× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνέντευξη με τον πολυγραφότατο και βραβευμένο συγγραφέα Φίλιππο Μανδηλαρά

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 29/7/2023

Συνέντευξη με τον πολυγραφότατο και βραβευμένο συγγραφέα Φίλιππο Μανδηλαρά

Κύριε Μανδηλαρά,

Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι, κατά την γνώμη σας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γίνεσαι. Κανείς δεν γεννιέται κάτι. Μπορεί να του αρέσει κάτι περισσότερο, μπορεί να έχει ταλέντο σε κάτι, αλλά δίχως επίμονη δουλειά, τίποτα δεν γίνεται. Συγγραφέας γίνεται κάποιος όταν διαβάζει πολύ, μιμείται επίμονα κι έπειτα αποδεσμεύεται από τους δασκάλους του και αναζητά το ύφος του.

  • Τι σας έκανε εσάς να γίνετε συγγραφέας;

Η αγάπη μου στις ιστορίες που διάβαζα όταν ήμουν μικρός. Η αγάπη στη μυθοπλασία και στο ταξίδι μέσα στην φαντασία κάθε συγγραφέα.

  • Η σχέση σας με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου πόσο σας έχει επηρεάσει;

Η Χίος, στην οποία κατοικούσα για μια δεκαετία σχεδόν, με βοήθησε να πάρω απόσταση από την Αθήνα, που είναι η πόλη όπου γεννήθηκα και έζησα, και να τη χρησιμοποιήσω ως περιβάλλον των εφηβικών μυθιστορημάτων μου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Τα βιβλία σας έχουν μια πολύ επιτυχημένη πορεία, έχουν αγαπηθεί πολύ! Η μυθολογία και η ιστορία, έχουν σημαντική θέση στα βιβλία σας, ενδεικτικά αναφέρω, «Ένα ψάρι που το έλεγαν ΟΡΦΩ», τις σειρές «Η πρώτη μου Ιστορία», «Η πρώτη μου Βίβλος», Η πρώτη μου μυθολογία». Και τώρα ήρθε η σειρά της Μυθολογίας, που επίσης έχει αγαπηθεί πολύ! Μιλήστε μας γι αυτήν!


Τη μυθολογία την αγάπησα μικρός, όταν θεωρούσα ότι είναι καθαρό προϊόν μυθοπλασίας, την λάτρεψα όμως μεγαλύτερος, όταν κατάλαβα ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι ανάγνωσης του κάθε μύθου. Στις σειρές " Η πρώτη μου μυθολογία" και "Η πρώτη μου Ιστορία" επιχειρώ να επαναπροσδιορίσω τη σχέση των παιδιών προσχολικής ηλικίας με τη μυθολογία αλλά και την ιστορία, απομονώνοντας στοιχεία που θεωρώ ότι είναι χρήσιμα να γνωρίζουν από τόσο μικρή ηλικία, και εμποτίζοντάς τα (σε συνεργασία πάντοτε με την εικονογράφο των σειρών, τη Ναταλία Καπατσούλια) με μπόλικο χιούμορ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Πως εξηγείτε το γεγονός ότι, η μυθολογία μας αγγίζει όλους τους ανθρώπους ανά τον πλανήτη αιώνες τώρα;

Η μυθολογία προσπαθεί να εξηγήσει με μη επιστημονικό τρόπο την ύπαρξη και τη λειτουργία του κόσμου, της κοινωνίας, του ίδιου του ανθρώπου. Μια μυθολογία άλλωστε, είναι η η Παλαιά Διαθήκη. Του Εβραϊκού λαού.

  • Συνεργάζεστε πολύ συχνά με την ίδια εικονογράφο μιλήστε μας γι αυτή σας την επιλογή!

Με τη Ναταλία έχουμε κοινή αίσθηση του χιούμορ και κοινή αντίληψη της δημιουργικής πράξης, νομίζω. Αυτό μας βοηθά να συνεργαζόμαστε θαυμάσια, σε σημείο που γράφοντας, πολλές φορές, επιλέγω αφηγηματικούς δρόμους που θα την εξυπηρετούσαν περισσότερο.

  • Τέλος, θα ήθελα την γνώμη σας για τις εκθέσεις βιβλίων. Γίνονται το καλοκαίρι ιδιαίτερα σε όλη την Ελλάδα! Αυτή την περίοδο και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Μυτιλήνη!

Για αρχή, οι εκθέσεις βιβλίου αποτελούν μια υπέροχη αφορμή για να συναντήσει ένας συγγραφέας τους αναγνώστες του με σκοπό να κουβεντιάσει μαζί του, ή/και να του παρουσιάσει την νέα του δουλειά. Είναι, με άλλα λόγια, ένας ενδιάμεσος τόπος όπου αναγνώστες και συγγραφείς συναντιούνται και ανταλλάσσουν απόψεις. Ένα πολιτιστικό γεγονός, με άλλα λόγια. Όταν όμως παύει να υπάρχει η αμφίδρομη σχέση μεταξύ αναγνωστών και συγγραφέων, και περιοριζόμαστε σε απλές παρουσιάσεις βιβλίων, τότε χάνεται η πολιτιστική χροιά της έκθεσης και μετατρέπεται ένα απλό εμπορικό παζάρι με στόχο το κέρδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι στο χέρι των διοργανωτών των εκθέσεων, λοιπόν, να αποφασίζουν τι έκθεση θέλουν να κάνουν και, στη συνέχεια, να το επικοινωνούν σε όλους τους εμπλεκόμενους (συγγραφείς, εκδότες, κοινό). Είναι αλήθεια πάντως, ότι οι καλές εκθέσεις βιβλίου ως πολιτιστικά γεγονότα έχουν λείψει τα τελευταία πολλά πολλά χρόνια, αν και η τελευταία Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης μας θύμισε ότι μια καλά οργανωμένη έκθεση μπορεί να ικανοποιήσει τόσο το πνεύμα, όσο και τα ταμεία.

Συνοπτικό βιογραφικό του συγγραφέα:

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Ασχολείται με το παιδικό και εφηβικό βιβλίο από το 1997 ως συγγραφέας, μεταφραστής, επιμελητής και αναγνώστης. Έχει γράψει πολλά βιβλία για μικρά και μεγάλα παιδιά, ένα μυθιστόρημα φαντασίας («Νίκη ή αυτό που φαίνεται κι αυτό που είναι»), μία συλλογή διηγημάτων για νέους («Τα μπανανόψαρα») και τέσσερα μυθιστορήματα για εφήβους. Τα τρία από αυτά («Κάπου ν’ ανήκεις», «Ύαινες», «Ζωή σαν ασανσέρ») αποτελούν την «Τριλογία του δρόμου» (2010-2012), ενώ το τέταρτο («Υπέροχος κόσμος», 2016) αποτελεί μια πολυφωνική λογοτεχνική καταγραφή του σήμερα των εφήβων. Για το «Ζωή σαν ασανσέρ» έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου και για το «Υπέροχος κόσμος» με το βραβείο του περιοδικού «Ο Αναγνώστης». Πρόσφατα κυκλοφορούν οι εξαιρετικά επιτυχημένες σειρές για παιδιά, «Η πρώτη μου Ιστορία», «Η πρώτη μου Βίβλος», «Η πρώτη μου μυθολογία».

*Η Αθανασία Δαφιώτου είναι δημοσιογράφος,θεατρολόγος,συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ