Χωρίς τέλος η δίκη των «24» για ομηρία
Συζητήθηκε στον Αρειο Πάγο αίτηση του αντεισαγγελέα για αναίρεση της απαλλαγής από κατηγορίες των εθελοντών, μεταξύ των οποίων η εμβληματική κολυμβήτρια Σάρα Μαρντίνι και ο Ιρλανδός Σον Μπάιντερ
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/5/2023

Αίτηση αναίρεσης από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκ νέου εκδίκαση των πλημμελημάτων κατά της Σάρα Μαρντίνι, του Σον Μπάιντερ και ακόμα 22 εθελοντών διάσωσης, συζητήθηκε χθες, Τρίτη στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.
«Τον Ιανουάριο οι τρεις δικαστές του Εφετείου και ο εισαγγελέας συμφώνησαν ότι το κατηγορητήριο εναντίον μας πρέπει να απορριφθεί. Σωστά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχουμε δικαίωμα να μας απευθύνονται σε γλώσσα που καταλαβαίνουμε. Αυτό είναι απαραίτητο για μια δίκαιη δίκη και για ένα κράτος δικαίου. Τώρα, ένας άλλος εισαγγελέας άσκησε αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης αυτής. Πλέον βρισκόμαστε ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου.
Εχουμε εμπιστοσύνη ότι θα λάβουμε δίκαιη δίκη και ότι το δικαστήριο θα επικυρώσει την απόφαση για την απόρριψη του κατηγορητηρίου εναντίον μας. Αλλά αν το ανώτατο δικαστήριο πάρει το μέρος του εισαγγελέα, τότε φοβόμαστε ότι στερούμαστε το δικαίωμά μας σε μια δίκαιη δίκη», δήλωσε ο Σον Μπιντερ, αναφερόμενος στην πρωτοφανή αυτή εξέλιξη που επιδιώκει την περαιτέρω ομηρία των κατηγορουμένων για μια υπόθεση που διερευνάται από το 2018 και ακόμα δεν έχει καταλήξει σε ετυμηγορία.
Σύμφωνα με τον αντεισαγγελέα που άσκησε την αίτηση αναίρεσης, το Τριμελές Εφετείο Μυτιλήνης, μεταξύ άλλων, κακώς απάλλαξε τους 24 κατηγορουμένους, αφού δεν ήταν αρμόδιο να κρίνει την αοριστία του κατηγορητηρίου, ενώ επίσης κακώς δέχτηκε την υποχρέωση των δικαστικών αρχών να δίνουν όλα τα σχετικά έγγραφα, όπως το κλητήριο θέσπισμα κ.ά., μεταφρασμένα στη γλώσσα των κατηγορουμένων, γιατί αυτά πρέπει να ήταν ήδη σε γνώση τους.
Επιχειρήματα που βασίζονται εν πολλοίς στο γεγονός ότι η δίκη οδηγήθηκε στο Τριμελές Εφετείο μετά την άρνηση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης να εκδικάσει την υπόθεση, όταν διαπίστωσε ότι μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν και ένας δικηγόρος. Κάτι όμως που ήταν γνωστό στις δικαστικές αρχές προτού η υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο αφού, μεταξύ άλλων, είχε επισημανθεί πολλάκις από τους συνηγόρους υπεράσπισης στο στάδιο της προδικασίας.
«Βλέπουμε λοιπόν μια προσπάθεια να πληρώσουν οι κατηγορούμενοι λάθη και παραλείψεις της δικαστικής αρχής, πράγμα πρωτόγνωρο», τόνισε στην «Εφ.Συν.» συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των είκοσι τεσσάρων.
Εν όψει της ακροαματικής διαδικασίας, η Αντριάνα Τιντόνα, ερευνήτρια Μετανάστευσης της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε: «Αυτή η έφεση απλώς παρατείνει ακόμη περισσότερο τη δοκιμασία στην οποία έχουν υποβληθεί η Σάρα και ο Σον. Επιπλέον, οι δύο ανθρωπιστές υπόκεινται σε συνεχιζόμενη έρευνα από το 2018 για αβάσιμες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα που επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί για άλλη μία φορά τις ελληνικές αρχές να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον της Σάρα και του Σον. Οχι μόνο βασίζονται σε μια καταχρηστική ερμηνεία της νομοθεσίας κατά της λαθρεμπορίας, αλλά δεν στηρίζονται επίσης σε κανένα απολύτως στοιχείο».
Οι συνήγοροι υπεράσπισης έλαβαν διορία μέχρι την Τρίτη ώστε να καταθέσουν σχετικά υπομνήματα και το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και η απόφαση.