× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα ισόβια παρέμειναν ισόβια για τον δολοφόνο της Ερατώς

Απέρριψε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Βορείου Αιγαίου το αίτημα μετατροπής της κατηγορίας από εν ψυχρώ σε εν βρασμώ ψυχική ορμή, αλλά και τα ελαφρυντικά της ποινής του

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 7/2/2024

Τα ισόβια παρέμειναν ισόβια για τον δολοφόνο της Ερατώς
κάμερα, βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Ηθική δικαίωση επήλθε για τους συγγενείς της Ερατώς η απογευματινή ομόφωνη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Βορείου Αιγαίου (τρεις δικαστές και τέσσερις ένορκοι) με έδρα στη Μυτιλήνη να απορρίψει το αίτημα του δολοφόνου της 24χρονης να μειωθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης και να μετατραπεί το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από εν ψυχρώ σε εν βρασμώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος προηγήθηκε η απόφαση της Εισαγγελέα της έδρας, η οποία πρότεινε την απόρριψη των ελαφρυντικών για τις ποινές, πρόταση που δέχτηκε το δικαστήριο με την ποινή να παραμένει ισόβια και σε δεύτερο βαθμό, όπως πρωτόδικα αποφασίστηκε τον Νοέμβριο του 2019. Στον Αρειο Πάγο πρόκειται να απευθυνθεί ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο συνήγορος υπεράσπισής του, Μανόλης Βαμβουνάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τους διαδηλωτές, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης ευχαρίστησε η μητέρα της Ερατώς, Ελένη Κρεμαστιώτη, αλλά και ο πατέρας της, Λευτέρης Μανωλακέλλης, οι οποίοι, θυμίζουμε έχουν αναλάβει την επιμέλεια της κόρης της Ερατώς που σε λίγες ημέρες γίνεται 7 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό που διακυβεύονταν σήμερα Τετάρτη, στην έφεση που είχε ασκήσει ο κατηγορούμενος, καταδικασμένος σε ισόβια ποινή κάθειρξης σε πρώτο βαθμό, είναι αν βρίσκονταν όπως ισχυρίζονταν σε εν βρασμώ ψυχικής ορμής, και όχι εν ψυχρω όπως καταδικάστηκε πρωτόδικα. Αυτό επιχειρούσε ο δικηγόρος του από την πρώτη μέρα, και αν γίνονταν αποδεκτό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (τρεις δικαστές και τέσσερις ένορκοι) θα μείωνε την ποινή του, μαζί με ελαφρυντικά όπως το γεγονός ότι δουλεύει στη φυλακή επιδεικνύοντας καλή διαγωγή.

Δικαιωμένοι τόσο για την απόφαση, όσο και για την εκδίκαση της υπόθεσης αισθάνονται και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, Δημήτρης Κουζινόγλου και Χρήστος Ντιβανίδης που επίσης μίλησαν στο «Ν», μετά το πέρας της διαδικασίας.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν είχε βλάψει ποτέ την Ερατώ μέχρι τα ξημερώματα της 23ης Μαϊου 2019, όταν την πυροβόλησε εξ επαφής στην αριστερή πλευρά του προσώπου της με την κυνηγετική του καραμπίνα, ενόσω δίπλα κοιμόταν το δίχρονο κορίτσι τους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα πρωτόγνωρα περιστατικά που αντιμετώπισε το δικαστήριο ήταν η αυτήκοη μαρτυρία μέσω κινητού τηλεφώνου σε ανοιχτή ακρόαση. Πρόκειται για τη συνομιλία της Ερατώς με τον κολλητό της φίλο, Γιώργο, ο οποίος άκουγε επί δεκαλέπτου τη υφίσταντο η Ερατώ τα ξημερώματα της βραδιάς που δολοφονήθηκε, παρακαλώντας τον κατηγορούμενο να σταματήσει να τη χτυπά και να αφήσει κάτω την καραμπίνα, αλλά εις μάτην.

Μάταια όμως και ο κατηγορούμενος προσπάθησε να αποδείξει ότι είχε θολώσει και δεν ήξερε τι έκανε, αφού μετέβη τρεις φορές απροειδοποίητα στο σπίτι του θύματος, και την τρίτη προερχόμενος από τα Λουτρά, στη Χρυσομαλλούσα είχε οπλίσει με τρία φυσίγγια το δίκαννό του, αποφασισμένος να γίνει ο εκτελεστής της Ερατώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σάλος είχε προκληθεί τότε τόσο στη Λέσβο όσο και πανελλαδικά για τη γυναικοκτονία, όρος που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο από γυναικείες, φεμινιστικές οργανώσεις και συγγενείς θυμάτων που ζητούν να αναγνωριστεί και νομικά- θεσμικά όπως ο αντιρατσιστικός νόμος. Και ο λόγος είναι ότι στις περιπτώσεις αυτές το κίνητρο των δραστών είναι έμφυλο, με θύματα γυναίκες ή και θηλυκότητες, ακριβώς λόγω του φύλου τους.

Ενώ όμως η νομοθεσία δεν έχει προχωρήσει σε αυτό το σημείο, το ζήτημα της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση απασχόλησε για δύο μέρες το δικαστήριο, με τον κατηγορούμενο να αναφέρει ότι επρόκειτο για έγκλημα… «πάθους», επειδή η εν διαστάσει σύζυγός του είχε συνάψει νέα σχέση και εισέβαλε παράνομα στο σπίτι της, παραβιάζοντας την οικιακή της ειρήνη.

Πλήθος ανθρώπων για τα δεδομένα της Μυτιλήνης παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία, ενώ απέναντι και έξω από τα δικαστήρια ηχούσε το σύνθημα: «Δεν είναι όλες εδώ, λείπει η Ερατώ».

Μάλιστα κατά την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης, σημειώθηκαν έντονες και ηχηρές απορίες από το κοινό, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου του δικαστηρίου, ώστε να εξέλθουν και να εισακουστεί ο συνήγορος. Τις διαμαρτυρίες μέσα και έξω από την αίθουσα επικαλέστηκε ο δικηγόρος του κατηγορουμένου για να δηλώσει ότι επηρεάστηκε το δικαστήριο. Μόνο που το έγκλημα ήταν γνωστό από το 2019, και οι δικαστές με τους ενόρκους επτά, συν την εισαγγελέα συνολικά 8 άτομα που δεν πείστηκαν από τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα διάκριση για το πρότυπο ΓΕΛ του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η μαθητική ομάδα του σχολείου προκρίθηκε στη πανελλήνια φάση του διαγωνισμού Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

1.701 τροχονομικοί έλεγχοι και εννέα παραβάσεις μη χρήσης κράνους

Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα αγάπης από το 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Μαθητές του τμήματος Νοσηλευτικής επισκέφθηκαν το Οικοτροφείο Α3 Αλτσχάιμερ «Αγκαλιά» και μοίρασαν χαμόγελα και συγκίνηση
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απαίτηση για ανάκληση απόλυσης εργαζόμενου στα CosmosSport

Παρέμβαση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου με αιχμές για τις εργασιακές συνθήκες στο εμπόριο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Τριήμερο γιορτής, θεάτρου και αθλητισμού στον Πολιχνίτο

Από την Παρασκευή 26 έως και την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το ΓΕΛ Πολιχνίτου δίνει ουσία στην έννοια του ενεργού πολίτη

Μαθητές και εκπαιδευτικοί ένωσαν δυνάμεις σε μια πρωτοβουλία κοινωνικής προσφοράς με ουσιαστικό παιδαγωγικό αποτύπωμα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΕΣΗΕΠΗΝ στη Μυτιλήνη

Σε ζεστό και γιορτινό κλίμα, ο Άγιος Βασίλης μοίρασε δώρα στα παιδιά των δημοσιογράφων της Λέσβου μελών της Ένωσης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χριστουγεννιάτικη αλληλεγγύη από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Μυτιλήνης

Τρόφιμα σε 170 οικογένειες και ενίσχυση του Κοινωνικού Συσσιτίου μέσα από τη δράση Το καλάθι της Αγάπης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στη Μυτιλήνη

Στο κρατητήριο πέρασε το βράδυ του Σαββάτου ένας 25χρονος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χριστουγεννιάτικη συναυλία από τον Σύλλογο Περγαμηνών Λέσβου

Ύμνοι, κάλαντα και αφηγήσεις μνήμης σε μια εκδήλωση με έντονο συμβολισμό και μεγάλη συμμετοχή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέες πειθαρχικές διώξεις σε βάρος εκπαιδευτικών

Η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου δηλώνει την στήριξη της προς τις εκπαιδευτικούς και ζητά την πλήρη απαλλαγή τους, υπογραμμίζοντας ότι η συμμετοχή τους βασίστηκε σε συλλογικές αποφάσεις του κλάδου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Erasmus+ και πράσινες δεξιότητες στο ΕΠΑΛ Καλλονής

Μαθητές και εκπαιδευτικοί σε ευρωπαϊκές δράσεις κινητικότητας σε Σουηδία και Τσεχία