Προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και των αλιέων
Επιτυχημένη ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ για την παράνομη αλιεία στη Μυτιλήνη
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 1/6/2024

Η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος ήταν ο στόχος της ημερίδας για την παράνομη αλιεία που διοργάνωσε το ΓΕΩΤΕΕ στην Μυτιλήνη, στο περιθώριο του 5ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Hydromedit 2024 «Applied Ichthyology, Oceanography & Aquatic Environment» (www.hydromedit.gr) που πραγματοποιείται στην Μυτιλήνη από την Πέμπτη 30 Μαΐου ως την Κυριακή 2 Ιουνίου. Το συνέδριο πραγματοποιείται στην Μυτιλήνη και διοργανώνεται από το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών, και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τεχνολόγων Ιχθυολόγων.
Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι Integrating Research and Scientific Collaboration to Foster Sustainability of the Blue Economy (Ενσωμάτωση της έρευνας και επιστημονικής συνεργασίας για την προώθηση της βιωσιμότητας της γαλάζιας οικονομίας).
Παράλληλα στόχος της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Μάη, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Μενέλαος Γαρδικιώτης, είναι να προκύψουν μέτρα που θα μετατραπούν σε πολιτικές και θα εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα των αλιέων.
Τα προβλήματα της στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου υπογράμμισε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη στην σύντομη παρέμβαση της. Επίσης σημείωσε πως πρόσφατα προτάθηκε από την ίδια στις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να δημιουργηθούν ζώνες απαγόρευσης της αλιείας εντός του κόλπου Καλλονής θέση την στηρίζει εδώ και χρόνια ο αλιευτικός σύλλογος της περιοχής.
Η παράνομη αλιεία είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα που αφορά την αλιεία χωρίς άδεια, την αλιεία σε απαγορευμένες περιοχές, η αλλαγή ονόματος αλιευμάτων που είναι η πιο συνηθισμένη παράβαση που παρατηρείται. Για να αντιμετωπισθεί το ζήτημα αυτό το ΓΕΩΤΕΕ προτείνει την ιχνηλασιμότητα των αλιευμάτων σημείωσε μιλώντας στην κάμερα του «Ν» η ιχθυολόγος Νικολέτα Κράβα, προϊσταμένης του Τμήματος Αλιείας Χαλκιδικής.
Δείτε το βίντεο από την ημερίδα: