× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τη θάλασσα ποιός θα μπορέσει να την εξαντλήσει ;

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΛΛΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/1/2020

Τη θάλασσα ποιός θα μπορέσει να την εξαντλήσει ;

Οταν ο Γ. Σεφέρης έγραφε τον παραπάνω στίχο δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι εν έτει 2020 ελληνική κυβέρνηση θα αποτολμούσε να περιζώσει με πλωτό φράχτη τα νησιά του Αν . Αιγαίου .Αλλά ώ της Υβρεως , η προμήθεια και δοκιμαστική εγκατάστση 2.700 μέτρων τέτοιου φράχτη γίνεται πράξη .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μακάρι αυτό να είταν ακόμη μιά κυβερνητική γελοιότητα που να κατέληγε σε φιάσκο , όπως εκείνη του Ζέπελιν που θα επιτηρούσε τη μικρασιατική ακτή υπερυψωμένο στον σαμιώτικο ουρανό .Μακάρι να είταν απλά μιά αμετροεπής , ναπολεόντειου ύφους έμπνευση του υφυπουργού Αμυνας που προώθησε τον διαγωνισμό με τις ακριβείς προδιαγραφές ( συγκεκριμένο ύψος ,βάθος και λοιπά χαρακτηριστικά - σύντομα θα μάθουμε τον " άριστο " κατά τα φαινόμενα μειοδότη ).

Δυστυχέστατα γιά όλους , πρόσφυγες - μετανάστες , πολίτες και κυβέρνηση , αυτή η απόπειρα βιασμού του μέτρου και της λογικής , του εθνικού και διεθνούς δικαίου , του σεβασμού στο δικαίωμα στη ζωή , αυτή η Υβρις , ξεπερνά κάθε προηγούμενο : Εξελίσσεται ως προμελέτη εγκλήματος που πρόκειται να εκτελεστεί σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Δεν αναφέρομαι στους προφανείς κινδύνους γιά την ναυσιπλοία, την παράκτια αλιεία , την προσπέλαση στα λιμάνια , τις παραλίες κλπ . Ούτε γιά την θλιβερή εικόνα των κατά τα άλλα τουριστικού προορισμού νησιών μας , που θα κάνει τον γύρο του κόσμου , συμπληρώνοντας τις αλγεινές παραστάσεις της Μόριας , της ΒΙΑΛ ,της Σάμου .Ούτε μπαίνω στον προβληματισμό αν ο φράχτης θα τοποθετηθεί στην συνοριακή οριογραμμή η κοντά στις ακτές -προβληματικά και τα δύο , η αν θα τον πάρει και πού θα τον πάει ο άνεμος .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώ γιά την ανατροπή μετά την πρόσκρουση στον φράχτη , μέσα στη νύχτα , των υπερφορτωμένων , έτσι ή αλλιώς επισφαλών πλεούμενων μιάς χρήσης που προμηθεύονται οι πρόσφυγες από τους διακινητές .Το τραγικό λάθος της κυβέρνησης είναι ότι θεωρεί ότι η βεβαιότητα της πρόσκρουσης και ο κίνδυνος πνιγμού θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά . Παραβλέπει ότι τα πληρώματα των σκαφών του Λιμενικού θα αδυνατούν να προσεγγίσουν την αντίθετη πλευρά του φράγματος γιά να διασώσουν αυτούς που κινδυνεύουν.

Οι κυνικότεροι μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί ότι οι πιθανές " απώλειες " θα ενισχύσουν την ικανότητα αποτροπής . Κάνουν πως αγνοούν τη διεθνή εμπειρία , ότι τέτοιου είδους ενδεχομένως θανατηφόρες αποτρεπτικές πρακτικές και ακόμα χειρότερες ( ναρκοπέδια , ηλεκτροφόρα σύρματα ) ελάχιστη έως μικρή αποτελεσματικότητα έχουν . Αν όντως την αγνοούν , ας ζητήσουν πληροφόρηση απο την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση επενδύει τελικά γιά λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στον ξενοφοβικό κανιβαλισμό - κάνει ό,τι περνά απο το χέρι της γιά να ικανοποιήσει το ακροδεξιό ρατσιστικό κομμάτι του πολιτικού της ακροατηρίου . Αναλαμβάνει την πολιτική και ηθική ευθύνη , αλλά οι επιτελείς της καλά θα κάνουν να μην παραβλέπουν την ποινική : Η εθνική και ευρωπαική νομοθεσία τιμωρεί την έκθεση σε κίνδυνο , πόσο μάλλον την πρόκληση θανάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τελικά τη θάλασσα κανείς δεν θα μπορέσει να την εξαντλήσει . Μακάρι γιά όλους να αποτύχει η δοκιμαστική τοποθέτηση του φράχτη . Να το εύχεται και η κυβέρνηση γιατί έστι , αφ'ενός θα έχει διαμηνύσει στην ακροδεξιά της πτέρυγα ότι έκανε φιλότιμη προσπάθεια , αφ'ετέρου θα απαλλαγεί από το όνειδος της επικείμενης ανθρωποκτονίας.

Τολμώ να πώ , ας προκαλέσει η ίδια την αποτυχία της δοκιμής . Ας μαστιγώσει τότε τελετουργικά ο κ. Στεφανής τη θάλασσα σαν άλλος Ξέρξης και ας πούμε όλοι μαζί χαλάλι το μισό εκατομύριο ευρώ του διαγωνισμού , αν είναι να σωθούν ζωές ανθρώπων .

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γενοκτονίες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο «προαγωγός» υγείας και οι «εκδιδόμενοι» εργαστηριακοί ιατροί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία-Συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γυρεύεις εσύ, μια Μανιάτισσα, στο Βόρειο Αιγαίο;

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ, εκπαιδευτικός μέλος Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ