× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα ισόβια παρέμειναν ισόβια για τον δολοφόνο της Ερατώς

Απέρριψε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Βορείου Αιγαίου το αίτημα μετατροπής της κατηγορίας από εν ψυχρώ σε εν βρασμώ ψυχική ορμή, αλλά και τα ελαφρυντικά της ποινής του

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 7/2/2024

Τα ισόβια παρέμειναν ισόβια για τον δολοφόνο της Ερατώς
κάμερα, βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας

Ηθική δικαίωση επήλθε για τους συγγενείς της Ερατώς η απογευματινή ομόφωνη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Βορείου Αιγαίου (τρεις δικαστές και τέσσερις ένορκοι) με έδρα στη Μυτιλήνη να απορρίψει το αίτημα του δολοφόνου της 24χρονης να μειωθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης και να μετατραπεί το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από εν ψυχρώ σε εν βρασμώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ίδιο μήκος κύματος προηγήθηκε η απόφαση της Εισαγγελέα της έδρας, η οποία πρότεινε την απόρριψη των ελαφρυντικών για τις ποινές, πρόταση που δέχτηκε το δικαστήριο με την ποινή να παραμένει ισόβια και σε δεύτερο βαθμό, όπως πρωτόδικα αποφασίστηκε τον Νοέμβριο του 2019. Στον Αρειο Πάγο πρόκειται να απευθυνθεί ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο συνήγορος υπεράσπισής του, Μανόλης Βαμβουνάκης.

Τους διαδηλωτές, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης ευχαρίστησε η μητέρα της Ερατώς, Ελένη Κρεμαστιώτη, αλλά και ο πατέρας της, Λευτέρης Μανωλακέλλης, οι οποίοι, θυμίζουμε έχουν αναλάβει την επιμέλεια της κόρης της Ερατώς που σε λίγες ημέρες γίνεται 7 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό που διακυβεύονταν σήμερα Τετάρτη, στην έφεση που είχε ασκήσει ο κατηγορούμενος, καταδικασμένος σε ισόβια ποινή κάθειρξης σε πρώτο βαθμό, είναι αν βρίσκονταν όπως ισχυρίζονταν σε εν βρασμώ ψυχικής ορμής, και όχι εν ψυχρω όπως καταδικάστηκε πρωτόδικα. Αυτό επιχειρούσε ο δικηγόρος του από την πρώτη μέρα, και αν γίνονταν αποδεκτό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (τρεις δικαστές και τέσσερις ένορκοι) θα μείωνε την ποινή του, μαζί με ελαφρυντικά όπως το γεγονός ότι δουλεύει στη φυλακή επιδεικνύοντας καλή διαγωγή.

Δικαιωμένοι τόσο για την απόφαση, όσο και για την εκδίκαση της υπόθεσης αισθάνονται και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, Δημήτρης Κουζινόγλου και Χρήστος Ντιβανίδης που επίσης μίλησαν στο «Ν», μετά το πέρας της διαδικασίας.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν είχε βλάψει ποτέ την Ερατώ μέχρι τα ξημερώματα της 23ης Μαϊου 2019, όταν την πυροβόλησε εξ επαφής στην αριστερή πλευρά του προσώπου της με την κυνηγετική του καραμπίνα, ενόσω δίπλα κοιμόταν το δίχρονο κορίτσι τους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα πρωτόγνωρα περιστατικά που αντιμετώπισε το δικαστήριο ήταν η αυτήκοη μαρτυρία μέσω κινητού τηλεφώνου σε ανοιχτή ακρόαση. Πρόκειται για τη συνομιλία της Ερατώς με τον κολλητό της φίλο, Γιώργο, ο οποίος άκουγε επί δεκαλέπτου τη υφίσταντο η Ερατώ τα ξημερώματα της βραδιάς που δολοφονήθηκε, παρακαλώντας τον κατηγορούμενο να σταματήσει να τη χτυπά και να αφήσει κάτω την καραμπίνα, αλλά εις μάτην.

Μάταια όμως και ο κατηγορούμενος προσπάθησε να αποδείξει ότι είχε θολώσει και δεν ήξερε τι έκανε, αφού μετέβη τρεις φορές απροειδοποίητα στο σπίτι του θύματος, και την τρίτη προερχόμενος από τα Λουτρά, στη Χρυσομαλλούσα είχε οπλίσει με τρία φυσίγγια το δίκαννό του, αποφασισμένος να γίνει ο εκτελεστής της Ερατώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σάλος είχε προκληθεί τότε τόσο στη Λέσβο όσο και πανελλαδικά για τη γυναικοκτονία, όρος που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο από γυναικείες, φεμινιστικές οργανώσεις και συγγενείς θυμάτων που ζητούν να αναγνωριστεί και νομικά- θεσμικά όπως ο αντιρατσιστικός νόμος. Και ο λόγος είναι ότι στις περιπτώσεις αυτές το κίνητρο των δραστών είναι έμφυλο, με θύματα γυναίκες ή και θηλυκότητες, ακριβώς λόγω του φύλου τους.

Ενώ όμως η νομοθεσία δεν έχει προχωρήσει σε αυτό το σημείο, το ζήτημα της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση απασχόλησε για δύο μέρες το δικαστήριο, με τον κατηγορούμενο να αναφέρει ότι επρόκειτο για έγκλημα… «πάθους», επειδή η εν διαστάσει σύζυγός του είχε συνάψει νέα σχέση και εισέβαλε παράνομα στο σπίτι της, παραβιάζοντας την οικιακή της ειρήνη.

Πλήθος ανθρώπων για τα δεδομένα της Μυτιλήνης παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία, ενώ απέναντι και έξω από τα δικαστήρια ηχούσε το σύνθημα: «Δεν είναι όλες εδώ, λείπει η Ερατώ».

Μάλιστα κατά την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης, σημειώθηκαν έντονες και ηχηρές απορίες από το κοινό, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου του δικαστηρίου, ώστε να εξέλθουν και να εισακουστεί ο συνήγορος. Τις διαμαρτυρίες μέσα και έξω από την αίθουσα επικαλέστηκε ο δικηγόρος του κατηγορουμένου για να δηλώσει ότι επηρεάστηκε το δικαστήριο. Μόνο που το έγκλημα ήταν γνωστό από το 2019, και οι δικαστές με τους ενόρκους επτά, συν την εισαγγελέα συνολικά 8 άτομα που δεν πείστηκαν από τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση