× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κρούσμα καταρροϊκού σε εκτροφή βοοειδών στη Λέσβο

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αναφέρει ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου Στρατής Τσομπανέλλης. Ανακοινώθηκαν μέτρα και περιορισμοί για την εκτροφή που βρίσκεται κοντά στο χωριό Πηγή της κεντρικής Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/6/2024

Κρούσμα καταρροϊκού σε εκτροφή βοοειδών στη Λέσβο

Ένα κρούσμα καταρροϊκού πυρετού, σε εκτροφή μοσχαριών, εντοπίσθηκε στο πλαίσιο πρόσφατων ελέγχων που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου, σε εκτροφή με  160 ζώα σε αγροτική περιοχή του χωριού Πηγή της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Στρατής Τσομπανέλλης  πρόκειται για μια εκτροφή  από την οποία κάποια ζώα χρησιμοποιούνται ως μάρτυρες για τις αιμοληψίες στο πλαίσιο των ελέγχων, για την επιζωοτία του καταρροϊκού πυρετού. Τα βοειδή μπορούν να είναι φορείς της νόσου αλλά δεν νοσούν από αυτή, γι' αυτό και χρησιμοποιούνται ως μάρτυρες.

Η εμφάνιση κρούσματος σε βοειδή σημαίνει πως η νόσο ενδημεί γι' αυτό και οι κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων θα πρέπει να πάρουν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για να αποφύγουν την μετάδοση στα κοπάδια τους.

Η ασθένεια πλήτει κυρίως 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρόκειται για το συνηθισμένο ορότυπο 16 ο οποίος συναντάται συχνά στα απέναντι παράλια της Τουρκίας, οπότε δεν μας εκπλήσσει το γεγονός. Από εκεί και πέρα άμεσα προχωρήσαμε στην ανακοίνωση λήψης των απαραίτητων μέτρων για να μην έχουμε εξάπλωση της ασθένειας και σε άλλα ζώα και εκτροφές. Παρακολουθούμε στενά το θέμα και θα λάβουμε μέτρα πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί. Προς το παρών φαίνεται ότι είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό αφού δεν βρήκαμε κανένα άλλο από τα 60 ζώα που ελέγξαμε να έχει αντίστοιχο πρόβλημα.

Η υπηρεσία μας διενεργεί πολύ συχνά ελέγχους για τη διασφάλιση της ευζωΐας στις εκτροφές των ζώων, την εξασφάλιση της ορθής μεταφοράς τους και της ποιότητας του γάλακτος. Σε επίπεδο εκτροφής γίνεται πολύ συχνά επιζωοτολογική διερεύνηση και μάλιστα στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα και στην πρόσληψη 2 νέων κτηνιάτρων».

Αναλυτικά τα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού περιγράφονται ως εξής σε σχετική απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ορίζουμε ζώνη ελέγχου με ακτίνα 20 χιλιομέτρων από την μολυσμένη εκμετάλλευση βοοειδών με κωδικό εκτροφής EL83308484 που βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λ.Θερμής του Δήμου Μυτιλήνης που ανιχνεύθηκε το γονιδίωμα του ιού του ΚΠ και η διαδικασία οροτυποποίησης κατέδειξε τον ορότυπο 16 του ιού.

Η Ζώνη Ελέγχου, περιλαμβάνει τα παρακάτω Δημοτικά Διαμερίσματα: Αγίας Παρασκευής, Μανταμάδου, Καλλονής, Αγιάσου, Γέρας, Μυτιλήνης, Μόριας, Ν.Κυδωνιών , Μιστεγνών, Πηγής, Πάμφίλων, Παναγιούδας Ιππείου, Μεγαλοχωρίου , όπως απεικονίζονται στην παρακάτω εικόνα. Στις εκτροφές που βρίσκονται εντός της ζώνης ελέγχου, απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση, αιγοπροβάτων και βοοειδών ,για 21 ημέρες, με εξαίρεση τη μετακίνηση ζώων για άμεση σφαγή σε σφαγειοτεχνική εγκατάσταση εντός της ζώνης ελέγχου.

 Επιπλέον οριοθετήθηκε η Ζώνη Προστασίας και Επιτήρησης περιμετρικά της μολυσμένης εκτροφής (εντός της οποίας βρίσκεται και η ορισμένη ζώνη ελέγχου που περιλαμβάνει ) ολόκληρη τη Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, όπου εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

α) Καταγράφονται όλες οι εκτροφές ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών (βοοειδή, πρόβατα, αιγοειδή), το ταχύτερο δυνατό και εφαρμόζεται κλινική επιτήρηση, σε συνδυασμό με λήψη δειγμάτων αίματος, όπου κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να διερευνηθεί η ανίχνευση του γονιδιώματος του ιού του ΚΠ.

β) Στις εκμεταλλεύσεις ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών, εφαρμόζεται έλεγχος του πληθυσμού των εντόμων φορέων τόσο στα ζώα, όσο και στα κτίρια όπου αυτά ενσταυλίζονται καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο, ειδικότερα δε στα σημεία όπου είναι δυνατό να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν οι φορείς του ιού, με την εφαρμογή ψεκασμού σε τακτά διαστήματα με εγκεκριμένα εντομοκτόνα/εντομοαπωθητικά.

γ) Απαγορεύεται η έξοδος ζώων των ευαίσθητων στη νόσο ειδών από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης. Εξαιρούνται από την απαγόρευση εξόδου από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης (όχι όμως από τη Ζώνη Ελέγχου )προς τις περιοχές της Χώρας όπου δεν έχουν επιβεβαιωθεί εστίες του νοσήματος, ζώα ειδών ευαίσθητων στη νόσο εφόσον ισχύει μία από τις κάτωθι προϋποθέσεις:

1) Όταν σκοπός της μετακίνησης είναι η άμεση σφαγή, τα ζώα μετακινούνται χωρίς περιορισμό εφόσον ισχύουν τα εξής:

(α) Προέρχονται από εγκαταστάσεις στις οποίες δεν έχει αναφερθεί λοίμωξη από τον ιό του Καταρροϊκού Πυρετού για περίοδο 30 ημερών πριν από την αναχώρηση.

 (β) Τα ζώα έχουν προστατευτεί μέσω εντομοκτόνων ή απωθητικών έναντι επιθέσεων από διαβιβαστές.

(γ) Πριν τη μετακίνησή τους, στα ζώα έχει εφαρμοσθεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα).

 (δ) Η μετακίνηση πραγματοποιείται μετά από επαρκή εφαρμογή κατάλληλων εντομοαπωθητικών ή/και εντομοκτόνων (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα μέσα με τα οποία μεταφέρονται τα ζώα. Η αυξημένη κλινική επιτήρηση ειδικώς στην εκτροφή και γενικώς στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία η εκτροφή ανήκει, για τον εντοπισμό ζώων με ύποπτα κλινικά συμπτώματα η οποία έχει διάρκεια πενήντα (50) ημέρες από κοινοποιήσεως του θετικού αποτελέσματος και λήγει μόνο εφόσον δεν παρατηρηθεί κρούσμα σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Οριζόντια επιδότηση για το ρεύμα υπόσχεται η κυβέρνηση

Άγνωστο το ύψος της επιδότησης ρεύματος. Θα δοθεί μόνο στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Έρχονται νέες ανακοινώσεις στα τέλη Ιουλίου.
ΕΛΛΑΔΑ

Δίνει μέρισμα η Group Attica

Στις 26 Ιουλίου αρχίζει η καταβολή του μερίσματος
ΕΛΛΑΔΑ

To 60% των συντάξεων κάτω από τα 1.000 ευρώ

Συντάξεις φτώχειας δείχνουν τα επίσημα στοιχεία γι’ αυτό αυξάνονται οι συνταξιούχοι που επιστρέφουν στην εργασία
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μία ακόμη παράταση

Αφορά την ολοκλήρωση των σχεδίων βελτίωσης του 2017
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ως τις 23 Ιουλίου οι ενστάσεις των βιοκαλλιεργητών

Μηχανογραφικά θα γίνεται η εξέταση των ενστάσεων αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γάμος Αυστραλών στη Μυτιλήνη, την «αυθεντική» Ελλάδα

Η τελετή έγινε στο Αρχοντικό Τσακίρη στον Μακρύ Γιαλό και η δεξίωση στο ξενοδοχείο «Λώριετ»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Περίεργη επαναπροκήρυξη

Ούτε η Hellenic Seaways δεν ενδιαφέρεται για τις προσεγγίσεις του Νήσος Σάμος σε Ψαρά και Οινούσσες
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τούρκοι τουρίστες παντού στη Μυτιλήνη

Η πρωτεύουσα της Λέσβου θύμισε τουριστική πόλη για λίγες μέρες, 4.313 αφίξεις μέσα σε μόλις τρεις μέρες
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόστιμο 500 ευρώ στους «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους

Προθεσμία μόλις 11 ημερών έχουν οι φορολογούμενοι να τροποποιήσουν ή να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις
ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη αντοχής στη ΛΑΡΚΟ

Δίπλα στους εργαζόμενους το Εργατικό Κέντρο Λέσβου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θέσεις μαθητείας για επιχειρήσεις Λέσβου και Λήμνου

Αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες μπορούν να υποβάλλουν έως την 1η Σεπτεμβρίου- Δείτε τις ειδικότητες