× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δυνατός ο τουριστικός Αύγουστος, θα μπορούσε όμως και καλύτερα

Η τουριστική κίνηση στη Λέσβο κορυφώθηκε το μήνα που διανύουμε με αφίξεις από Τουρκία, Ελλάδα και Ευρώπη. Ξεπερνούν το στόχο των 15.000 οι Τούρκοι, με υψηλές πληρότητες και τα τσάρτερ του εξωτερικού

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 29/8/2022

Δυνατός ο τουριστικός Αύγουστος, θα μπορούσε όμως και καλύτερα
' χρόνος ανάγνωσης

Αυξημένη, για τα δεδομένα της Λέσβου, ήταν η τουριστική κίνηση τον Αύγουστο, η οποία ωστόσο και πάλι δεν άγγιξε τους αριθμούς του 2019 που θεωρείται έτος ορόσημο για τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο πριν την κρίση του κορονοϊού.

Σε κάθε περίπτωση η κίνηση σε όλα τα επίπεδα για το μήνα που ολοκληρώνεται ήταν ικανοποιητική και στα καταλύματα του νησιού, ειδικά τις μέρες αιχμής, κοντά στις 15 Αυγούστου δηλαδή, υπήρχε πληρότητα 100%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στον Αύγουστο ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου  Παναγιώτης Χατζηκυριάκος σημείωσε ότι ναι μεν πήγε πολύ καλά, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τα αυξημένα κόστη των τουριστικών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν ανοίξει από το Μάιο, και έως το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου, δούλευαν σε πολύ χαλαρούς ρυθμούς.

«Αν ρωτήσει κανείς για τον Αύγουστο του απαντάμε ότι πήγε πολύ καλά, όμως αυτό είναι αυτονόητο, ο Αύγουστος πηγαίνει πολύ καλά σε όλα τα νησιά σε όλη τη χώρα σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη. Από εκεί και πέρα το υπόλοιπο καλοκαίρι δεν ήταν τόσο καλό, ή για να το πούμε πιο σωστά θα περιμέναμε να είναι καλύτερο για να μπορέσει ο κλάδος του τουρισμού στο νησί μας να ανακάμψει. Δεν πληρώνεις ρεύμα, μισθούς, εισφορές και τόσες άλλες υποχρεώσεις με δουλειά μόνο 20 μέρες σε μια ολόκληρη τουριστική σεζόν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα καλά νέα ωστόσο σύμφωνα με τον Παναγιώτη Χατζηκυριάκο, έρχονται από την αγορά της Τουρκίας η οποία κινήθηκε και εξακολουθεί να κινείται σε καλούς για την περίοδο και τις συνθήκες, ρυθμούς και αναμένεται οι αφίξεις να ξεπεράσουν τις 15.000 που ήταν ο αρχικός στόχος για τη φετινή σεζόν μετά την διετή  παύση λόγω κορονοϊού.

Και η αγορά της Ελλάδας ωστόσο κινείται σε καλά επίπεδα, με χιλιάδες συμπατριώτες μας να επιλέγουν συνειδητά να κάνουν διακοπές στη Λέσβο  είτε μέσω προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, είτε κλείνοντας απευθείας ξενοδοχεία οι ίδιοι και πάλι όμως οι αφίξεις δεν αγγίζουν τα νούμερα του 2019.

Ιούλιος - Αύγουστος με αύξηση αφίξεων από Ευρώπη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στις αφίξεις των ευρωπαίων τουριστών μέσω τσάρτερ (απευθείας πτήσεις), ο τουριστικός πράκτορας Λευτέρης Καραμπλιάς σημειώνει ότι το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου πήγε αρκετά καλά και ότι ο Αύγουστος δείχνει να είναι ακόμη καλύτερος.

«Γενικά σημειώνει ο Λευτέρης Καραμπλιάς, ο Ιούλιος είχε ορισμένα προβλήματα κυρίως με τις πτήσεις των Σκανδιναβών με την απεργία των στις αεροπορικές εταιρείες. Από εκεί και πέρα η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και όλα τα αεροπλάνα όλες οι πτήσεις έρχονται με πολύ υψηλές πληρότητες. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα και αφήνει περιθώριο για βελτίωση των αρχικών μας προβλέψεων. Υπολογίζαμε αρχικά ότι θα κλείσουμε με μείωση 40% περίπου σε σύγκριση με το 2019 όμως έτσι όπως φαίνεται η ψαλίδα με το 2019 θα μειωθεί κοντά στο 25% και αυτό είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται συνολικά προς τη Λέσβο 17 πτήσεις charter. Ειδικότερα 4 πτήσεις από Αγγλία, 6 πτήσεις από Ολλανδία, 2 από Βέλγιο, 1 πτήση από Πολωνία και  4 από χώρες της Σκανδιναβίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλά σημάδια για το 2023

Οι προβλέψεις ωστόσο για το καλοκαίρι του 2023 σε ότι αφορά τις απευθείας πτήσεις είναι αρκετά καλές με δεδομένο ότι ήδη έχουν κλειστεί οι συμφωνίες και φαίνεται ότι ο αριθμός των τσάρτερ μπορεί να φτάσει και τα 20 ίσως και περισσότερα.

«Γενικά το φετινό καλοκαίρι, σημειώνει ο Λευτέρης Καραμπλιάς θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο για τη Λέσβο, όμως δυστυχώς έχουμε αρκετά προβλήματα, παθογένειες και άλλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα επόμενα χρόνια όπως ο εκσυγχρονισμός των καταλυμάτων μας ή δημιουργία νέων σύγχρονων μονάδων με τις προδιαγραφές και τις νέες τάσεις του τουρισμού. Όμως θα έλεγε κανείς πόσο εύκολο είναι αυτό να γίνει όταν οι επαγγελματίες του τουρισμού και ειδικά οι ξενοδόχοι από το 2015 και μετά βιώνουν μια διαρκή κρίση και παλεύουν να ισορροπήσουν και να επιβιώσουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον».

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αστυνομικό μπλόκο στους αγρότες

Απαγόρευσαν στους διαδηλωτές αγρότες να μπουν στην Agrotica
Αστυνομικό μπλόκο στους αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τέλος Ιουνίου οι επιδοτήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για το Β τρίμηνο 2026, με τις νησιωτικές ενισχύσεις να μετατίθενται στην τελευταία δυνατή ημερομηνία
Τέλος Ιουνίου οι επιδοτήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έγγραφο με πρωτόκολλο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Βορίδη

Τι απαντά ο Κώστας Τσιάρας στις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη περί μη γνώσης του εγγράφου που είχε σταλεί στο ΥΠΑΑΤ
Έγγραφο με πρωτόκολλο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Βορίδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΤΖΕΝΤΑ

Η ανοιξιάτικη «Πλατεία» στρέφει το βλέμμα στις γυναίκες της Λέσβου

Το free press περιοδικό της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ενημέρωση» κυκλοφορεί σε όλη τη Λέσβο και ανεβαίνει στο «Ν»
Η ανοιξιάτικη «Πλατεία» στρέφει το βλέμμα στις γυναίκες της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μετρούν ζημιές και φραγκοδίφραγκα οι αγρότες

Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζημιές στο 20% των εκμεταλλεύσεων και συρρίκνωση της αγροτικής απασχόλησης ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Μετρούν ζημιές και φραγκοδίφραγκα οι αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγής κρασιού

Τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ δείχνουν παραγωγή κάτω από τον μέσο όρο 5ετίας και 40% χαμηλότερη σε σχέση με το 1990 ενώ συνεχίζεται η άνοδος των εισαγωγών και η πίεση στα οινοποιεία
Μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγής κρασιού
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους

Ο πρόεδρος Τάσος Γιάγκογλου προειδοποιεί για ασφυξία στις επιχειρήσεις καφέ και ζητά επανεξέταση του μέτρου από την κυβέρνηση
Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Μικρή παράταση της δρομολόγησης του στην γραμμή
Μένει μέχρι να φύγει το Super Star
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σχέδια Βελτίωσης: Χρηματοδότηση ως 70% για τους αγρότες του Αιγαίου

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο πλαίσιο με συνολική δημόσια δαπάνη 262,6 εκατ. ευρώ και στόχο επενδύσεις σε ανταγωνιστικότητα, νερό, ενέργεια και κυκλική οικονομία.
Σχέδια Βελτίωσης: Χρηματοδότηση ως 70% για τους αγρότες του Αιγαίου