× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το μυστικό της κόκκινης πέτρας

Οι μαθητές της Θερμής ανακάλυψαν πώς ένα λεσβιακό υλικό ταξιδεύει από το λατομείο στις πιο όμορφες πλατείες της Ελλάδας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/11/2025

Το μυστικό της κόκκινης πέτρας
' χρόνος ανάγνωσης

Οι κοκκινωπές πέτρες που συναντάμε στους δρόμους, τις πλατείες και τα πεζοδρόμια της Λέσβου είναι ένα υλικό άρρηκτα δεμένο με το νησιωτικό τοπίο και την καθημερινότητα των κατοίκων. Μιλάμε για την περίφημη κόκκινη πέτρα των Μιστεγνών, ένα ξεχωριστό προϊόν της λεσβιακής γης με αναγνωρισμένη γεωγραφική προέλευση, που όμως συχνά θεωρούμε αυτονόητο ενώ στην πραγματικότητα κρύβει μια ολόκληρη διαδικασία εξόρυξης και κατεργασίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής συμμετείχαν σε μία ξεχωριστή εκπαιδευτική δράση γνωριμίας με την τοπική παραγωγή και επισκέφθηκαν το λατομείο του Γιάννη Αφεντούλη στις Νέες Κυδωνίες. Με οδηγό τον ίδιο τον κ. Αφεντούλη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τόπο όπου όλα ξεκινούν. Εκεί όπου παλαιότερα οι βράχοι έσπαγαν με σφήνες και βαριά εργαλεία ενώ σήμερα η δουλειά γίνεται με σύγχρονες μεθόδους, από τη διάσπαση των πετρωμάτων έως τη μεταφορά τους στο εργοστάσιο λίγα μέτρα πιο δίπλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο επόμενο στάδιο, το βλέμμα κερδίζουν οι τεράστιοι όγκοι πέτρας που κόβονται με πριονοκορδέλες, διαμορφώνονται και παίρνουν τη μορφή που απαιτούν οι αρχιτεκτονικές εφαρμογές. Πλατείες και πεζόδρομοι, αυλές σχολείων, δημόσιοι χώροι, ξενοδοχεία, παραδοσιακά κτίσματα και κατοικίες. Η κόκκινη πέτρα ταξιδεύει σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό ως ένα υλικό που προσφέρει φυσική αντοχή και μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Στο εργοστάσιο οι μαθητές είδαν τεχνίτες να μετατρέπουν ένα φυσικό υλικό σε αρχιτεκτονικό και πολλές φορές καλλιτεχνικό στολίδι. Κάθε κομμάτι πέτρας που βγαίνει από τα χέρια τους κουβαλά τη δική του ιστορία, αφού η εξόρυξη και επεξεργασία της απαιτεί γνώση, υπομονή και μεράκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Αφεντούλης μίλησε για περίπου δύο ώρες στα παιδιά και απάντησε σε όλες τις απορίες τους σχετικά με την επιχείρηση που δημιούργησε, τον τρόπο λειτουργίας της, τις περιοχές όπου εξάγονται τα προϊόντα του και τις πόλεις που έχουν αλλάξει όψη χάρη στην κόκκινη πέτρα των Μιστεγνών. Η επίσκεψη αναδείχθηκε έτσι σε μια πραγματική εμπειρία επαγγελματικού προσανατολισμού και γνωριμίας με έναν σημαντικό κλάδο της τοπικής οικονομίας.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η δράση οι μαθητές δέχτηκαν μια γλυκιά έκπληξη από την κ. Δέσποινα, σύζυγο του κ. Αφεντούλη, η οποία τους πρόσφερε χειροποίητα κεράσματα δημιουργώντας μια ζεστή ατμόσφαιρα φιλοξενίας και ευχαρίστησης.

Το Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής μέσα από τέτοιες επισκέψεις φέρνει τους μαθητές του πιο κοντά στον τόπο τους, στις παραδόσεις και στα επαγγέλματα που κρατούν ζωντανή την παραγωγική ταυτότητα της Λέσβου. Η γνωριμία με την κόκκινη πέτρα των Μιστεγνών δεν ήταν απλώς μια εκπαιδευτική εκδρομή αλλά μια υπενθύμιση για τον πλούτο και τις δυνατότητες που διαθέτει αυτός ο τόπος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Τίτλοι τέλους για τον Δημήτρη Βασιλούδη στη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης

Μετά από 26 χρόνια παραδίδει τη σκυτάλη και εύχεται καλή επιτυχία στη νέα διοίκηση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «ΣιτίΖω» στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Σκάλας Καλλονής

36 δωροεπιταγές των 50 ευρώ από προσφορές του εξωτερικού σε μια πράξη αλληλεγγύης για τους κατοίκους που δοκιμάστηκαν από την πλημμύρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

5.271 διαγραφές φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Πάνω από 307.000 διαγραφές πανελλαδικά καθώς ολοκληρώνεται η αποστολή καταλόγων στο υπουργείο Παιδείας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Με ευχές και συμβολικά κεράσματα δίπλα στους εργαζόμενους της βάρδιας

Παρουσία του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου σε ΔΕΗ και αεροδρόμιο με την έλευση του νέου χρόνου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Καταγγέλλει και ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης την απόλυση

Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της καταγγελίας του Εργατικού Κέντρου Λέσβου ήρθε η σχετική ανακοίνωση από το Σύλλογο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εργοδοτική αυθαιρεσία σε βάρος νέας μητέρας στη Λέσβο

Καταγγελία του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου για μη ανανέωση σύμβασης εργαζόμενης που βρίσκεται σε άδεια μητρότητας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ημερολόγιο για το 2026 από το Σύλλογο Αστρονομίας Λέσβου

Δείτε αναλυτικά πως θα το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας για να απολαμβάνετε κάθε μήνα μια διαφορετική εικόνα του μαγευτικού νυχτερινού ουρανού στην οθόνη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πληρώσαμε και εγκαινιάσαμε καινούργιο δρόμο, αλλά πάμε πάλι στον παλιό

Σε ισχύ παραμένουν οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Νέο Οδικό Άξονα Καλλονής Σιγρίου στη Λέσβο έως 31 03 2026
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τοπική πρόσκληση για δασκάλους σε Λέσβο και Σάμο

Αιτήσεις έως 5 Ιανουαρίου 2026 για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε δημοτικά σχολεία
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου

Αυξημένη συμμετοχή εργαζομένων σε Μυτιλήνη Καλλονή και Πλωμάρι και ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου
ΑΓΟΡΑ

Πανελλαδική απεργία επ’ αόριστον στις λαϊκές αγορές

Από τον Έβρο έως την Κρήτη οι πάγκοι κατεβάζουν ρολά στο πλευρό αγροτών και καταναλωτών
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ήρθε και η 10η παράταση για τη Βάστρια

Αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις χρονοδιαγραμμάτων, 10 παρατάσεις και 3 χρόνια καθυστερήσεων αποκαλύπτουν την αποτυχία της επιλογής χωροθέτησης της υπεδομής-φυλακής μέσα στο παρθένο δάσος της Λέσβου -Νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης η 20/1/2026
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ