× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

49 χρόνια ΦΟΜ, πέντε χρόνια Πολιτιστική Ανοιξη

Ο Αντρέας Σεφτελής μιλά για την εξέλιξη ενός θεσμού που αγκάλιασε το κοινό της Λέσβου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 23/5/2026

49 χρόνια ΦΟΜ, πέντε χρόνια Πολιτιστική Ανοιξη
' χρόνος ανάγνωσης

Με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που συνδυάζει θέατρο, μουσική, ποίηση και καλλιτεχνικές συναντήσεις συνεχίζεται για πέμπτη συνεχή χρονιά η «Πολιτιστική Άνοιξη στον ΦΟΜ», επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα ενός θεσμού που έχει πλέον αποκτήσει σταθερό κοινό στη Λέσβο. Την πορεία, τη φιλοσοφία αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πολιτισμός στην περιφέρεια ανέλυσε μιλώντας στο ρ/σ του «Ν» 99 fm ο σκηνοθέτης του ΦΟΜ Αντρέας Σεφτελής.

Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερη χρονιά για τον ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος», καθώς ο σύλλογος συμπληρώνει 49 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Μυτιλήνης και ετοιμάζεται να γιορτάσει μισό αιώνα δράσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Σεφτελής αναφέρθηκε στην πορεία του θεσμού, σημειώνοντας πως η αρχική «Θεατρική Άνοιξη» εξελίχθηκε σταδιακά σε μια ευρύτερη «Πολιτιστική Άνοιξη», ανοίγοντας τον χώρο της και σε μουσικές και άλλες πολιτιστικές δράσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ξεκινήσαμε τότε με έξι θεατρικές παραστάσεις. Σήμερα η διοργάνωση έχει ανοίξει βεντάλια και περιλαμβάνει μουσικές και άλλες εκδηλώσεις. Κάθε χρόνο υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η πολιτεία δεν στηρίζει όσο θα έπρεπε»

Ο σκηνοθέτης του ΦΟΜ στάθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, τονίζοντας ότι παρά τη στήριξη που δέχονται από το κοινό και την τοπική αυτοδιοίκηση, απουσιάζει ουσιαστική κρατική μέριμνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο κόσμος μάς στηρίζει, η αυτοδιοίκηση μάς στηρίζει, δυστυχώς η πολιτεία δεν στηρίζει», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως πολλές σημαντικές καλλιτεχνικές προτάσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν λόγω του υψηλού κόστους μετακίνησης, φιλοξενίας και παραγωγής.

Όπως εξήγησε, αρκετές αξιόλογες παραστάσεις ή καλλιτεχνικές παρουσίες που θα μπορούσαν να διευρύνουν το πολιτιστικό φάσμα του νησιού τελικά απορρίπτονται.

«Υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις καλλιτεχνών που αξίζει να έρθουν στη Λέσβο και να δώσουν την ευκαιρία στον κόσμο να δει κάτι διαφορετικό. Όμως πολλές φορές δεν υπάρχουν τα χρήματα για να γίνει αυτό», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν εκλείψουν οι σύλλογοι, θα χαθεί ένας δρόμος έκφρασης»

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ρόλο των πολιτιστικών συλλόγων ως χώρων δημιουργίας για τις νεότερες γενιές.

«Δεν μιλάμε πια για εμάς τους ενήλικες. Μιλάμε για τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους που συμμετέχουν στις ομάδες. Αν εκλείψουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι επειδή δεν μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά, πολλά παιδιά θα μείνουν χωρίς πολιτιστικά ενδιαφέροντα», ανέφερε.

Παράλληλα ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς για τη στήριξη που παρέχουν στις δράσεις του ΦΟΜ.

«Οι εκπαιδευτικοί κάνουν τεράστια προσπάθεια για να φέρουν ένα σχολείο σε μια εκδήλωση. Είναι μια επιπλέον ευθύνη πέρα από τη δουλειά τους και τους ευχαριστούμε πολύ», είπε.

Δύο θεατρικές παραστάσεις στο επίκεντρο

Ο Αντρέας Σεφτελής αναφέρθηκε και στις δύο θεατρικές παραγωγές που σκηνοθετεί στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης.

Η πρώτη είναι η «Σκιά της μύγας» της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη, με τη Ντέσσυ Κομνηνού και τον Δημήτρη Χαραρά, ένα έργο που εξερευνά την αλλαγή του αστικού τοπίου, της μνήμης και των ανθρώπινων σχέσεων.

«Δεν αλλάζει μόνο το εξωτερικό τοπίο, αλλά και το εσωτερικό μας τοπίο. Τι γίνεται μέσα μας όταν αλλάζουν όλα γύρω μας; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα του έργου», σημείωσε.

Ακολουθεί η παράσταση «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» των Duncan Macmillan και Jonny Donahoe με τη Μαρία Γερούλια.

Ο ίδιος περιέγραψε το έργο ως μια παράσταση «τρυφερή, συγκινητική, ξεκαρδιστική και γεμάτη αισιοδοξία», που θυμίζει στους θεατές μικρά και μεγάλα πράγματα για τα οποία αξίζει να ζει κανείς.

Aνάσες και προετοιμασία

Μετά την ολοκλήρωση της Πολιτιστικής Άνοιξης, ο ΦΟΜ θα περάσει σε μια περίοδο ανάπαυσης, όπως είπε χαριτολογώντας ο κ. Σεφτελής.

«Θα αναπαυθεί ο ΦΟΜ. Χρειάζεται να γεμίσουμε μπαταρίες, να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε την επόμενη χρονιά», ανέφερε.

Κλείνοντας, στάθηκε στη χαρά που προσφέρουν τα παιδικά τμήματα του συλλόγου, τα οποία λειτουργούν εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια.

«Νομίζω ότι εμείς παίρνουμε μεγαλύτερη χαρά από τα ίδια τα παιδιά. Είναι μεγάλο σχολείο τα παιδιά. Αν τα ακούσεις πραγματικά, είναι ίσως το μεγαλύτερο σχολείο που υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Xeno festival 2026

Φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης στο Σίγρι 2 – 9 Αυγούστου
Xeno festival 2026
ΒΙΒΛΙΟ

Δεύτερο αυτοτελές εργαστήριο χαρακτικής στην Tortuguita

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25/5
Δεύτερο αυτοτελές εργαστήριο χαρακτικής στην Tortuguita
ΒΙΒΛΙΟ

«Τα χρόνια της ανεκατωσούρας» ζωντάνεψαν στη Μυτιλήνη

Με μεγάλη συμμετοχή παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Γιώργου Γαλέτσα στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου
«Τα χρόνια της ανεκατωσούρας» ζωντάνεψαν στη Μυτιλήνη
ΒΙΒΛΙΟ

Ο Σπύρος Πετρουλάκης παρουσιάζει τον «Καθαρμό» στη Μυτιλήνη

Το βιβλιοπωλείο Book and Art ανοίγει την «Εβδομάδα των Μικρών Βιβλιοπωλείων» με μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη λογοτεχνία, μνήμη και παράδοση
Ο Σπύρος Πετρουλάκης παρουσιάζει τον «Καθαρμό» στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

« Η σκιά της μύγας» ανεβαίνει στο θέατρο του ΦΟΜ

Το Σάββατο 23, την Κυριακή 24 και την Δευτέρα 25 Μάη στο πλαίσιο της Ε΄ Πολιτιστικής Άνοιξης
« Η σκιά της μύγας» ανεβαίνει στο θέατρο του ΦΟΜ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Μυτιλήνη υποδέχεται την Έλενα Παπαρίζου για μία μοναδική βραδιά

Η αγαπημένη τραγουδίστρια ανεβαίνει στη σκηνή του Εθνικού Σταδίου σε μια συναυλία με κοινωνικό χαρακτήρα και καλοκαιρινό παλμό
Η Μυτιλήνη υποδέχεται την Έλενα Παπαρίζου για μία μοναδική βραδιά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Με μεγάλη επιτυχία η συναυλία της Μικτής Χορωδίας «Νίκος Σκαλκώτας»

Το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης γέμισε μουσικές και αγαπημένες μελωδίες Ελλήνων συνθετών
Με μεγάλη επιτυχία η συναυλία της Μικτής Χορωδίας «Νίκος Σκαλκώτας»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Σεμινάρια masterclass μουσικής από τον Δήμο Μυτιλήνης

Από διακεκριμένους καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Σεμινάρια masterclass μουσικής από τον Δήμο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ιαπωνική βιβλιοδεσία στη Μυτιλήνη από το εργαστήριο Τortuguita

Η Δέσποινα Αναστασοπούλου διοργανώνει νέο δημιουργικό εργαστήριο με γνωριμία στις βασικές τεχνικές της ιαπωνικής ραφής
Ιαπωνική βιβλιοδεσία στη Μυτιλήνη από το εργαστήριο Τortuguita
ΒΙΒΛΙΟ

Κυκλοφορεί το νέο παραμύθι της Νάσιας Δαφιώτη

Τα κοσμήματα της γοργόνας, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Κυκλοφορεί το νέο παραμύθι της Νάσιας Δαφιώτη
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Από την Αγιάσο έως τον Πολιχνίτο οι φετινές «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»

Γεωλογικά μνημεία, βυζαντινοί ναοί, παραδοσιακοί οικισμοί, μουσικές διαδρομές και θερμές πηγές
Από την Αγιάσο έως τον Πολιχνίτο οι φετινές «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ με αφιέρωμα στη Μυτιλήνη

Και στο κανάλι της ΕΡΤ3 μετά την προβολή του στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ με αφιέρωμα στη Μυτιλήνη