× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η γεωργία στην ψηφιακή εποχή

Νέα δεδομένα στην αγροτική παραγωγή δημιουργούν οι νέες τεχνολογικές εφαρμογές. Αισθητήρες, drones και δορυφόροι επαναστατικοποιούν την παραγωγική διαδικασία στο χωράφι

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 20/1/2023

Η γεωργία στην ψηφιακή εποχή

Στις 4 Ιανουαρίου η Ισπανική ιστοσελίδα «Mercacei» δημοσιεύει ένα άρθρο με τίτλο «Αισθητήτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δορυφόροι: εφαρμoγές στην ελαιοκαλλιέργεια» ο πρωτότυπος τίτλος του άρθρου είναι «Sensores, drones y satélites: aplicaciones en olivicultura».  Το άρθρο υπογράφεται από την Victoria González Dugo ανώτερη επιστήμονα στο Ινστιτούτο Αειφόρου Γεωργίας  της Ισπανίας (ΙΑS) και του Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας (CSIC).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Πρόκειται μια πολύ συνοπτική και πυκνή καταγραφή των δυνατοτήτων ψηφιακής καταγραφής δεδομένων που δημιουργούνται στην αγροτική παραγωγή με την αξιοποίηση νέων αισθητήρων, drones και δορυφόρων.  Η αξιοποίηση των δεδομένων αυτών μπορεί να μειώσει δραστικά το κόστος παραγωγής, να μειώσει τις ανάγκες σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα και νερό.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αρθρογράφος σημειώνει: «υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία αισθητήρων που επιτρέπουν την παρακολούθηση ορισμένων φυσιολογικών διεργασιών και μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να λάβουν αποφάσεις σχετικά με συγκεκριμένες πτυχές της διαχείρισης. Το πρώτο βήμα για τη βελτιστοποίηση της χρήσης των αισθητήρων και την προσαρμογή της διαχείρισής τους σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση είναι η κατανόηση των τεχνολογιών από τις οποίες προέρχονται, των πληροφοριών που παράγουν και των περιορισμών τους».

 

Στην συνέχεια  η αρθρογράφος  σημειώνει πως σε προηγούμενες εποχές υπήρχε έλλειψη δεδομένων με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να δυσκολεύονται να λάβουν αποφάσεις για τις καλλιέργειες. Στην εποχή μας έχουμε πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να είναι δύσκολη η διαχείριση τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Σήμερα λοιπόν υπάρχουν αισθητήρες εδάφους που μετρούν την υγρασία, αλλά και την ηλεκτρική αγωγιμότητα του εδάφους, επίσης υπάρχουν αισθητήρες που μετρούν τις ποσότητες θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στο έδαφος (π.χ. άζωτο). Οι αισθητήρες ροής χυμού, μετρούν την ταχύτητα ροής εντός του ξυλώματος και από την μέτρηση αυτή εξάγουν την ροή της διαπνοής των δέντρων. Άλλοι αισθητήρες συλλέγουν στοιχεία για τις ατμοσφαιρικές μεταβολές και δίκτυα αισθητήρων μπορούν να δώσουν αξιόπιστες μετεωρολογικές προγνώσεις.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντυπωσιακά πολλές είναι οι εφαρμογές  που μπορούν να υποβοηθήσουν τις ελαιοκαλλιέργεια και γενικά την γεωργία σε drones και δορυφορικά συστήματα.

 

Που οδηγούν τα νέα δεδομένα

 

Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να απαριθμήσουμε μια προς μία όλες τις νέες ψηφιακές εφαρμογές. Εκείνο που είναι κρίσιμο είναι να δούμε τι αλλάζει στην αγροτική παραγωγή. Η πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι πως η χρήση αυτών των τεχνολογιών απαιτεί πολύ μεγάλες επενδύσεις, κι αυτό σημαίνει πως θα απαιτηθούν πολύ μεγάλα κεφάλαια για να αξιοποιούν οι νέες τεχνολογίες. Το δεύτερο εξίσου κρίσιμο νέο στοιχείο είναι πως η διαχείριση των δεδομένων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες απαιτεί επιστημονική γνώση από διαφορετικά επιστημονικά πεδία.

 

Επίσης οι νέες τεχνολογίες αναβαθμίζουν το ρόλο της επιστημονικής γνώσης στην παραγωγική διαδικασία. Έτσι γίνεται αναγκαίο οι αγρότες να μπορούν – ως ένα βαθμό – να κατανοήσουν τις νέες ψηφιακές εφαρμογές για να μπορέσουν να τις αξιοποιήσουν. Συνεπώς είναι απαραίτητη να αναβάθμιση του επιπέδου εκπαίδευσης των αγροτών.

 

Καλύτερη εκπαίδευση και περισσότερα κεφάλαια σημαίνουν πως υποβαθμίζεται ο ρόλος της αγροτικής γης στην παραγωγική διαδικασία. Δηλαδή στις επόμενες δεκαετίες θα δούμε αγροτικές εκμεταλλεύσεις με πολύ μεγάλη ένταση κεφαλαίου, που θα λειτουργούν με λιγότερα εργατικά χέρια  (χάρη στους αυτοματισμούς), με μικρότερο κόστος παραγωγής και καλύτερης ποιότητας προϊόντα.  Συνεπώς είτε η αγροτική παραγωγή θα συγκεντρωθεί σε λιγότερα χέρια, είτε η παραγωγική διαδικασία στο χωράφι θα γίνει μια συλλογική λειτουργία που συνδυάζει την ανθρώπινη εργασία, την επιστημονική γνώση και μεγάλα κεφάλαια.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Τα επιδόματα και οι συντάξεις που θα πληρωθούν έως την 1η Μαρτίου

Θα καταβληθούν 2,34 δις ευρώ σε 4.194.373 δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Λ. Αυγενάκης: Τα προβλήματα των αγροτών δεν αντιμετωπίζονται με πυροσβεστικά μέτρα

Ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προσβλέπει στην συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ για τον μετασχηματισμό και την ανάπτυξης Ελληνικής αγροτικής παραγωγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οριακή αύξηση τζίρου για το λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Στις επιχειρήσεις της Αττικής το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης του τζίρου για τις λιανεμπορικής επιχειρήσεις το 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Και ο Παρασκευαϊδης έκανε αναφορά για τις ιχθυοκαλλιέργειες στο Σκαλοχώρι

Μετά την επιστολή φορέων και την αναφορά της βουλεύτριας του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα- Ερώτηση και για τους αγρότες
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μέχρι τέλους του έτους προκηρύξεις για το 50% του ΕΣΠΑ

Δέσμευση κατά την τεχνική συνάντηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγές στην άμεση προμήθεια μελιού από τον παραγωγό

Δείτε εδώ τι προβλέπει νέα ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΕΛΛΑΔΑ

Καμία παράταση στην διασύνδεση POS με ταμειακές

Επιμένει ο Χατζηδάκης στην επιβολή προστίμων από 1 Μαρτίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση της Ελεονώρας Γεώργα με τους αγρότες της Λήμνου

Η βελτίωση του αγροτικού οδικού δικτύου αποτελεί δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ανέφερε κατά την διάρκεια της συνάντησης η Δήμαρχος της Λήμνου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Η Σοφία Βούλτεψη στη Μυτιλήνη

Θα συμμετάσχει σε ημερίδα για την απασχόληση των προσφύγων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Συνέλευση έχει η Ενωση Ξενοδόχων Λέσβου

Με προβλέψεις και δράσεις για τη θερινή σεζόν
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με αργούς ρυθμούς η διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS

Μεγαλύτερα ποσά θα κληθούν να πληρώσουν πολλές επιχειρήσεις με την εφαρμογή των «κλειστών» προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ τονίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών και Α Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Παναγιώτης Τατάκης
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Επιστρέφουν στα μπλόκα οι αγρότες

Αποφασίζουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων την ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν υπάρχουν άλλες παροχές