«Κίνημα πετσέτας» και ...στο Αϊβαλί
Έντονες αντιδράσεις Τούρκων πολιτών για το κλείσιμο ακτών στην περιοχή Σαρμισάκ (Γενιτσαροχώρι) απέναντι από τη Λέσβο σε ιδιώτες και ξενοδόχους
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/8/2023
Έντονες αντιδράσεις και στις ακτές απέναντι από τη Λέσβο, μετά από αυτές στον Τσεσμέ και στη Ντάτσα στα Μικρασιατικά παράλια. Οι Τούρκοι πολίτες αντιδρούν στην κατάληψη των παραλιών από τους επιχειρηματίες «μιμούμενοι» το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας» που ξεκίνησε στην Πάρο.
Η «Πλατφόρμα Φύσης του Αϊβαλί» το Σαββατοκύριακο πραγματοποίησε πορείες στην παραλία του Σαρμουσάκ (το παλιό Ρωμαίϊκο Γενιτσαροχώρι απέναντι ακριβώς από την ανατολική ακτή της Λέσβου. Οι πολλοί πολίτες που συμμετείχαν διαμαρτυρήθηκαν για την κατάληψη των παραλιών από επιχειρήσεις. «Είμαστε εδώ σήμερα για να επιστήσουμε την προσοχή στην κατάσταση των ακτών, που είναι ο δημόσιος χώρος, για να αντιταχθούμε στο κλείσιμο των ακτών, στην απαγόρευση στην ουσία της χρήσης του από όλους μέσω παράνομων μισθώσεων. Αγωνιζόμαστε να είναι η παραλία του Σαρμουσάκ προσβάσιμη από όλους».
Σύμφωνα με την «Πλατφόρμα Φύσης του Αϊβαλί», ο μητροπολιτικός δήμος Μπαλίκεσιρ στον οποίο ανήκει το Αιβαλί, «δεν μελέτησε το πρόβλημα στάθμευσης των επισκεπτών του Σαρμουσάκ και κατέφυγε στον πιο εύκολο τρόπο. Η παραλία καλύφθηκε με μπετόν και μετατράπηκε σε τεράστιο παρκινγκ, ο χώρος μπροστά μισθώθηκε στους χειριστές και ο δημόσιος χώρος καταστράφηκε. Το έργο που φέρεται να ξεκίνησε τον Απρίλιο και θα ολοκληρωθεί σε 120 εργάσιμες ημέρες, δεν έχει ολοκληρωθεί παρόλο που πλησιάζουμε στο τέλος της τουριστικής περιόδου. Ο κόσμος της περιοχής και οι επισκέπτες χρειάστηκε να πάνε στη θάλασσα περπατώντας ανάμεσα στα μηχανήματα κατασκευής διασχίζοντας εργοτάξια όλο το καλοκαίρι». Σύμφωνα με τους Αιβαλιώτες «ενώ οι επενδύσεις σε υποδομές όπως η ύδρευση και η αποχέτευση είναι η μεγαλύτερη ανάγκη, χωρίς τη γνώμη των φορέων της κοινωνίας, των επαγγελματικών επιμελητηρίων και του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι προφανές ότι η μελέτη αυτή σχεδιάστηκε και υλοποιείτε μόνο σύμφωνα με τη ζήτηση των ξενοδόχων, υπολογίζοντας το ενοίκιο και όχι τα συμφέροντα του λαού».
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Όλες οι παραλίες μας πρέπει να απελευθερωθούν από την κατάληψη ξενοδοχείων, και άλλων ιδιωτικών επιχειρήσεων και να ανοίξουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, το κοινό! Θα στρώσουμε τις πετσέτες μας στην παραλία που ανήκει σε όλους μας και θα κάνουμε ηλιοθεραπεία... Πάμε θάλασσα!»