× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η γεωργία στην ψηφιακή εποχή

Νέα δεδομένα στην αγροτική παραγωγή δημιουργούν οι νέες τεχνολογικές εφαρμογές. Αισθητήρες, drones και δορυφόροι επαναστατικοποιούν την παραγωγική διαδικασία στο χωράφι

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 20/1/2023

Η γεωργία στην ψηφιακή εποχή

Στις 4 Ιανουαρίου η Ισπανική ιστοσελίδα «Mercacei» δημοσιεύει ένα άρθρο με τίτλο «Αισθητήτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δορυφόροι: εφαρμoγές στην ελαιοκαλλιέργεια» ο πρωτότυπος τίτλος του άρθρου είναι «Sensores, drones y satélites: aplicaciones en olivicultura».  Το άρθρο υπογράφεται από την Victoria González Dugo ανώτερη επιστήμονα στο Ινστιτούτο Αειφόρου Γεωργίας  της Ισπανίας (ΙΑS) και του Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας (CSIC).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Πρόκειται μια πολύ συνοπτική και πυκνή καταγραφή των δυνατοτήτων ψηφιακής καταγραφής δεδομένων που δημιουργούνται στην αγροτική παραγωγή με την αξιοποίηση νέων αισθητήρων, drones και δορυφόρων.  Η αξιοποίηση των δεδομένων αυτών μπορεί να μειώσει δραστικά το κόστος παραγωγής, να μειώσει τις ανάγκες σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα και νερό.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αρθρογράφος σημειώνει: «υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία αισθητήρων που επιτρέπουν την παρακολούθηση ορισμένων φυσιολογικών διεργασιών και μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να λάβουν αποφάσεις σχετικά με συγκεκριμένες πτυχές της διαχείρισης. Το πρώτο βήμα για τη βελτιστοποίηση της χρήσης των αισθητήρων και την προσαρμογή της διαχείρισής τους σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση είναι η κατανόηση των τεχνολογιών από τις οποίες προέρχονται, των πληροφοριών που παράγουν και των περιορισμών τους».

 

Στην συνέχεια  η αρθρογράφος  σημειώνει πως σε προηγούμενες εποχές υπήρχε έλλειψη δεδομένων με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να δυσκολεύονται να λάβουν αποφάσεις για τις καλλιέργειες. Στην εποχή μας έχουμε πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να είναι δύσκολη η διαχείριση τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Σήμερα λοιπόν υπάρχουν αισθητήρες εδάφους που μετρούν την υγρασία, αλλά και την ηλεκτρική αγωγιμότητα του εδάφους, επίσης υπάρχουν αισθητήρες που μετρούν τις ποσότητες θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στο έδαφος (π.χ. άζωτο). Οι αισθητήρες ροής χυμού, μετρούν την ταχύτητα ροής εντός του ξυλώματος και από την μέτρηση αυτή εξάγουν την ροή της διαπνοής των δέντρων. Άλλοι αισθητήρες συλλέγουν στοιχεία για τις ατμοσφαιρικές μεταβολές και δίκτυα αισθητήρων μπορούν να δώσουν αξιόπιστες μετεωρολογικές προγνώσεις.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντυπωσιακά πολλές είναι οι εφαρμογές  που μπορούν να υποβοηθήσουν τις ελαιοκαλλιέργεια και γενικά την γεωργία σε drones και δορυφορικά συστήματα.

 

Που οδηγούν τα νέα δεδομένα

 

Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να απαριθμήσουμε μια προς μία όλες τις νέες ψηφιακές εφαρμογές. Εκείνο που είναι κρίσιμο είναι να δούμε τι αλλάζει στην αγροτική παραγωγή. Η πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι πως η χρήση αυτών των τεχνολογιών απαιτεί πολύ μεγάλες επενδύσεις, κι αυτό σημαίνει πως θα απαιτηθούν πολύ μεγάλα κεφάλαια για να αξιοποιούν οι νέες τεχνολογίες. Το δεύτερο εξίσου κρίσιμο νέο στοιχείο είναι πως η διαχείριση των δεδομένων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες απαιτεί επιστημονική γνώση από διαφορετικά επιστημονικά πεδία.

 

Επίσης οι νέες τεχνολογίες αναβαθμίζουν το ρόλο της επιστημονικής γνώσης στην παραγωγική διαδικασία. Έτσι γίνεται αναγκαίο οι αγρότες να μπορούν – ως ένα βαθμό – να κατανοήσουν τις νέες ψηφιακές εφαρμογές για να μπορέσουν να τις αξιοποιήσουν. Συνεπώς είναι απαραίτητη να αναβάθμιση του επιπέδου εκπαίδευσης των αγροτών.

 

Καλύτερη εκπαίδευση και περισσότερα κεφάλαια σημαίνουν πως υποβαθμίζεται ο ρόλος της αγροτικής γης στην παραγωγική διαδικασία. Δηλαδή στις επόμενες δεκαετίες θα δούμε αγροτικές εκμεταλλεύσεις με πολύ μεγάλη ένταση κεφαλαίου, που θα λειτουργούν με λιγότερα εργατικά χέρια  (χάρη στους αυτοματισμούς), με μικρότερο κόστος παραγωγής και καλύτερης ποιότητας προϊόντα.  Συνεπώς είτε η αγροτική παραγωγή θα συγκεντρωθεί σε λιγότερα χέρια, είτε η παραγωγική διαδικασία στο χωράφι θα γίνει μια συλλογική λειτουργία που συνδυάζει την ανθρώπινη εργασία, την επιστημονική γνώση και μεγάλα κεφάλαια.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μεγάλη αύξηση τζίρου στα ξενοδοχεία και στην εστίαση της Λέσβου

Το 2023 οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού είδαν τα έσοδα τους να αυξάνονται κατά 30,4%, ενώ το τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης αυξήθηκε κατά 26,1%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μικρή αποκλιμάκωση της δηλωμένης ανεργίας

Στους 16.566 οι άνεργοι του Βορείου Αιγαίου τον Ιανουάριο του 2024
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο Βόρειο Αιγαίο το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ της ΕΕ

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας,πλην της Αττικής το 2022 είχαν κατά κεφαλή ΑΕΠ κάτω από το 75% του μέσου όρου της Ε.Ε.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Να αποκατασταθούν οι ζημιές σε δρόμους, παραλίες και μονοπάτια

Επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου προς τους Δήμους της Λέσβου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΑΓΟΡΑ

Συνάντηση Εμπορικού συλλόγου Μυτιλήνης με στελέχη της Eurobank

Αφορμή της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των εκπροσώπων του εμπορικού κλάδου, για τη χρηματοδότηση της Τράπεζας Eurobank με ευνοϊκούς όρους
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πάνω από 200 τρακτέρ στο Σύνταγμα, παραλύει η Αθήνα

Εφτασαν τα τρακτέρ στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Σύνταγμα. Υπολογίζεται ότι πάνω από 200 τρακτέρ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο κέντρο της πόλης ενώ όλα είναι έτοιμα για το μεγάλο συλλαλητήριο στις 18:30.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο 2ο συνέδριο «Βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας» η Αντωνέλλη

Σημαντικό γεγονός για τη Μεσογειακή λεκάνη, καθώς μετέχουν τουλάχιστον 23 χώρες με επίσημες αντιπροσωπείες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δυναμική κινητοποίηση αγροτών στη Μυτιλήνη

Απέκλεισαν με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα τις εισόδους του λιμανιού της πόλης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αναφορά ΚΚΕ κατά της επέκτασης ιχθυοτροφείων στο Σκαλοχώρι

Και η Κομνηνάκα για την αποτροπή χωροθέτησης προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΟΡΑ

Δώρα για τα γενέθλια της tortuguita

Aπό τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου σε αγαπημένα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μεγάλο φαγοπότι με τα οικολογικά σχήματα

Αποκαλυπτική συνέντευξη του μελετητή και αντιπροέδρου της ΠΕΦΑΣΥ Γιάννη Φλωρίδη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αφιέρωμα του περιοδικού Marie Claire στο Συνεταιρισμό Μεσοτόπου

Με περίπου 150 μέλη σήμερα και προϊόντα ανταγωνιστικά σε πανελλαδικό επίπεδο, η ανοδική πορεία του είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλοί νέοι επιλέγουν να παραμείνουν στον Μεσότοπο Λέσβου