
Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου, μαζί με μαθητές και φοιτητές, απευθύνει η Ριζοσπαστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών ΠΕ Λέσβου. Η παράταξη καλεί σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι μπροστά στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης και στη συνέχεια στη συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Στην ανακοίνωσή της συνδέει την κινητοποίηση με τις διαμαρτυρίες της νεολαίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας σε ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες περιγράφει ως αντίδραση στις πολιτικές που υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο και ενισχύουν τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Παράλληλα, επικρίνει τη διάθεση δισεκατομμυρίων σε πολεμικούς εξοπλισμούς, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην πολεμική προετοιμασία και στις συνέπειές της για τη νέα γενιά.
Αιχμές για τη στάση του ΣΕΠΕ Λέσβου
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη στάση της διοίκησης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου. Η Ριζοσπαστική Παρέμβαση υποστηρίζει ότι ο Σύλλογος όφειλε να καλέσει στη συγκέντρωση των Κεντρικών Λυκείων και να επιδιώξει κοινή παρουσία με τους μαθητές και τους φοιτητές.
Σε αυτό το πλαίσιο, ασκεί έντονη κριτική στις παρατάξεις που διοικούν τα σωματεία, κατηγορώντας τες ότι αποφεύγουν να ακούσουν και να ακολουθήσουν τη νεολαία. Αντιπαραθέτει την ανάγκη συσπείρωσης των εκπαιδευτικών και συμπόρευσης με το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα, καλώντας ειδικά τους απεργούς να δώσουν το παρών στην κοινή κινητοποίηση.
Δημόσια εκπαίδευση, μισθοί και ακρίβεια
Στο επίκεντρο του καλέσματος βρίσκονται η υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, οι χαμηλοί μισθοί και οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων. Η παράταξη περιγράφει τις αποδοχές των εκπαιδευτικών ως ανεπαρκείς για την κάλυψη των μηνιαίων αναγκών τους, συνδέοντας τα εκπαιδευτικά αιτήματα με τις πιέσεις που δέχονται συνολικά οι εργαζόμενοι.
Παράλληλα, καταγγέλλει αυτό που χαρακτηρίζει αυταρχισμό του Υπουργείου Παιδείας και εκφράζει την αντίθεσή της στην επιβολή της αξιολόγησης. Όπως υπογραμμίζει, ζητούμενο είναι οι κινητοποιήσεις να αποτελέσουν βήμα αμφισβήτησης και ανατροπής των πολιτικών που, κατά την ίδια, επιβαρύνουν τη ζωή των εργαζομένων και περιορίζουν τις προοπτικές της νεολαίας.