× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παιδιά και παιγνίδι. Πόσο συμβάλει στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη;

Ψυχολογικές Προσεγγίσεις-Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΤΑΓΛΑΡΑΚΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/12/2019

Παιδιά και παιγνίδι. Πόσο συμβάλει στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη;

Τα παιδιά σας έχουν την ανάγκη να παίξουν και να ψυχαγωγηθούν. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πώς θα επιλέξουν τα κατάλληλα παιχνίδια που να είναι ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά του παιδιού τους. Η σημασία του παιχνιδιού στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού είναι πολύ μεγάλη.
Τα παιγνίδια προάγουν την ανάπτυξη του παιδιού, παρεμβαίνοντας θετικά σε τρεις βασικούς τομείς της δραστηριότητάς του: στην κινητική δράση, στη δημιουργία και στην εκμάθηση.

Άλλες φορές οι γονείς αναρωτιούνται αν το παιδί τους πρέπει να παίζει με πολεμικά παιχνίδια (παιδικά όπλα, τόξα κ.ά.). Είναι γεγονός, ότι τα παιδιά δεν ωφελούνται ιδιαίτερα από τέτοιου είδους δραστηριότητες. Ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η χρήση πολεμικών παιχνιδιών ενεργεί ως μέσο εξάρτησης και αυξάνει την επιθετική συμπεριφορά των παιδιών.

Οι γονείς χρειάζεται να ακολουθήσουν τον ενδιάμεσο δρόμο. Συγκεκριμένα πρέπει, πρώτα να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις πηγές δημιουργίας έντονου ψυχοσυναισθηματικού αδιεξόδου στα παιδιά που τα οδηγεί σε επιθετική συμπεριφορά και κατόπιν να τους προσφέρουν τη δυνατότητα να εκτονώσουν την επιθετική συμπεριφορά τους με ακίνδυνα για το σώμα και την ψυχή τους παιχνίδια καθώς και να μην τα αφήνουν να παρακολουθούν προγράμματα βίας στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο.

Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν ώστε τα ηλεκτρονικά παιγνίδια να μην αντικαθιστούν την παρουσία τους στη ζωή του παιδιού, διότι εύκολα εκείνο θα το αντιληφθεί. Τα παιδιά, όταν δεν βλέπουν συχνά τους γονείς τους, γίνονται απαιτητικά και εγωκεντρικά.

Σε αυτό το σημείο χρειάζεται να τονίσουμε ότι όταν ένα αγόρι παίζει με κοριτσίστικα παιχνίδια και το αντίστροφο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα επηρεαστεί η μελλοντική σεξουαλική του ταυτότητα ή δραστηριότητα. Τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής τους, τα αγόρια και τα κορίτσια, έχουν ανάγκη τις σεξουαλικές μεταμφιέσεις, να αισθάνονται άνετα και να ασχολούνται με όλα τα είδη παιχνιδιού.

Μην αναστατωθείτε αν τα παιδιά σας πειραματίζονται με διαφορετικούς ρόλους φύλου. Αυτό αποτελεί ένα τμήμα της κοινωνικοποίησης τους και θεωρείται φυσιολογικό γεγονός για το παιδί προσχολικής ηλικίας που συνεχίζει την αναπτυξιακή του εκπαίδευση μέσω του παιγνιδιού.

Τα παιδιά παίζοντας υιοθετούν ρόλους, σχεδιάζουν, ζωγραφίζουν, σκηνοθετούν ιστορίες και παραμύθια. Η δημιουργική προδιάθεση του παιδιού προϋποθέτει ανοιχτούς ορίζοντες, ελευθερία και ευρύ πεδίο δράσης. Όσον αφορά τη φαντασία του παιδιού, αυτή θεωρείται ότι είναι μια ικανότητα αναπτυσσόμενη, συνεπώς και εκπαιδεύσιμη.

Η φαντασία είναι μέρος της νοημοσύνης μας, επομένως έχει ανάγκη εκπαίδευσης. Δηλαδή, τα σωστά ερεθίσματα στον κατάλληλο χρόνο παρέχουν τη δυνατότητα εμπειριών στα παιδιά με τις οποίες θα ασκήσουν την αντιληπτική τους ικανότητα και θα εμπλουτίσουν τη φαντασία τους.

Τα παιδιά γίνονται δημιουργικά, όταν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να δώσουν μορφή και σχήμα στα συναισθήματα και στις συγκινήσεις τους. Είναι δηλαδή, σαν να κάνουν διανομή ενός θεατρικού έργου, όπου το παιδί γίνεται ήρωας, επινοώντας ή προβάλλοντας ένα ρόλο για τον εαυτό του.

Το παιχνίδι άρα και το βιβλίο και το παραμύθι μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους ή να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους στο επίπεδο της φαντασίας. Το παιχνίδι συντελεί στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του παιδιού καθώς του δίνει την ευκαιρία να αυτενεργήσει και να δημιουργήσει.

Παροτρύνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν και να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του παιγνιδιού. Καθώς οι γιορτές των Χριστουγέννων ολοένα και πλησιάζουν, σκεφτείτε το φετινό σας δώρο για τα παιδιά να τα φέρνει πιο κοντά σε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν δημιουργική απασχόληση και όχι παθητικότητα και αποχαύνωση.

*Ο Ηλίας Νταγλαράκης είναι ψυχολόγος Απόφοιτος Α.Π.Θ. με εξειδίκευση στην Κλινική-Γνωσιακή Ψυχολογία

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εμπαιγμός με δημόσιο χρήμα;

Γράφει ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΣΙΝΟΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο συνήθης διάλογος και τα θαύματα που κρύβονται στα ράφια

Γράφει η ΒΑΛΙΑ ΜΠΑΡΜΠΑTΙΩΤΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο ανεπιθύμητος στη Μακεδονία

Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ Ε.ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γιατί κλείνουν Καρά Τεπέ και ΠΙΚΠΑ;

«Δεν είναι η προσφυγική κρίση που έβλαψε τη Λέσβο, αλλά τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται σε βάρος κατοίκων και προσφύγων»
ΤΖΩΡΤΖΙΑ ΡΑΣΒΙΤΣΟΥ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/9/2020

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Κάτω τα χέρια από το Ραχίδι...»

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων!

Γράφει ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΣΙΝΟΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Παναγιά η γοργόνα, στο κάτω κάστρο της Μυτιλήνης

Ζωγραφισμένη στο υπόγειο εκκλησάκι για τις ανάγκες των προσφύγων του Α Διωγμού (1014 – 1917) ήταν η «διάσημη» Παναγιά που ο Μυριβήλης τοποθέτησε για τις ανάγκες του βιβλίου του, στη Σκάλα Συκαμνιάς
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον αχινό, 24/9/2020

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μετά την καταστροφή ( β` )

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΛΛΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ασύλληπτες ταχύτητες

Γράφει ο Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης