× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,9% η ανεργία στο βόρειο Αιγαίο

Σε 7.500 υπολογίζει τους ανέργους του βορείου Αιγαίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 16/12/2022

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,9% η ανεργία στο βόρειο Αιγαίο
' χρόνος ανάγνωσης

Στο 8,9% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στα νησιά του βορείου Αιγαίου το τρίτο τρίμηνο του 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Σε απόλυτος αριθμούς οι άνεργοι της Περιφέρειας ανήλθαν σε 7.500 άτομα. Δηλαδή, με βάση την εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των ανέργων είναι περίπου ο μισός από αυτός που καταγράφει ως δηλωμένους ανέργους που αναζητούν εργασία η Δ.ΥΠ.Α (πρώην ΟΑΕΔ). Οι εργαζόμενοι στα νησιά του βορείου Αιγαίου το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2022 ήταν 77.200 άτομα και τα άτομα εκτός εργατικού δυναμικού ήταν 80.700 άτομα.

 

Το βόρειο Αιγαίο κατέγραψε το πέμπτο χειρότερο αποτέλεσμα ως ποσοστό εργατικού δυναμικού επί του συνολικού πληθυσμού, συγκεκριμένα το ποσοστό ήταν 51,2%. Χαμηλότερα ποσοστά εργατικού δυναμικού κατέγραψαν μόνο η Δυτική Ελλάδα με 48,3%, η Ήπειρος με 48,9% και η Δυτική Μακεδονία με 46,7%. Στις τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές της χώρας το ποσοστό του εργατικού δυναμικού, το τρίτο τρίμηνο του έτους, διαμορφώθηκε σε 57,9% στο νότιο Αιγαίο και 56,6% στην Κρήτη.

 

Η ανεργία σε πανελλαδικό επίπεδο

 

Σε πανελλαδικό επίπεδο το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 11,6% και ο αριθμός των ανέργων στις 555.600. Το ποσοστό του εργατικού δυναμικού επί του συνολικού πληθυσμού ανέρχεται στο 52,7%. Το σύνολο των απασχολούμενων της χώρας διαμορφώθηκε στα 4.216.000 άτομα. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και ανήλθε στο 19,1%, στην δεύτερη θέση βρέθηκε η Θεσσαλία με 17,2% και ακολούθησε η Ήπειρος με 15,2%

 

 

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (70,3%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (19,1%). Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 7,2%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 8,2%. Η μερική απασχόληση εμφανίζει μείωση κατά 12,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 8,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

 

Η προσωρινή απασχόληση έχει αυξηθεί τόσο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (5,3%) όσο και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (3,9%).

 

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (22,5%) και οι επαγγελματίες (21,4%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες και στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (5,8% και 3,8% αντίστοιχα) ενώ μείωση παρατηρείται στους επαγγελματίες (-0,9%).

 

 Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στους επαγγελματίες και στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (10,0% και 9,0%, αντίστοιχα) ενώ παρατηρείται μείωση στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (-6,7%) και στους υπαλλήλους γραφείου (-2,7%).

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Απογραφή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έως 31 Δεκεμβρίου

Πρόστιμο 200 ευρώ θα πληρώσουν όσοι προχωρήσουν στην απογραφή μετά το τέλος του χρόνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ψηλαφίζοντας την κτηνοτροφία του μέλλοντος

Η Ένωση Κτηνοτρόφων Προβάτου Φυλής Λέσβου δείχνει στην πράξη την κατεύθυνση που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει η πρωτογενή παραγωγή του νησιού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Χωρίς συνενώσεις οι συνεταιρισμοί της Λέσβου δεν έχουν μέλλον»

Το μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού ΚΑΠΗΣ Αχιλλέας Κιαχαγιάς μίλησε το ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟ ΝΗΣΙ και την εκπομπή «Μιλάμε Οικονομικά»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε νευρική κρίση... οι τιμές του ελαιολάδου

Αστάθεια στις τιμές, πτώση της ποιότητας και μειωμένη ζήτηση στις μεσογειακές αγορές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κεντρικός ο ρόλος του λογιστή από τα Γιαννιτσά

Συνεχίστηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο «χάρτης» πληρωμών από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Το ποσό των 2,42 δις ευρώ θα πληρωθούν σε 4,29 εκατομμύρια δικαιούχους ως τις 31 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρώτος σε ψήφους ο Ιγνάτης Μανάβης στο Συνεταιρισμό Στύψης

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεσηκώνονται οι αγρότες, τα τρακτέρ κατεβαίνουν στην Αθήνα

Μετά το «πάγωμα» των ενισχύσεων και την εξάπλωση της ευλογιάς, οι παραγωγοί ενώνουν δυνάμεις – Η ΕΘΕΑΣ καλεί σε πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στις αρχές Νοεμβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σκέρτσος: Γνώριζε το Μαξίμου όσο συμβαίνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού παραδέχθηκε πως η Προεδρεία της κυβέρνησης γνώριζε τι γίνονταν με τις αγροτικές επιδοτήσεις