× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χατζατζάρηδες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/11/2019

Χατζατζάρηδες
' χρόνος ανάγνωσης

Αν μπει κανείς στο διαδίκτυο και ψάξει στην Βικιπαίδεια να βρει τι αναφέρει για τον Χατζηαβάτη (Χατζατζάρη) θα βρει τα παρακάτω
Χατζατζάρης ή Χατζηαβάτης: δουλοπρεπής φίλος του Καραγκιόζη, συνήθως κάνει θελήματα του πασά (πχ τελάλης).
Αλλάζουμε (;) προς στιγμή θέμα και ξαναπάμε ‘δω δίπλα, λίγο παρακάτω, στη Χιλή.
Το προηγούμενο Σάββατο είχα επιστήσει την προσοχή σε κάθε αρμόδιο ή και αναρμόδιο πόσο κοντά μας είναι η Χιλή.

Πόσο πολύ ίδια είναι αυτά που θέλουν να κάνουν οι κυβερνώντες μας σε εμάς – ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, νερό, κοινωνικές ανισότητες κλπ- μ’ αυτά που ήδη έχουν κάνει οι κυβερνώντες στον λαό της Χιλής. Δεν είναι, δε, καθόλου δύσκολο σε όσους έχουν έστω κι ελάχιστη μνήμη να θυμηθούν και σε πόσα άλλα ακόμα μοιάζουμε…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ε, λοιπόν, είναι βέβαιο ότι είτε οι αρμόδιοι είτε οι παρατρεχάμενοί τους Χατζατζάρηδες, διάβασαν το άρθρο κι έλαβαν τα μέτρα τους.

Αλλιώς δεν εξηγείται πώς οι δουλοπρεπείς τελάληδες του πασά, σε όσα κανάλια ενημέρωσης- πληροφόρησης ελέγχουν, μη εξαιρουμένης και της δημόσιας τηλεόρασης, θεώρησαν μη είδηση ή ήσσονος σημασίας, και παρέλειψαν να αναφέρουν μια γιγαντιαία κινητοποίηση στο Σαντιάγκο της Χιλής ενός εκατομμυρίου ανθρώπων και χιλιάδων άλλων στις άλλες μεγάλες πόλεις κατά της κυβέρνησης. Παρέλειψαν την υποχώρηση του προέδρου Πινιέρα η Πινιεσέτ ,όπως τον αποκαλούν οι Χιλιανοί, την αλλαγή όλων των υπουργών της κυβέρνησής του , την απόσυρση της αφορμής του ξεσηκωμού της αύξησης, δηλαδή των εισιτηρίων του μετρό και μια σειρά δηλώσεών του μήπως και ξεφουσκώσει την αγανάκτηση του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως το σύνθημα των εξεγερμένων είναι «δεν είναι για τα τριάντα πέσος, είναι για τα τριάντα χρόνια» και διεκδικούν να κερδίσουν, ένα μέρος τουλάχιστον, από τα χαμένα των τριάντα χρόνων.

Για όλα αυτά οι ντόπιοι Χατζατζάρηδες της ενημέρωσης εξέπεμπαν σιγήν ασυρμάτου.

Και μόνο στο Euronews, την ώρα των ειδήσεων, περνούσε στο κάτω μέρος της οθόνης μια μικρή κορδέλα που ενημέρωνε: «Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Χιλή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μου θύμισε την εντολή της πάλαι ποτέ χούντας, ναι της δικιάς μας χούντας, προς τον τύπο οι ανεπιθύμητες ειδήσεις να αναφέρονται σε ένα «σεμνό μονόστηλο».
Έτσι λοιπόν οι Χατζατζάρηδές μας για να μην στεναχωρέσουν τον ομόσταυλο του Πινιεσέτ «νεοφιλελέ» πασάκα μας «ξέχασαν» να μας πουν τι γίνεται στη Χιλή. Φαίνεται πως αυτή είναι η πλουραλιστική ενημέρωση που σκόπευαν να μας παρέχουν με τα πολλά κανάλια τηλεόρασης που ήθελαν να κατοχυρώσουν και διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους.

Έχουν πάρει όμως στραβό κατήφορο και είναι απολύτως βέβαιο πως κάποια στιγμή θα το βρουν μπροστά τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ιστορία του Στράτου...

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ
Η ιστορία του Στράτου...
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το εμπορικό πλεόνασμα πάνω από την κοινωνική επιβίωση

Γράφει η ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΙΝΤΖΙΡΤΖΗ, Κοινωνική Ανθρωπολόγος και Ιστορικός
Το εμπορικό πλεόνασμα πάνω από την κοινωνική επιβίωση
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ψωνίζοντας… ό,τι βρω

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Ψωνίζοντας… ό,τι βρω
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Να πληρώσουν τη ζημιά που προξένησαν στο νησί

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΠΑΤΣΗΣ, κάτοικος Δυτικής Λέσβου
Να πληρώσουν τη ζημιά που προξένησαν στο νησί
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κραυγή απόγνωσης από Αγρα Λέσβου

Γράφει ο ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΙΝΤΖΙΡΤΖΗΣ, Πρόεδρος της Κοινότητας Άγρας
Κραυγή απόγνωσης από Αγρα Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Που το πάνε;

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ
Που το πάνε;
ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ

Κρίση στην κτηνοτροφία στη Λέσβο… SOS

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ
Κρίση στην κτηνοτροφία στη Λέσβο… SOS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Όταν το Υπουργείο «κοιμάται» και η Λέσβος καταρρέει

Χωρίς επαρκείς κτηνιάτρους, χωρίς ουσιαστική στήριξη, χωρίς καμία σοβαρή πολιτική διαχείρισης των επιπτώσεων από τον αφθώδη πυρετό
Όταν το Υπουργείο «κοιμάται» και η Λέσβος καταρρέει
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μήτσου Ν. Τσιάμη, Δοξαστικά στον Αργύρη Εφταλιώτη, Αθήνα 1974

Παρουσίαση : Δημήτρης Πατίλας
Μήτσου Ν. Τσιάμη, Δοξαστικά στον Αργύρη Εφταλιώτη, Αθήνα 1974