× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα μυτιληνιά κάλαντα

Γράφει ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΦΕΥΓΑΛΑΣ

Δημοσίευση 31/12/2023

Τα μυτιληνιά κάλαντα

Ο Παναγιώτης Νικήτας (1889-1965) υπήρξε ένας σημαντικός Λέσβιος λόγιος με ευρύ διδακτικό έργο, σημαντική συμβολή στη λαογραφική έρευνα, έντονη ψαλτική δραστηριότητα και ενεργή συμμετοχή στην πνευματική ζωή της Μυτιλήνης, τόσο μέσω της συμμετοχής του στους τοπικούς συλλόγους, όσο και μέσω των παρεμβάσεών του στον τοπικό Τύπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα στο πλούσιο λαογραφικό υλικό που έχει αναδειχτεί σχετικά με τις διάφορες εκδοχές των καλάντων στη Λέσβο, ξεχωρίζουν οι καταγραφές του Παναγιώτη Νικήτα. Σημαντική θέση στις καταγραφές του έχουν τα κάλαντα από χωριά εντός και εκτός της Λέσβου, τα οποία έχουν παρουσιαστεί τόσο στο περιοδικό «Φόρμιγξ» (1911), όσο και στο «Λεσβιακό Μηνολόγιο» (1953). Σε αυτά περιλαμβάνονται και κάλαντα από τη Μυτιλήνη (δύο «Κάλαντα Νέου Έτους» και ένα «Των Φώτων») καταγεγραμμένα σε ευρωπαϊκή και βυζαντινή σημειογραφία. Το μουσικό αυτό υλικό αποτελεί το παλαιότερο –από την έως τώρα έρευνα– που αντιστοιχεί σε μυτιληνιά κάλαντα, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστός ο βαθμός διάδοσής του στη Μυτιλήνη εκείνης της εποχής.


Τα «Κάλαντα της Μυτιλήνης» παρουσιάστηκαν αρχικά σε διαφορετική εκδοχή στο μουσικό περιοδικό Φόρμιγξ, ενώ η μεταγενέστερη εκδοχή που δημοσιεύτηκε στο Λεσβιακό Μηνολόγιο, περιλαμβάνει ένα επιπλέον μουσικό θέμα. Εδώ παρουσιάζεται μετεγγραμμένη η δεύτερη εκδοχή, ενσωματώνοντας κάποιες φθογγικές τροποποιήσεις και με συνολική ρυθμική αναδιάταξη του φθογγικού υλικού, προκειμένου να διευκολύνεται η κατανόηση του.

Στο περιοδικό Φόρμιγξ δημοσιεύτηκαν και τα «Κάλανδα Μυτιλήνης (του Νέου έτους) - Άγιος Βασίλης έρχεται», τα οποία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για το μουσικό όσο και για το στιχουργικό τους περιεχόμενο. Παρουσιάζεται εδώ μια διασκευή του αρχικού υλικού με σημαντικές αλλαγές στη ρυθμική του διάταξη, κυρίως στα μέτρα 1, 8 και 10. Η πρωτότυπη εκδοχή του Νικήτα (μαζί με αναλυτικό μουσικολογικό σχολιασμό) παρουσιάζεται στο: Ανδρίκος, Νίκος & Φευγαλάς, Στέφανος, «Ο Παναγιώτης Νικήτας…» (βλ. Πηγές).

Τα «Κάλαντα των Φώτων στη Μυτιλήνη» δημοσιεύτηκαν αρχικά στο περιοδικό Φόρμιγξ και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στο Λεσβιακό Μηνολόγιο. Εδώ παρατίθεται μία μεταγραφή στην οποία το φθογγικό υλικό αναδιατυπώνεται με διαφορετική ρυθμική διάταξη και ορισμένες ελάσσονες τροποποιήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πηγές:

Ανδρίκος, Νίκος & Φευγαλάς, Στέφανος, «Ο Παναγιώτης Νικήτας. H θέση του στον πνευματικό βίο της Μυτιλήνης, ως ψάλτης, Δάσκαλος, καταγραφέας και αρθρογράφος», εισήγηση στο 12ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο, Ελληνική Μουσικολογική Εταιρεία, Θεσσαλονίκη 27-29 Νοεμβρίου 2020.Νικήτας, Παναγιώτης, Λεσβιακό Μηνολόγιο (1912-1953). Λεσβιακά, Δελτίον της Εταιρίας Λεσβιακών Μελετών. Τ.Α΄, τχ.1, Μυτιλήνη, Τυπογραφείον Πασπάτη-Παράσχου 1953.Περιοδικό Φόρμιγξ τχ.5-6¬,έτος Ζ΄,15 & 30 Σεπτεμβρίου 1911

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

O ΦΟΜ ανεβάζει τις «Στιγμές»

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης 20, 21 και 22 Απριλίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εντυπωσίασαν για ακόμα μια φορά τα σαντούρια της Αγιάσου

Συμμετοχή σε επετειακές εκδηλώσεις για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

10 χρόνια Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου!

9 με 19 Αυγούστου, και θεματική τη «Φιλία»