Παρούσα και στη Μυτιλήνη η παιδαγωγική της συμπερίληψης
Στο τριήμερο που πέρασε ανανεώθηκε η εκπαιδευτική κοινότητα, με πρώτο σταθμό την αίθουσα των κεντρικών Λυκείων
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/12/2023

Tο «Εργαστήρι Παιδαγωγικών Πειραματισμών Λέσβου» σε ρόλο οικοδεσπότη διοργάνωσε σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, την Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο», το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς ένα πλούσιο παιδαγωγικό τριήμερο στη Μυτιλήνη, στις 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και τη στήριξη των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Στην αίθουσα των Κεντρικών Λυκείων Μυτιλήνης έγινε η εναρκτήρια συζήτηση του τριημέρου, όπου οι εκπαιδευτικοί της Λέσβου είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να παρέμβουν για όσα βιώνει το σχολείο και τι ρόλο καλούνται και μπορούν να διαδραματίσουν.
Θέμα της συζήτησης, το «Ανοιχτό, συμπεριληπτικό σχολείο απέναντι στον ηθικό πανικό και τον φόβο». Προβλήθηκε η ταινία «Αγόρια στο ντους» (ShowerBoys) του Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ, Σουηδία
Μίλησαν ο Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, Διευθυντής του Σημείου για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, η Ευαγγελία Τσολάκη, εκπαιδευτικός, Εργαστήρι Παιδαγωγικών Πειραματισμών Λέσβου, ο Μιχάλης Ψημίτης, καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συντόνισε ο Διονύσης Παύλου, εκπαιδευτικός, Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων
Μπορείτε να παρακολουθήσετε στιγμιότυπα από την κεντρική ημερίδα:
Σκοπός των εκπαιδευτικών αυτών ομάδων ήταν να αναδείξουν τη δύναμη της συμπερίληψης και της συνύπαρξης σε ασφαλείς κοινότητες, σε ασφαλή σχολεία. Η άγνοια και ο φόβος του διαφορετικού, οι αντιδραστικές ιδέες υπονομεύουν το ανοιχτό συμπεριληπτικό σχολείο και στερούν όλα τα παιδιά από τον πλούτο της ανταλλαγής και της συνύπαρξης. Απέναντι στις ιδέες αυτές προτάχθηκε ο αλληλοσεβασμός, η γνώση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η ενεργή στάση απέναντι σε κάθε μορφής διάκρισης και ρητορικής του μίσους.
Το Σαββατοκύριακο ακολούθησαν ακόμα τέσσερα (!) εργαστήρια για τον ρατσισμό, τη φαντασία, τα στερεότυπα, τον σεξισμό, το μίσος, την ανισότητα και όλες τις έννοιες ή και συμπεριφορές που απασχολούν την καθημερινότητα του σύγχρονου σχολείου πέρα από το ωράριο και το πρόγραμμα.