× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Φιλανθρωπία και αυτοδικία

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, Θεολόγος Καθηγητή, Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ

Δημοσίευση 31/8/2023

Φιλανθρωπία και αυτοδικία
' χρόνος ανάγνωσης

Με αφορμή τις πυρκαγιές που κατακαίνε πολλά μέρη της πατρίδας μας και τις εικόνες όπου «ελληναράδες» «τσουβαλιάζουν» μετανάστες και πρόσφυγες, ας μου επιτραπούν τα δύο παρακάτω σύντομα σχόλια.

Πρώτον, η κατηγορία ότι οι μετανάστες ευθύνονται για τις πυρκαγιές, βρήκε πρόσφορο έδαφος και ως άποψη υιοθετήθηκε από πλήθος Ελλήνων συμπολιτών μας. Δυστυχώς και από πολλούς χριστιανούς. Αξίζει να σερφάρει κανείς στο Διαδίκτυο για να διαπιστώσει όσα απαράδεκτα γράφονται και ακούγονται, δικαιολογώντας την αυτοδικία. Σχόλιο, μάλιστα, διαχειριστή χριστιανικού ιστολογίου σε αναδημοσιευμένο άρθρο διακεκριμένου δημοσιογράφου, στο οποίο καυτηρίαζε την αδυναμία του Κράτους να διαχειριστεί την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πυρκαγιά στον Έβρο, έλεγε ότι κακώς κρίνουμε «με τόση ευκολία τον άνθρωπο που συνέλαβε τους λαθρομετανάστες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί, λέει, δεν το «έκανε στα καλά καθούμενα αλλά εν μέσω της φλογός». Στο συγκεκριμένο σχόλιο θεώρησα χρέος μου να πάρω θέση. Την καταγράφω: «ένας “χριστιανισμός” που δικαιολογεί και υπερασπίζεται την αυτοδικία είναι ένας από τους πολλούς –ισμούς, όπως ο ρατσισμός, ο φονταμενταλισμός κ.ά. Επίσης, στη γλώσσα της Εκκλησίας ο χαρακτηρισμός «λάθρο» συνιστά άρνηση του ανθρώπινου προσώπου, κι όταν λέγεται από εντός της Εκκλησίας μέλος, μάλλον του λείπει η πνοή του Θεού. Κρίμα».

Δεύτερον, επειδή η αυτοδικία με τη βία πάνε χεράκι χεράκι, η διαμόρφωση μιας κοινωνίας με τη βία και την αυτοδικία να κυριαρχούν και τη φιλανθρωπία να απουσιάζει, οδηγεί σε τραγικά αδιέξοδα: διαιώνιση της κοινωνικής αδικίας και της ανελευθερίας. Ο παπα-Βασίλης Θερμός, ψυχίατρος και θεολόγος, σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», στην ερώτηση της δημοσιογράφου Γιούλης Επτακοίλη γιατί ο σημερινός άνθρωπος έχει θυμό, οργή, είναι βίαιος και καταφεύγει στην αυτοδικία δίνει ξεκάθαρη απάντηση: «Μια σταθερή θέση μου είναι πως η ελληνική νοοτροπία έχει δομηθεί πάνω σε μια ελλιπή εσωτερίκευση του νόμου. Εννοώ του ψυχαναλυτικού νόμου, κάτι το οποίο έχει όμως άμεση επίπτωση στη σχέση με τον συμβατικό νόμο. Τηρούμε τον νόμο για να μην έχουμε προβλήματα μαζί του, αλλά δεν τον έχουμε κατακτήσει εσωτερικά. Πρόκειται για πάγιο ενδημικό πρόβλημα, αλλά τώρα η οργή γιγαντώνεται και απελευθερώνεται η έκφρασή της, λόγω της κρίσης. Και η κατάρρευση μπορεί να οδηγήσει και στην αυτοδικία».

Το μεγάλο στοίχημα για εξάλειψη όσο το δυνατόν περισσότερο της βίας και της αυτοδικίας, σήμερα, μετά από την οικογένεια, πρέπει να κερδηθεί στο σχολείο. Ποιο, όμως, σχολείο; Το σχολείο που καυχιόμαστε ότι ο μαθητόκοσμος ξέρει πολύ καλά πως η «οργή του για τις υπάρχουσες συνθήκες και η έλλειψη ικανοποίησής του είναι απολύτως πραγματικές» -τόσο ωραία τα γράφει ο Ζαν Κλωντ Μισεά στην «Εκπαίδευση της Αμάθειας»-, θέση που, κυρίως, εμείς εκπαιδευτικοί υποστηρίζουμε; Μα, σ’ αυτό σχολείο, ο ίδιος ο μαθητόκοσμος, γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μαθητής είναι «πελάτης» και το μάθημα «εμπόρευμα»! Ας είμαστε ειλικρινείς… Ερώτημα, καίριο: υπάρχει ελπίδα να αλλάξει το σχολείο και οι επόμενες γενιές να αγωνιστούν και να παλέψουν για έναν κόσμο ειρηνικό κι όχι βίαιο; Κι εδώ ας είμαστε ειλικρινείς… Ελπίζω σημαίνει ενεργώ και ενεργός δράση σημαίνει γνήσια ελπίδα! 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ιστορία του Στράτου...

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ
Η ιστορία του Στράτου...
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το εμπορικό πλεόνασμα πάνω από την κοινωνική επιβίωση

Γράφει η ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΙΝΤΖΙΡΤΖΗ, Κοινωνική Ανθρωπολόγος και Ιστορικός
Το εμπορικό πλεόνασμα πάνω από την κοινωνική επιβίωση
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ψωνίζοντας… ό,τι βρω

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Ψωνίζοντας… ό,τι βρω
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Να πληρώσουν τη ζημιά που προξένησαν στο νησί

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΠΑΤΣΗΣ, κάτοικος Δυτικής Λέσβου
Να πληρώσουν τη ζημιά που προξένησαν στο νησί
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κραυγή απόγνωσης από Αγρα Λέσβου

Γράφει ο ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΙΝΤΖΙΡΤΖΗΣ, Πρόεδρος της Κοινότητας Άγρας
Κραυγή απόγνωσης από Αγρα Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Που το πάνε;

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ
Που το πάνε;
ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ

Κρίση στην κτηνοτροφία στη Λέσβο… SOS

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ
Κρίση στην κτηνοτροφία στη Λέσβο… SOS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Όταν το Υπουργείο «κοιμάται» και η Λέσβος καταρρέει

Χωρίς επαρκείς κτηνιάτρους, χωρίς ουσιαστική στήριξη, χωρίς καμία σοβαρή πολιτική διαχείρισης των επιπτώσεων από τον αφθώδη πυρετό
Όταν το Υπουργείο «κοιμάται» και η Λέσβος καταρρέει
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μήτσου Ν. Τσιάμη, Δοξαστικά στον Αργύρη Εφταλιώτη, Αθήνα 1974

Παρουσίαση : Δημήτρης Πατίλας
Μήτσου Ν. Τσιάμη, Δοξαστικά στον Αργύρη Εφταλιώτη, Αθήνα 1974