× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αναστάσιμο «θαύμα» στη Σμύρνη

Παραχωρήθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις ανάγκες της εκεί Μητρόπολης, ο εμβληματικός ναός της Παναγίας στο Κόνακ της Σμύρνης

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 7/4/2023

Αναστάσιμο «θαύμα» στη Σμύρνη

Μέρες Λαμπρής και ένα πραγματικό θαύμα γνωστοποιήθηκε σήμερα με ανακοίνωση της Ορθόδοξης Χριστιανικής Μητρόπολης Σμύρνης, της ιστορικής ρωμαίικης πρωτεύουσας της Μικρασιατικής γης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή παραχωρείται από το Ρωμαιοκαθολικό Τάγμα των Φραγκισκανών εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις ανάγκες της Μητρόπολης Σμύρνης, ο ιστορικός ναός της Παναγίας (Santa Maria) στο Κόνακ, στο ιστορικό Κονάκι κοντά στη Σμυρνιά προκυμαία.

Της σημερινής ανακοίνωσης προηγήθηκε χθες συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου με τον εκ Ρώμης Μάσιμο Φουσαρέλι, Αρχηγό του Τάγματος των Φραγκισκανών και μέλη της Αδελφότητος και συνεργάτες του. Στη συνάντηση, παρέστησαν, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκο, που ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και προς το Τάγμα των Φραγκισκανών για την παραχώρηση του Ναού που να σημειώσουμε ότι είναι ιστορικό τοπόσημο για την Μικρασιατική Πολιτεία, μνημείο του 17ου αιώνα. Ακολούθησε η επίσημη υπογραφή του συμφωνητικού παραχωρήσεως του Ναού στην Αίθουσα Αρχιερέων του Πατριαρχικού Οίκου.

Να σημειωθεί ότι η Μητρόπολη Σμύρνης διαθέτει σήμερα έναν μικρό Ναό, αφιερωμένο στην Αγία Φωτεινή παραχωρημένο το 1955 από την Ολλανδική Κοινότητα της Σμύρνης στην πολύ μικρή τότε ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα της πόλης. Και ο οποίος δεν επαρκεί πλέον για να καλύψει τις ανάγκες της αυξανόμενης εδώ και μια 15ετία Ορθοδόξου Κοινότητος της περιοχής. Την κοινότητα η οποία και επίσημα επανιδρύθηκε με την τοποθέτηση εκεί ως ιερατικού προϊσταμένου του τότε Αρχιμανδρίτη και σημερινού Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου. Ακολούθησε η «επανίδρυση» της Μητρόπολης Σμύρνης και η εκλογή σε αυτήν του νέου της Μητροπολίτη, κ. Βαρθολομαίου. Επίσης και μετά από αίτημα της Κοινότητας λειτουργείτε ο ναός του Αγίου Βουκόλου ο οποίος είναι ο μόνος ορθόδοξος ναός που διεσώθη της καταστροφής του 1922 και ο οποίος αναστηλώθηκε και λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο.

Όπως έγινε γνωστό, η τελετή της Ανάστασης και ο εσπερινός της Αγάπης του φετινού ορθοδόξου Πάσχα στις 16 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν στο Ναό της Παναγίας ο οποίος πλέον θα λειτουργεί ως ο Μητροπολιτικός Ναός της ορθόδοξης χριστιανικής κοινότητας στη Σμύρνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός