× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα 10 πιο ωφέλιμα φρούτα του καλοκαιριού

Οι «βασιλιάδες» των βιταμινών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/8/2023

Τα 10 πιο ωφέλιμα φρούτα του καλοκαιριού

Το μόνο που χρειάζεστε για να «νικήσετε», τη ζέστη του καλοκαιριού είναι φρούτα που ενυδατώνουν, δίνουν ενέργεια και έχουν ωραία γεύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα φρούτα που είναι διαθέσιμα την καλοκαιρινή περίοδο ονομάζονται καλοκαιρινά φρούτα. Ορισμένα χαρακτηριστικά των καλοκαιρινών φρούτων, είναι ότι έχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, είναι πλούσια σε μέταλλα και είναι αρκετά ελαφρυά για το στομάχι.

1.Καρπούζι
Με 92% περιεκτικότητα σε νερό,το καρπούζι είναι ένα από τα καλύτερα καλοκαιρινά φρούτα. Σύμφωνα με μελέτες, το καρπούζι περιέχει θρεπτικά συστατικά που χαρακτηρίζονται ως αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινικά και αντιοξειδωτικά.

Το καρπούζι είναι μια πλούσια πηγή φυτοχημικών όπως το λυκοπένιο και η βιταμίνη C. Τα φυτοχημικά παρέχουν ενέργεια και προλαμβάνουν ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και η υπέρταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το καρπούζι ενυδατώνει το σώμα σας τα καλοκαίρια και αναπληρώνει τις χαμένες βιταμίνες και μέταλλα. Σύμφωνα με μελέτη, το καρπούζι είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Β, C, Ε και μετάλλων όπως σίδηρος, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορος.


2.Μάνγκο
Πλούσιο σε υγιεινές θερμίδες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, το μάνγκο είναι αναμφίβολα ο «βασιλιάς των φρούτων». Σύμφωνα με μελέτες, η σάρκα του μάνγκο έχει βιοδραστικές ενώσεις που μειώνουν την κυτταρική βλάβη, αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση, βελτιώνουν την υγεία και συμβάλλουν στη μείωση των κινδύνων χρόνιων ασθενειών.

Κατά τη διάρκεια ιδίως, του καυτού καλοκαιριού, όταν είστε αφυδατωμένοι ένα smoothie με μάνγκο, είναι η ιδανική λύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3.Ακτινίδιο
Σύμφωνα με έρευνα, το ακτινίδιο είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα φρούτα του καλοκαιριού με οφέλη όπως καλή πέψη, καλύτερος ύπνος και ανακούφιση από την κατάθλιψη.

Τα καλοκαίρια ιδρώνουμε πολύ και χάνουμε κάποια απαραίτητα μέταλλα από το σώμα. Πλούσιο σε βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, Β6, C και μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο, το ακτινίδιο είναι ένα από τα καλύτερα ινδικά καλοκαιρινά φρούτα.

4.Παπάγια
Σύμφωνα με μελέτη, η παπάγια είναι ένα από τα καλύτερα καλοκαιρινά φρούτα λόγω της περιεκτικότητάς της σε ένζυμα (παπαΐνη και χυμοπαπαϊνη) που ενισχύει την ανοσία για την καταπολέμηση ιογενών, βακτηριακών και μυκητιακών λοιμώξεων. Ξεφλουδίστε την παπάγια, κόψτε την σε λεπτές φέτες και απολαύστε την!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

5.Ανανάς
Ο αγκαθωτός και ζουμερός ανανάς έχει παρόμοια οφέλη με άλλα αναφερόμενα καλοκαιρινά φρούτα.

Πλούσιος σε βιταμίνη Α, Β1, Β2, Β3, Β6, C, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο και κάλιο, ο ανανάς βοηθά στην ανάκτηση των χαμένων μετάλλων στη ζέστη του καλοκαιριού.

Τα φρούτα της καλοκαιρινής περιόδου, όπως ο ανανάς, ενυδατώνουν το σώμα και διατηρούν μια ισορροπία στην οξύτητα που μπορεί να αυξηθεί κατά τη θερινή περίοδο.

6.Δαμάσκηνα
Τα δαμάσκηνα είναι καλοκαιρινά φρούτα που αποτελούν καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και βιοδραστικών ενώσεων όπως καροτενοειδή και φαινολικά οξέα.

Σύμφωνα με μελέτη, τα δαμάσκηνα βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης, στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενισχύουν την υγεία των οστών και προλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα ασθενειών.

7.Σταφύλια
Τα σταφύλια είναι εύκολα διαθέσιμα καλοκαιρινά φρούτα. Σύμφωνα με μελέτη, τα σταφύλια χρησιμοποιούνται για διατροφικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.


Τα σταφύλια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά που τα καθιστούν ευεργετικά κατά των λοιμώξεων και συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου. Τα σταφύλια μπορούν επίσης να ωφελήσουν τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

8.Σύκα
Τα σύκα είναι φυσικά καλοκαιρινά φρούτα που περιέχουν ζάχαρη και παρέχουν άμεση ενέργεια κατά τη διάρκεια ενός εξαντλητικού καλοκαιριού. Τα σύκα βοηθούν στην αναπλήρωση του αφυδατωμένου καλοκαιρινού σώματος με μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

9.Βερίκοκα
Τα λαχταριστά βερίκοκα θεωρούνται ένα από τα καλύτερα καλοκαιρινά φρούτα. Είναι μια πλούσια πηγή βήτα-καροτίνης που ωφελεί την υγεία των ματιών και του δέρματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

10.Ροδάκινα
Τα ροδάκινα δεν είναι απλώς καλά καλοκαιρινά φρούτα, αλλά βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Τα ροδάκινα αποκαθιστούν τις χαμένες βιταμίνες και μέταλλα στον οργανισμό λόγω της υπερβολικής καλοκαιρινής εφίδρωσης.


Συμπερασματικά, η υπερβολική ζέστη προκαλεί πολλή εφίδρωση και απώλεια νατρίου, καλίου και άλλων βασικών μετάλλων από το σώμα. Τα καλοκαιρινά φρούτα έρχονται ως σωτήρια ενάντια στην καύσωνα του καλοκαιριού. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό με μεταλλικά συστατικά αναπληρώνει το σώμα και αποκαθιστά τα απαραίτητα μέταλλα.

Ως εκ τούτου, τα καλοκαιρινά φρούτα παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ενυδάτωση και την αποκατάσταση της χαμένης ενέργειας του σώματος κατά τις ακραίες καλοκαιρινές θερμοκρασίες.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΓΕΥΣΗ

«Roll ice and more», παγωτό σε άλλη διάσταση!

Το νέο κατάστημα με φρέσκο παγωτό και ατελείωτες άλλες γευστικές δροσερές επιλογές έρχεται στη Μυτιλήνη στην οδό Κουντουριώτη 63 από την Παρασκευή 3 Μαΐου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Λεσβιακή συμμετοχή στο Rodopi Challenge

Δύο αθλητές του Συλλόγου Lesvos Runners εκπροσώπησαν το νησί στον απαιτητικό αγώνα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συνεχίζονται οι γευσιγνωσίες κρασιού στο «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»

Θα βιώσετε μια διαδραστική γευστική δοκιμή 5 τυπικών κρασιών από την αγαπημένη συλλογή του οινοποιείου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης