νόσο ειδών από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης. Εξαιρούνται από την απαγόρευση εξόδου από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης (όχι όμως από τη Ζώνη Ελέγχου )προς τις περιοχές της Χώρας όπου δεν έχουν επιβεβαιωθεί εστίες του νοσήματος, ζώα ειδών ευαίσθητων στη νόσο εφόσον ισχύει μία από τις κάτωθι προϋποθέσεις:

1) Όταν σκοπός της μετακίνησης είναι η άμεση σφαγή, τα ζώα μετακινούνται χωρίς περιορισμό εφόσον ισχύουν τα εξής:

(α) Προέρχονται από εγκαταστάσεις στις οποίες δεν έχει αναφερθεί λοίμωξη από τον ιό του Καταρροϊκού Πυρετού για περίοδο 30 ημερών πριν από την αναχώρηση.

 (β) Τα ζώα έχουν προστατευτεί μέσω εντομοκτόνων ή απωθητικών έναντι επιθέσεων από διαβιβαστές.

(γ) Πριν τη μετακίνησή τους, στα ζώα έχει εφαρμοσθεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα).

 (δ) Η μετακίνηση πραγματοποιείται μετά από επαρκή εφαρμογή κατάλληλων εντομοαπωθητικών ή/και εντομοκτόνων (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα μέσα με τα οποία μεταφέρονται τα ζώα. Η αυξημένη κλινική επιτήρηση ειδικώς στην εκτροφή και γενικώς στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία η εκτροφή ανήκει, για τον εντοπισμό ζώων με ύποπτα κλινικά συμπτώματα η οποία έχει διάρκεια πενήντα (50) ημέρες από κοινοποιήσεως του θετικού αποτελέσματος και λήγει μόνο εφόσον δεν παρατηρηθεί κρούσμα σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα».

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Ως την Παρασκευή λύσεις, οκτώ μήνες κοροϊδίας φτάνουν»

Σκληρό μήνυμα των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων προς την κυβέρνηση μετά την παρέλαση – Καταλογίζουν στους πολιτικούς την καθυστέρηση, καταγγέλλουν την απόσυρση του στρατού και απαιτούν πληρωμές, σφαγεία και σχέδιο για την επόμενη ημέρα
«Ως την Παρασκευή λύσεις, οκτώ μήνες κοροϊδίας φτάνουν»
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν για τους επισήμους»

Δήλωση από τον Θωμά Μόσχο, εκπρόσωπο Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΛΑΣ, για τα παιδιά των κτηνοτρόφων στην εξέδρα των επισήμων και τον αγώνα των οικογενειών τους να παραμείνουν στη Λέσβο
«Οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν για τους επισήμους»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η παρέλαση έγινε με ευθύνη Χριστόφα, η κυβέρνηση επέμενε να ανέβει στην εξέδρα

Μαθητές και πολιτικά τμήματα τίμησαν την απελευθέρωση της Μυτιλήνης, χωρίς τη συμμετοχή του στρατού, αφού το Υπουργείο απέσυρε την άδειά του – Οι κτηνοτρόφοι και τα παιδιά των κοπαδιών που θανατώθηκαν στη θέση των επισήμων, κοντά τους ο δήμαρχος.
Η παρέλαση έγινε με ευθύνη Χριστόφα, η κυβέρνηση επέμενε να ανέβει στην εξέδρα
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Θέλουμε τη ζωή μας πίσω», οι κτηνοτρόφοι στην εξέδρα, η αγωνία της Λέσβου σε πρώτο πλάνο

Οκτώ μήνες κρίσης έγιναν κραυγή διαμαρτυρίας στην προκυμαία – Η ένταση για την παρουσία των πολιτικών επισήμων, οι μαρτυρίες των παραγωγών και η παρέλαση με τους κτηνοτρόφους και τα παιδιά τους στη θέση των επισήμων
«Θέλουμε τη ζωή μας πίσω», οι κτηνοτρόφοι στην εξέδρα, η αγωνία της Λέσβου σε πρώτο πλάνο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η παρέλαση στη Μυτιλήνη, κτηνοτρόφοι και παιδιά στη θέση των επισήμων

Χωρίς πολιτικούς επισήμους στην εξέδρα, μετά την καθυστέρηση και την αντιπαράθεση – Μαζί με τους κτηνοτρόφους η δημοτική αρχή
Ξεκίνησε η παρέλαση στη Μυτιλήνη, κτηνοτρόφοι και παιδιά στη θέση των επισήμων
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στον αέρα η παρέλαση στη Μυτιλήνη

Αδιέξοδο με την επιμονή των πολιτικών να ανέβουν στην εξέδρα. Οι κτηνοτρόφοι δέχονται να γίνει η παρέλαση με την παρουσία στρατιωτικών και του δημάρχου Μυτιλήνης
Στον αέρα η παρέλαση στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με σημαίες και πανό απέναντι από τους επισήμους οι κτηνοτρόφοι

Από την Περιφέρεια στον χώρο της παρέλασης η διαμαρτυρία – Ζητούν ουσιαστική στήριξη για την κτηνοτροφία της Λέσβου
Με σημαίες και πανό απέναντι από τους επισήμους οι κτηνοτρόφοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κρίσης»

Άμεσες αποζημιώσεις, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών ζητά η Ανεξάρτητη Γεωτεχνική Ενότητα Αιγαίου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στους παραγωγούς της Λέσβου
«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κρίσης»
ΕΛΛΑΔΑ

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Κοντά στις πληρωμές για τους γεωργικούς συμβούλους

Εκκρεμότητες στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του 2025 και καθυστερήσεις σε μέτρα του Πυλώνα ΙΙ τέθηκαν σε συνάντηση στη ΓΔΕΛΕΠ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Μενέλαο Γαρδικιώτη.
ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Κοντά στις πληρωμές για τους γεωργικούς συμβούλους
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Δείτε εδώ πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή
Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται

Μήνυμα συμπαράστασης στους κτηνοτρόφους της Λέσβου και κάλεσμα στη συγκέντρωση της Κυριακής, στις 10:00, έξω από την Περιφέρεια, στην προκυμαία της Μυτιλήνης
Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται
ΕΛΛΑΔΑ

64,5 εκατ. ευρώ σε 59.600 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως τις 13 Νοεμβρίου και αφορούν εφάπαξ, επιδόματα ανεργίας, άδειες μητρότητας και προγράμματα απασχόλησης
64,5 εκατ. ευρώ σε 59.600 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ