× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Αη Βασίλης στο ντιβάνι της ψυχοθεραπείας

Ψυχολογικές Προσεγγίσεις-Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΤΑΓΛΑΡΑΚΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/12/2019

Ο Αη Βασίλης στο ντιβάνι της ψυχοθεραπείας

Ο Αη Βασίλης στις μέρες μας αντιμετωπίζει κι αυτός θεμελιώδη υπαρξιακά προβλήματα. Δεν είναι πλέον ο Αη Βασίλης της χαράς, της αγάπης, της προσφοράς, της παιδικότητας και της δημιουργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι συνδεδεμένος περισσότερο με υλικά πράγματα. Το ταξίδι του από την Καισαρεία θα ξεκινήσει και φέτος και δεν θα εμπεριέχει στο σάκο του τρενάκια, ξύλινα αλογάκια, κούκλους που περιμένουν να συναρμολογηθούν, φιγούρες που κάποιο παιδί θα πρέπει να ζωγραφίσει, αστείους πιερότους, κατασκευές και εφευρέσεις για μικρούς εξερευνητές.

Θα εμπεριέχει δυστυχώς, τάμπλετ, γκάτζετ, playstation και video games. Έτσι ο Αη Βασίλης που άλλοτε ευνοούσε τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την επικοινωνία μεταξύ των γονιών και των παιδιών, θα συμβάλει κι αυτός στη μαζική κατανάλωση, τον εθισμό και την υποκουλτούρα.

Ένας σύγχρονος Αη Βασίλης που καλείται να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί σε μια σύγχρονη αντικοινωνική πραγματικότητα. Ένας Αη Βασιλής που δυστυχώς έχει χάσει τον ρόλο του, έχει χάσει τον δρόμο του στο μυαλό και στις ψυχές των ανθρώπων, χρόνια τώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από πολλούς ενήλικες ακούμε ότι τα Χριστούγεννα είναι για τα παιδιά, αλλά από την άλλη πλευρά οι μεγάλοι έχουν δικαίωμα και αυτοί στην χαρά και στην ξεγνοιασιά που προσφέρει η μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων. Τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία για να νιώσει κάποιος το πνεύμα της αγάπης και να το μεταδώσει με τη σειρά του στα παιδιά.

Η μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων μπορεί να κάνει καλό στο ψυχικό μας κόσμο πρώτα, στην οικογένεια μας κατά δεύτερο (από την πλευρά των οικογενειακών μας σχέσεων) και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις κατά τρίτον, οι οποίες βελτιώνονται έξω από επαγγελματικά και έξω από υλικά συμφέροντα, διότι μιλάμε με βασικό γνώμονα την αγάπη.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα χαράς και ευφορίας, όπως των Χριστουγέννων, ο ψυχισμός των ανθρώπων βρίσκει και πάλι τον αρχικό του δρόμο, τον δρόμο που όλοι τείνουμε να περπατήσουμε από την ημέρα της γένεσης μας, τον δρόμο προς το καλό. Κανένας άνθρωπος πάνω στην γη δεν τείνει προς το κακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλοι τείνουμε προς το καλό. Αυτοί που κάνουν το κακό είναι οι άνθρωποι που πιέζουν τον ψυχισμό τους πάρα πολύ για να απωθήσουν αυτό το μεγάλο συναίσθημα που ονομάζουμε αγάπη και φυσικά αυτή η μεγάλη καταπόνηση του ψυχισμού, φέρνει τεράστια προβλήματα στον ίδιο τον άνθρωπο. Άγχος, εποχική μελαγχολία, διαταραχές στο συναίσθημα και την διάθεσή του.

Όλοι χρειαζόμαστε τους υπόλοιπους ανθρώπους, διότι είμαστε κοινωνικά όντα (όπως έχει πει ο Αριστοτέλης) και έτσι ιδιαίτερα αυτή την μεγάλη γιορτή δεν πρέπει να είναι κανείς μόνος.

Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν το πνεύμα το Χριστουγέννων ως προς την αγαλλίαση της ψυχής μας και ας μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας στα παιδιά μας και σε όλο τον κόσμο. Χάνονται αξίες και ιδανικά σε αυτή την εποχή που ζούμε. Τουλάχιστον ας κάνουμε να μην χαθεί το πιο θετικό μήνυμα στον κόσμο –« Η Γέννηση του Χριστού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ντιβάνι της ψυχοθεραπείας λοιπόν και ο Αη Βασίλης της εικόνας μας, για να ξαναβρεί το χαμένο νόημα της ύπαρξης του και να συμβολίσει ξανά πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά. Αγάπη, αλληλεγγύη, προσφορά στο συνάνθρωπο που έχει την ανάγκη του, ενσυναίσθηση, επικοινωνία, εφευρετικότητα και δημιουργία.

Καλές γιορτές σε όλες και όλους!!!

*Ο Ηλίας Νταγλαράκης είναι Ψυχολόγος Α.Π.Θ.με ειδίκευση στην Κλινική-Γνωσιακή Ψυχολογία

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γυρεύεις εσύ, μια Μανιάτισσα, στο Βόρειο Αιγαίο;

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ, εκπαιδευτικός μέλος Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής