
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου ανακοίνωσε την πλήρη στήριξή του στην πανελλαδική κινητοποίηση των ελευθεροεπαγγελματιών εργαστηριακών ιατρών η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου. Μικροβιολόγοι και ακτινολόγοι από ολόκληρη τη χώρα προχωρούν σε κλείσιμο των ιδιωτικών εργαστηρίων τους και οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα μπροστά στο Υπουργείο Οικονομικών με πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου θέλοντας να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Όπως επισημαίνεται η συνεχιζόμενη οικονομική εξαθλίωση των εργαστηριακών ιατρών έχει επιβληθεί από το κράτος και τον ΕΟΠΥΥ με τον οποίο οι περισσότεροι είναι συμβεβλημένοι. Τα μέτρα που θεσπίστηκαν το 2013 για τη συγκράτηση της υγειονομικής δαπάνης μέσω των μηχανισμών rebate και clawback δηλαδή αναγκαστικές εκπτώσεις και αυτόματες επιστροφές χρημάτων όταν ξεπερνιέται ο κλειστός προϋπολογισμός καθώς και οι υποκοστολογημένες ασφαλιστικές τιμές αποζημίωσης της περιόδου 2015 2016 έχουν οδηγήσει στη συσσώρευση ενός δυσθεώρητου τεχνητού χρέους που πλέον φτάνει τα 2 δις 600 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική. Πολλοί εργαστηριακοί ιατροί οδηγούνται στη χρεοκοπία μένουν άνεργοι αναζητούν διέξοδο στο εξωτερικό ενώ άλλοι αδυνατούν ακόμη και να συνταξιοδοτηθούν μετά από δεκαετίες προσφοράς στην υγεία των πολιτών. Όπως τονίζεται το clawback δεν αποτελεί απλώς ένα μέτρο δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά έναν μηχανισμό που μετατρέπει το δημόσιο σύστημα υγείας σε βάρος εκείνων που το στηρίζουν καθημερινά.
Ο ιατρικός κόσμος ζητάει πλέον άμεση παρέμβαση από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Τα βασικά αιτήματα εστιάζονται στην κατάργηση του clawback στη διαγραφή των συνεχώς διογκούμενων χρεών στην εφαρμογή ιατρικών πρωτοκόλλων σε πραγματικό χρόνο για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης αλλά και σε μια δίκαιη βιώσιμη χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε τα ιατρεία να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς τον κίνδυνο λουκέτου.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιατρική κοινότητα του νησιού αλλά και στους πολίτες που εξυπηρετούνται καθημερινά από τα διαγνωστικά ιατρεία ξεκαθαρίζει ότι στηρίζει έμπρακτα το συνταγματικό δικαίωμα των συναδέλφων να αμείβονται δίκαια για τις υπηρεσίες τους. Γι αυτό και ανακοινώνει ότι οι μικροβιολόγοι και ακτινολόγοι μέλη του Συλλόγου θα κρατήσουν κλειστά τα εργαστήριά τους την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου συμμετέχοντας στον κοινό αγώνα για την επιβίωση του κλάδου.
Η κινητοποίηση αναμένεται να έχει έντονη συμμετοχή και από τη Λέσβο ενώ οι ιατροί υπογραμμίζουν ότι σκοπός δεν είναι να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες αλλά να διασφαλιστεί ότι τα διαγνωστικά ιατρεία θα μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν καθοριστικές υπηρεσίες υγείας και στο μέλλον χωρίς να απειλείται η επαγγελματική τους ύπαρξη.