Πώς οι ασθενείς μπορούν να αποφύγουν τις αυξήσεις στα φάρμακα
Τι αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/2/2024
Σύγχυση επικρατεί ανάμεσα στους ασφαλισμένους ασθενείς για τις αυξήσεις στη συμμετοχή στα γενόσημα φάρμακα, προκαλώντας αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς, ενώ σήμερα ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν αυξήθηκε η συμμετοχή και επιβάρυνση υπάρχει μόνο σε όσους δεν θέλουν να πάρουν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο.
Τι θα πληρώνουν οι ασθενείς για τα γενόσημα φάρμακα
Όπως είπε το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας «υπήρχε νόμος του 2021 που έλεγε ότι ο Υπουργός Υγείας θα υπογράψει απόφαση για την τιμή αποζημίωσης στα γενόσημα. Ο νόμος έλεγε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2023, όμως δόθηκε παράταση από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για 31 Ιανουαρίου 2024. Εγώ δεν έδωσα άλλη αναβολή και έτσι τέθηκε σε ισχύ η απόφαση».
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η απόφαση ορίζει ότι «ο ΕΟΠΥΥ, σε κάθε δραστική ουσία αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο. Δουλειά του φαρμακοποιού να ενημερώνει ότι ο ασθενής έχει 10 επιλογές με βάση την δραστική ουσία. Η δραστική ουσία έχει πολλές εμπορικές ονομασίες, όλα τα φάρμακα αυτά κάνουν την ίδια δουλειά. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο στο 100% Αν κάποιος επιλέξει να πάρει άλλο φάρμακο, πιο ακριβό από το φθηνότερο, θα πρέπει να επιβαρυνθεί την διαφορά».
Τι λένε οι φαρμακοποιοί
Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι ο ασθενής έχει τη δυνατότητα επιλέγοντας το φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, να μην πληρώνει συμμετοχή, αναφέρει τα εξής:
“Στην παρούσα κατάσταση μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο ασθενής προκειμένου να μην καταβάλλει επιπλέον συμμετοχή, θα πρέπει να επιλέξει το φθηνότερο φάρμακο από την ίδια θεραπευτική κατηγορία στην οποία ανήκει, που είναι διαφορετικής δραστικής από αυτό που αναγράφεται στη συνταγή.
Όλη αυτή η επιβάρυνση στη συμμετοχή προέκυψε από την εφαρμογή ενός ανενεργού παλιού νόμου που λάμβανε συνεχείς παρατάσεις στην εφαρμογή του. Ο ΠΦΣ ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να αλλάξει το νόμο για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων.
Θεωρούμε επίσης, ότι είναι επιβεβλημένο προκειμένου να γίνει πράξη η δυνατότητα στον Έλληνα ασθενή να επιλέγει φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Υπουργού, να μην επιτρέπεται η δυνατότητα στον ιατρό να κλειδώνει την εμπορική ονομασία του γενόσημου φαρμάκου“.