× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένας «Αιολικός» στο Αϊβαλί

Με αφορμή την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο πρωτάθλημα του ομίλου του, ας γνωρίσουμε τον πρόγονο της ομάδας σε ένα ρεπορτάζ στην «Αμάλθεια» της Σμύρνης την 1η Ιουνίου του 1907 και σε μια φωτογραφία της ποδοσφαιρικής του ομάδας

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 2/5/2023

Ένας «Αιολικός» στο Αϊβαλί
Α' φθινοπωρινοί αγώνες «Αιολικού Κυδωνιών» στις 7 Οκτωβρίου του 190

Στο αντικρινό της Μυτιλήνης Αϊβαλί, πόλη γνωστή και ως Κυδωνίες, βρίσκει κανείς το 1906 το νεοιδρυμένο αθλητικό και όχι μόνο σωματείο, «Αιολικός Κυδωνιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αρχή στεγάζεται στο «Γυμναστήριο» της πόλης κοντά στην εκκλησιά του Αι Δημήτρη σύντομα όμως, το 1908, αποκτά δικό του στάδιο στο νότιο άκρο της πόλης, κοντά στο νεκροταφείο της Αγίας Γαλατιανής, πίσω από το Νοσοκομείο της Ρωμαίικης πολιτείας στην ενορία του Άγιου Χαράλαμπου. Μέλη του εξέδιδαν την εφημερίδα «Κυδωνιατικός Αστήρ» και το περιοδικό «Αιολικός» γεγονός που το 1909 έχει σαν αποτέλεσμα τη σύλληψη και τη φυλάκιση του Προέδρου του Συλλόγου με την κατηγορία της «προδοσίας» από το καθεστώς των Νεοτούρκων. Μαζί με τον «Πολιτικό Σύνδεσμο» που ήταν πολιτικό – πολιτιστικό σωματείο, ο «Αιολικός Κυδωνιών» διαλύεται. Επανιδρύεται το 1919 με την επιστροφή των Αιβαλιωτών μετά το διωγμό του 1914 – 1917 ενώ τότε γίνεται και μέλος του ΣΕΓΑΣ.

Η Μικρασιατική καταστροφή του 1922 κλείνει για πάντα την ιστορία του «Αιολικού Κυδωνιών».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη σύντομη ζωή του μέχρι την πρώτη του διάλυση ο «Αιολικός Κυδωνιών» οργανώνει το 1907 στην επέτειο του ενός χρόνου από την ίδρυση του, τους Α΄ Αιολικούς Αθλητικούς Αγώνες.

Στην εφημερίδα «Αμάλθεια» της Σμύρνης διαβάζει κανείς το παρακάτω ρεπορταζ από τους αγώνες αυτούς:

«Εκ Κυδωνιών γράφουσιν ημίν τη 1 Ιουνίου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τα προαναγγελθεντα ετελέσθησαν χθες Πέμπτην της Αναλήψεως η Α΄ επέτειος του Αιολικού Γυμν. Ομίλου πόλεώς μας και οι Α΄ Αιολικοί αγώνες εν πλήρη συρροή κόσμου και τάξιν δώσαντες την αφορμήν εις το φιλόμουσον κοινόν να θαυμάση το πρώτον ήδη μίαν λαμπράν και αρχαιοπρεπή Γυμναστικήν εορτήν εν τη πόλει μας.

Από της 4 μ.μ. ήρχισαν καταφθάνοντες εις το Γυμναστήριο οι προσκληθέντες μετά των οικογενειών αυτών γενόμενοι δεκτοί υπό της ταχθείσης διά την δεξίωσιν επιτροπής και υπό τους ήχους της μουσικής κ. Βασιλείου εκτελούσης τα εκλεκτότερα και κατάλληλα τη εορτή μουσικά τεμάχια.

Την 4 ½ μ.μ. ακριβώς καταφθάνουν οι επίσημοι εκ των πολιτικών και προξενικών αρχών εν οις διεκρίνοντο ο δήμαρχος της πόλεώς μας, ο προξενικός πράκτωρ της Γαλλίας, ο διερμηνεύς του Ελλ. Προξενείου, και πολλοί άλλοι, ανελθών δε επί του προχείρως κατασκευασθέντος βήματος ο εκ των καθηγητών του Γυμνασίου κ. Ι. Καραμπλιάς απήγγειλε τον πανηγυρικόν ενθαρρύνας τους αθλητάς, συγκινήσας άμα τε το ακροατήριον δι’ ενθερμοτάτων υπέρ της Γυμναστικής λόγων προτρέπων ταυτοχρόνως αυτούς προς υποστήριξιν και διάδοσιν αυτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την 5 και ¼ πυροβολισμός έδωσε το σύνθημα της ενάρξεως των αγώνων διά του δρόμου των 100 μ. τελεσθέντων εναλλάξ των αγωνισμάτων Ελλ. Δισκοβολίας, αναρριχήσεως επί κάλω, άλματος εις ύψος επί κοντώ, σφαιροβολίας, δρόμου 400 μ., αλμάτων εις ύψος μετά και άνευ φοράς, κρίκων και τραπέζης, δισκοβολίας ελευθέρας, δρόμου 800 μ., λιθοβολίας, άλματος τριπλού, ακοντίου, αλμάτων εις μήκος, γυμνασμάτων μονοζύγου και διζύγου, και τέλος του θεαματικωτέρου της διελκυστίνδος, διά των οποίων οι φερέλπιδες υπετριάκοντα νέοι αθληταί κατέθελξαν το θεατήριον διά των ευγράμμων σωμάτων αυτών και κανονικότητος και τάξεως μεθ’ ής διεξήγαγον εις έκαστος το αγώνισμα αυτού, καταδείξαντες ότι δια της επιμονής και προπονήσεως κατώρθωσαν εν βραχυτάτω χρονικώ διαστήματι και επιδόσεις οπωσδήποτε ικανοποιητικάς να επιτύχωσι και μεγάλων ελπίδων να πληρώνωσι τας καρδίας όλων διά το μέλλον του Αιολικού».

Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα του «Αιολικού Κυδωνιών» από την οποία δυστυχώς πέραν μιας φωτογραφίας δεν έχουν σωθεί (ή δεν έχουν βρεθεί ακόμα) στοιχεία αγωνιστικής δράσης.

Ένα χρόνο μετά, το 1908 ο «Αιολικός Κυδωνιών» συμμετέχει με δυο αθλητές του στους Πανιώνιους Αγώνες στη Σμύρνη. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς οργάνωσε τους Β΄ Αιολικούς Αγώνες με τη συμμετοχή αθλητών που είχαν διακριθεί στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών 1908 και στους Πανιώνιους Αγώνες. Στη διάρκεια αυτών των αγώνων καταρρίφθηκαν τα πανελλήνια ρεκόρ του μήκους από τον Ανδρεαδάκη του Πανιωνίου και του ελληνικού ακοντισμού από τον Σιτόπουλο του Απόλλωνα Σμύρνης. Επίσης, διεξήχθη για πρώτη φορά το αγώνισμα της σκυταλοδρομίας 4 επί 100 μέτρων με νικήτρια την ομάδα του Απόλλωνα Σμύρνης. Τα ρεκόρ αυτά δεν αναγνωρίστηκαν από τον ΣΕΓΑΣ, διότι οι αγώνες θεωρήθηκαν «ανεπίσημοι». Στους αγώνες αυτούς ο Αιολικός πέτυχε μόνο μία νίκη με την ομάδα της διελκυστίνδας.

Το 1909 και πριν τη διάλυση του, ο «Αιολικός Κυδωνιών» μετείχε στους Πανιώνιους Αγώνες στη Σμύρνη.

 

 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μονάχα αηδία για αυτούς τους διάσημους

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος ε.α, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Χατζιδάκις και Δημοκρατία

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 17/6/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Μυτιλήνη... αλλιώς!

Με αφορμή την παράσταση των «Αιολέων» και της «muhabbet orchestra» με τραγούδια και σκοπούς της Λέσβου
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ο κουφός, ό,τι θέλει ακούει»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δέσμιοι της γεωγραφίας

Ο ρόλος της τουρκικής αγοράς στην ανάπτυξη των νησιών του ΒΑ Αιγαίου. Η περίπτωση της Λέσβου. -Γράφει ο ΔΡΟΣΟΣ ΤΑΡΝΑΡΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Πιστοποιημένη» κακομεταχείριση ζώων συντροφιάς

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΙΤΣΙΟΥ, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

«Αλλο οι δημοσιογράφοι, άλλο οι δημοσιολογούντες»

«Ο δημοσιογράφος λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και όχι προς ίδιον όφελος», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κυριάκος Κορτέσης μιλώντας στο «Ν» με αφορμή την επίσκεψη της Ενωσης στη Λέσβο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Kαι μετά τις ευρωεκλογές τι;

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΝΙΚ.ΚΑΡΛΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ψήφος αναγέννησης της ελπίδας

Άρθρο του Γιάννη Μπουρνού, Μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου και σύμβουλος Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η κλιματική κρίση απαιτεί έργα και όχι λόγια υποκριτικά

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ*