× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μετά τη σιωπή

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/1/2020

Μετά τη σιωπή

Μετά από έξι μήνες στασιμότητας και απραξίας η κυβέρνηση επαναδημιούργησε, το καταργημένο και «άχρηστο» κατά την πολιτική της Υπουργείο Μεταναστευτική Πολιτικής. Ομοίως μετά από πέντε μήνες αναμονής η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού ξύπνησε. Τρόπος του λέγειν, γιατί κινείται σε ένα πλαίσιο χαδέματος αυτιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας δούμε κάποια πράγματα με σειρά. Εδώ και οχτώ – δέκα χρόνια άνθρωποι από διάφορα μέρη της Γης επιχειρούν να φθάσουν σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Αυτό ονομάζεται μετακίνηση πληθυσμών και καταγράφεται χρονικά από τους προϊστορικούς χρόνους, και δεν θα σταματήσει ποτέ. Να σημειώσουμε μια ιδιαίτερη μετακίνηση ανθρώπων, σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή. Ευρωπαϊκοί στρατοί, στο όνομα των βασιλιάδων τους και του Χριστού κατέλαβαν χώρες στην Αμερική, Αφρική Αυστραλία, Ασία και τις λεηλάτησαν. Έκλεψαν ότι πολύτιμο είχαν αυτές οι περιοχές. Η πλέον απάνθρωπη πράξη, των χριστιανών και πολιτισμένων Ευρωπαίων, ήταν η μεταφορά ανθρώπων από την Αφρική, ως δούλων, στην Αμερική.

Τον Αύγουστο του 2015 στη Μυτιλήνη, μέσα στον ιστό τής πόλης, υπήρχαν κοντά στους 15.000 ανθρώπους (ονοματίστε τους όπως θέλετε). Είχε καταληφθεί κάθε ελεύθερος χώρος: Πάρκο Αγίας Ειρήνης, Δημοτικός Κήπος, Λιμάνι, λιμενοβραχίονας, Μπλόκια, Τσαμάκια, κλπ. Άσχημες, άθλιες εικόνες και καταστάσεις. Μια έκρυθμη, πρωτόγνωρη κατάσταση, με συνθήκες κοινωνικής έκρηξης. Η ίδια υπήρξε και τον περασμένο αιώνα• το 1914 με τον Πρώτο διωγμό και το 1922 με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ακριβώς οι ίδιες εικόνες και καταστάσεις, τα περιγράφουν όλες οι ιστορικές καταγραφές, (ενδεικτικά Μ. Αναγνωστοπούλου «Η Επάνω Σκάλα» και Π. Παρασκευαΐδης «Η προσφυγιά του Β΄ Διωγμού στη Λέσβο»).

Με συντονισμό της Κυβέρνησης και του Δήμου Λέσβου, και με απουσία της Περιφέρειας, μέσα σε 3 (τρεις) μέρες όλοι αυτοί οι άνθρωποι καταγράφηκαν και μεταφέρθηκαν στη στεριανή Ελλάδα, με υποδειγματική τάξη και ασφάλεια, (πραγματική κι όχι συνθημάτων). Στην τότε ανοιχτή, δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ακούστηκαν και ακραίες διχαστικές απόψεις, ακόμα και από άτομα με ευθύνη. Η εμβληματική παρουσία της στρατηγού της Αστυνομίας κας Ζαχαρούλας Τσιριγώτη και η προσωπικότητα του Δημάρχου κ. Σπύρου Γαληνού ήταν σημαντικοί παράγοντες αντιμετώπισης της κρίσης. Σήμερα ποιοι μπορούν να αναλάβουν αντίστοιχα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, και για αυτούς τους ανθρώπους και για τους κατοίκους των νησιών, γιατί οι υπεύθυνοι την άφησαν να εξελιχθεί έτσι. Μια άποψη στη σημερινή Κυβέρνηση είναι «να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη», έτσι θα αποτραπεί ο ερχομός άλλων. Οι έξι μήνες απέδειξαν ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα, όπως διαλαλούσαν.

Όλα αυτά τα χρόνια διάφοροι, δημόσια πρόσωπα, δημοσιογράφοι και δημοσιογραφούντες, εκπρόσωποι της εκκλησίας, γράφουν, αναρτούν στο διαδίκτυο απόψεις για το θέμα.

Στον προφορικό λόγο της παρέας, του καφενείου, της γειτονιάς εκεί υπερθεματίζουν, ρίχνουν το ανάθεμα. Κυριαρχεί η άρνηση, η απόρριψη, το καθετί με αρνητικό περιεχόμενο. Ό,τι θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη δική τους θέση δημοσιοποιούνταν κυρίως στο διαδίκτυο και έφθανε στα πέρατα του κόσμου. Μια δυσφήμιση χωρίς όρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ το νησί μας έχει δείξει τον ανθρωπισμό του στον υπέρτατο βαθμό. Από τη Λέσβο πέρασαν πάνω από 1.000.000 (ένα εκατομμύριο) άνθρωποι. Η μεγαλύτερη μετακίνηση ανθρώπων σε ειρηνική περίοδο. Αυτό δεν παρουσιάστηκε, δεν προβλήθηκε. Ότι ένα νησί άνοιξε την αγκαλιά του, έδειξε αγάπη, ανθρωπισμό, βοήθησε, περιέθαλψε τον άλλον, τον άγνωστο, τον αλλόφυλο, τον αλλόθρησκο.

Υπήρξαν οι φυσιογνωμίες των γιαγιάδων της Σκαμιάς, ο Λευίτης Παπα – Στρατής, ο Κυβερνήτης Παπαδόπουλος και πλήθος καθημερινών ανθρώπων του δοσίματος, της ανοιχτής αγκαλιάς.

Απ’ την άλλη αυτοί του «να φύγετε να πάτε αλλού», «αφήστε τους να πνιγούν», «θα αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θέλουμε πίσω τα νησιά μας» λέει το σύνθημα των διοργανωτών, είναι στο πνεύμα των παραπάνω αρνητικών, της απόρριψης. Ο Ευρωπαίος που το διαβάζει τι θα υποθέσει; Τι θα κάνει; Αν λάβει υπόψη και τις κραυγές κάποιων άλλων θα πει μακριά από αυτόν τον τόπο. Μήπως όλα αυτά δυσφημούν τη Λέσβο;

Το θέμα διογκώθηκε, υπάρχει μια πανελλαδική άρνηση, από την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών και της Αυτοδιοίκησης. Ο νυν πρωθυπουργός υπερθεμάτιζε κατά των προσφύγων, (για όλα φταίει η κυβέρνηση του Σύριζα), όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες οι προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία υπερθεμάτιζαν, χάιδευαν τα αυτιά των ψηφοφόρων τους (δεν θα δεχτούμε ούτε έναν στην περιοχή μας). Τι συνέβη; Αυτό που λένε οι νεολαίοι «τα λούστηκαν τώρα».

Γιατί σιωπούν, είχε πρωτοσέλιδο μια εφημερίδα πριν από μέρες. Ερευνήθηκε το γιατί, απαντήθηκε; Μήπως να ψάξουμε την απάντηση στον κομματισμό; 4.650 άτομα είχε η Μόρια τον Μάιο του 2019, σήμερα πόσο πάνω από τις 20.000 έχει;

Ο κ. Μυταράκης έκανε κάποια πρόταση την Κυριακή, που επισκέφθηκε τη Σάμο και τη Λέσβο; Αν στη θέση του ήταν οι κ. Βίτσας ή Μουζάλας εσείς τι λέτε ότι θα τους έσουρναν οι κάθε προέλευσης εκπρόσωποι των νησιών (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, Σύλλογοι, κάτοικοι κλπ).

Εν κατακλείδι, οι μετακινήσεις ανθρώπων (πείτε τους όπως θέλετε) ΔΕΝ θα σταματήσουν, σχεδόν ποτέ, αν δεν εξαλειφθούν οι λόγοι που τους δημιουργούν. Πόλεμοι, πωλήσεις όπλων, πολιτικές διαφορές, κλιματική αλλαγή (αυτή η κατηγορία δεν έχει μεγαλώσει ακόμα), έλλειψη τροφής, νερού. Σήμερα, άμεσα, πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση των νησιών, όπως το 2015.

Να γίνει αναλογική κατανομή στην υπόλοιπη Ελλάδα και στις χώρες της Ευρώπης. Αλήθεια, ποιος περιμένετε να ελέγξει τις ΜΚΟ; Ο κυρ – Γιάννης κι η κυρα – Μαρία; Οι δημόσιες υπηρεσίες του τόπου, Οικονομική, Υγειονομικό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, όσοι δίνουν άδεια ώστε να λειτουργήσει μια επιχείρηση, ένας φορέας, ένας σύλλογος. Η Δύση να υποστηρίξει τις χώρες, απ’ όπου προέρχονται οι μετακινούμενοι, βοηθώντας την ανάπτυξή τους, ώστε οι κάτοικοι να μείνουν εκεί και τα λεφτά να πιάνουν τόπο. Ειδάλλως, οι μετακινήσεις θα συνεχιστούν και ίσως οι μελλοντικές να είναι μεγαλύτερες• εμείς θα ομφαλοσκοπούμε και η ζωή θα προχωρά.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου