× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Εγκληματική η πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί!

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 19/10/2019

«Εγκληματική η πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό»

Με αφορμή την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη Μόρια, μιλήσαμε με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Αρβανίτη, για την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. στο προσφυγικό, το ΚΕΘΕΑ, τα ελληνικά media αλλά και για την Αριστερά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, ο κ.Αρβανίτης χαρακτήρισε τραγικές τις συνθήκες στη Μόρια, τόσο για τους ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι, όσο και για τους εργαζόμενους που δουλεύουν εκεί, αλλά και για τους ντόπιους. που «είναι ζορισμένοι από την όλη κατάσταση» όπως είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για τους αστυνομικούς που υπηρετούν στη Μόρια λέγοντας ότι «οι άνθρωποι είναι λίγο έως πολύ εγκαταλειμμένοι».

Ο ίδιος επεσήμανε πως η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα αυτό είναι εγκληματική επειδή κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πάνω στην κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού, χωρίς να έχει προετοιμάσει πραγματικά σχέδιο για την επόμενη κίνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό απ ότι μας έλεγαν οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί δημιούργησε τεράστια προβλήματα» σημείωσε και εκτίμησε πως κάποιοι επενδύουν ώστε αυτή η αποθήκη ψυχών «να γίνει πυριτιδαποθήκη και να σκάσει γιατί εξυπηρετεί άλλα πράγματα».

Ακόμα θεωρεί πως η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης στο προσφυγικό έρχεται να κλειδώσει πάρα πολύ με την αντίληψη που έχει η ευρωπαϊκή δεξιά- «η ακραία δεξιά που είναι σήμερα και οι σύμμαχοι της: η ΝΔ που είναι στην Ελλάδα, ο Όρμπαν στην Ουγγαρία» ότι το προσφυγικό που θέλουν σώνει και καλά να το βαφτίσουν μεταναστευτικό είναι θέμα ασφάλειας του πολίτη. Η υποκρισία της κυρίαρχης τάσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να παίρνουν την είδηση όπως τους βολεύει από τη μέση. Δηλαδή από τον πρόσφυγα».

Παράλληλα, ο κ. Αρβανίτης ανέφερε ότι ως ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ως κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τόνισαν στην νέα περίοδο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ότι η είδηση πρέπει να πιαστεί από την αρχή. «Ο πόλεμος είναι αυτός που δημιουργεί προσφυγιά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι πολιτικές δυνάμεις κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Δεν το βλέπουν καν δηλαδή. Οι πολιτικές τους δημιουργούν πολέμους και μετά λένε ελάτε να μοιραστούμε την ζημιά. Όλο αυτό είναι μια πολιτική εγκληματική, εκφοβιστική. Γι αυτό δεν χρησιμοποιώ τυχαία την λέξη ακροδεξιά. Μιλάμε πλέον για κυριαρχία της ακραίας δεξιάς πολιτικής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε σχέση με την στάση που πρέπει να κρατήσει η Αριστερά απέναντι σε όλα αυτά ο Κώστας Αρβανίτης θεωρεί πως πρέπει να δημιουργηθούν συμμαχικές ρωγμές με σοσιαλιστές αλλά και τους πρασίνους.

«Δεν είναι όλοι αυτοί φυσικοί σύμμαχοι. Πρέπει να αντιστρέψουμε τους ρόλους, να δημιουργήσουμε ρεύμα και να γίνουν επί της ουσίας σύμμαχοι».

Τάχθηκε υπέρ της άποψης της πρωτοπορίας της Αριστεράς καθώς «η Αριστερά δεν μπορεί να πηγαίνει με την λογική της απόλυτης αλήθειας και με μια υπεροψία και να λέει εγώ σας τα είπα, ούτε να κάνει συνέχεια πίσω για να βρει κάποιους συμμάχους. Με πολιτική, επιστημονική τεκμηρίωση και καλή διάθεση ότι πρέπει να τα βρούμε. Μπορεί να κάνουμε ακόμα και μέτωπα σε συγκεκριμένα θέματα, όχι στο σύνολο της πολιτικής. Μπορεί αν είναι η ειρήνη το οποίο δεν συζητιέται στην Ευρώπη. Είναι θέμα Δημοκρατίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ερώτηση μας για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ και του κατά πόσο αυτό αφορά την πλειοψηφία της κοινωνίας απάντησε ότι «το ΚΕΘΕΑ αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, καθώς υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που έχουν περάσει από τα προγράμματα αυτά και εδώ στο νησί το ΚΕΘΕΑ έχει δώσει μεγάλη μάχη και ακόμα μέσα στη Μόρια καθώς και εκεί γίνεται διακίνηση και χρήση».

Ο κ.Αρβανίτης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το ΚΕΘΕΑ είναι μοντέλο-πρότυπο για όλο τον κόσμο, καθώς είναι σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας λόγω του τρόπου λειτουργίας αλλά και των αποτελεσμάτων που είχε. «Δεν είναι ένας τυχαίος οργανισμός».

Χαρακτήρισε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που κατέθεσε η κυβέρνηση για το ΚΕΘΕΑ πραξικοπηματική καθώς «η πράξη αυτή γίνεται μόνο σε πολύ έκτακτες περιπτώσεις».

Εξήγησε ότι αλλοιώνει πλήρως τη φυσιογνωμία του Οργανισμού και σε θεραπευτικό επίπεδο διότι το διοικητικό συμβούλιο εκλέγεται από τη βάση και ήταν άμισθο και επίσης δεν είχε δυνατότητα παρέμβασης στο θεραπευτικό πρόγραμμα. «Εμείς απλώς επικυρώναμε τις αποφάσεις της βάσης. Το διορισμένο διοικητικό συμβούλιο σημαίνει ότι θα αποφασίζει ο υπουργός ποιος θα μπει στο πρόγραμμα και ποιος δεν θα μπει. Χώρια που το ΚΕΘΕΑ έκανε ζημιά στο όλο σύστημα που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον “πρεζάκια”. Το ΚΕΘΕΑ ήταν το γαλατικό χωριό, αυτό πάνε να χτυπήσουν».

Προέβλεψε ότι κάποια στιγμή η κυβέρνηση θα δημιουργήσει έναν βαρύ οργανισμό που θα έχει κάποια στεγνά προγράμματα «και όποιος ζει έζησε και όποιος δεν μπορεί να ζήσει, δεν έζησε. Ο Μητσοτάκης δεν κάνει λάθος είναι συνειδητή ενέργεια. Τους πείραζε το αυτοδιοίκητο, γι αυτό μιλάω για ακραία δεξιά».

Απαντώντας σε ερώτηση μας για το πώς βλέπει την κατάσταση στα ελληνικά media ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μοιάζει με Κολομβία του προηγούμενου αιώνα» εκτιμώντας όμως ότι δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο αλλά διεθνές. «Η είδηση πνίγεται, φύγαμε από τα fake news τώρα έχουμε πάει σε ειδήσεις που δεν υπάρχουν. Λες και υπάρχει ενιαίος και κοινός αρχισυντάκτης. Είναι πλέον επικίνδυνο για τη Δημοκρατία» τόνισε.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός