Τι λένε για το... Βατερλώ
Οι εκπρόσωποι των φορέων των πάλαι ποτέ μεγάλων κινητοποιήσεων Απ. Βαλτάς, Π. Παπαρίσβας και Β. Μυρσινιάς μιλούν στο «Ν»- Η Περιφέρεια είχε ζητήσει το κλείσιμο της αγοράς χωρίς να εξαγγείλει εν τέλει συλλαλητήριο
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 10/12/2019
Έλλειμμα συντονισμού και πολύ μικρή περίοδο οργάνωσης μιας κινητοποίησης που θα είχε απήχηση, αντίστοιχη του 2018 όταν νέκρωσε το νησί διαπιστώνουν μιλώντας στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm, καλεσμένοι στην εκπομπή «Ανθέων 99», οι εκπρόσωποι του συντονιστικού των φορέων που είχε δημιουργηθεί για το προσφυγικό και τον ΦΠΑ, Απόστολος Βαλτάς, Παναγιώτης Παπαρίσβας και Βαγγέλης Μυρσινιάς, απέναντι στις κυβερνητικές εξαγγελίες για νέα δομή προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι διαπίστωσαν επίσης το μούδιασμα των κλάδων τους απέναντι στη μοναδική δράση που ανακοινώθηκε από την Περιφερειακή Αρχή, πέραν του κλεισίματος των υπηρεσιών της: μία συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στις 11 το πρωί και καμία κινητοποίηση- με εξαίρεση τον Δήμο Δυτικής Λέσβου που την ίδια ώρα διοργανώνει συλλαλητήριο στην Καλλονή. Μάλιστα τόσο ο κ. Μυρσινιάς όσο και ο κ. Παπαρίσβας δεν ξέρουν καν αν θα παρευρεθούν στην εν λόγω συνέντευξη Τύπου μετά τα όσα έγιναν, ενώ ο κ. Βαλτάς δεν κλήθηκε ποτέ σε διαβούλευση ή σε συμμετοχή, γεγονός που ο τελευταίος σχολίασε δηκτικά.
Ο περιφερειάρχης είχε κάνει έκκληση να κλείσει η αγορά!
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ο ίδιος ο Περιφερειάρχης σε διαβούλευση που είχε επιλεκτικά με φορείς ζήτησε από τον Εμπορικό Σύλλογο να κλείσουν τα μαγαζιά, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης στο «Ν», Π. Παπαρίσβας. Κι ενώ ο Σύλλογος σε ένδειξη κατανόησης των προβλημάτων που προκαλούνται από μία νέα δομή εξήγγειλε την απεργία, η Περιφερειακή Αρχή δεν ανακοίνωσε κανένα συλλαλητήριο, με αποτέλεσμα και ο Σύλλογος να προχωρήσει στην αναστολή της. «Κατά συνείδηση» είπε και ο Σύλλογος των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας Μυτιλήνης «Ασπίδα», αφού την Τετάρτη είναι η ορκωμοσία των πτυχιούχων και ήδη αρκετοί έχουν «κλείσει» από καιρό τραπέζια, κομμωτήρια, ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία για να εορτάσουν την ημέρα.
Τι έπαθαν οι φορείς
Αρκετοί πολίτες θεωρούν ότι οι φορείς που παλιότερα ξεσηκώνονταν, τώρα νίπτουν τα χείρας τους. Διασαφηνίζοντας όμως τη θέση τους, τόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, όσο και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, αλλά και ο Παναγιώτης Παπαρίσβας επισημαίνουν ότι δεν ανέλαβαν οι γνωστοί παλιοί φορείς διά του γνωστού συντονιστικού τη διοργάνωση των κινητοποιήσεων, αλλά η Περιφέρεια με τους δύο Δήμους και εκείνοι ακολουθούν.
Θυμίζουν βεβαίως ότι για τις πετυχημένες συγκεντρώσεις, που παρεμπιπτόντως ο κ. Βαλτάς θεωρεί αναγκαίες για να σταλεί ένα σαφές μήνυμα, υπήρχαν διαβουλεύσεις και ζυμώσεις, συναντήσεις και διάλογος για 25 ημέρες.
Πάντως μετά το αυριανό «βατερλώ» δεν αναμένεται άμεσα συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη, δεδομένου ότι ξεκινά η περίοδος των εορτών και οι επιχειρήσεις θέλουν να δουλέψουν, συνεπώς το βλέπουμε από τη νέα χρονιά. Με άλλα λόγια καθόλου άμεσα τα αντανακλαστικά της Λέσβου και των νησιών απέναντι στις κυβερνητικές εξαγγελίες που «μεταφέρουν» τη νέα δομή από τον έναν δήμο στον άλλο.
Από την άλλη, παρά την επισήμανση ότι δεν θα υπάρξει συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη και την ανακοίνωση κινητοποίησης από τη Δυτική Λέσβο (και από τον Ιατρικό Σύλλογο και τον Εμπορικό Σύλλογο Καλλονής), η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης προβαίνει σε ανακοινώσεις νεκρώνοντας παιδικούς, ΔΕΥΑΛ και υπηρεσίες της, αλλά δεν «χαλάει» το πνεύμα συνεργασίας με την Περιφερειακή Αρχή, όταν μάλιστα έχει ήδη ομόφωνη απόφαση από 6ωρη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου ενάντια σε νέα δομή.
Και οι ροές, αλλά και ο εγκλωβισμός ανθρώπων… συνεχίζονται.
Τι ανέφερε ο Βαγγέλης Μυρσινιάς: