Δυνατός ο τουριστικός Αύγουστος, θα μπορούσε όμως και καλύτερα
Η τουριστική κίνηση στη Λέσβο κορυφώθηκε το μήνα που διανύουμε με αφίξεις από Τουρκία, Ελλάδα και Ευρώπη. Ξεπερνούν το στόχο των 15.000 οι Τούρκοι, με υψηλές πληρότητες και τα τσάρτερ του εξωτερικού
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 29/8/2022
Αυξημένη, για τα δεδομένα της Λέσβου, ήταν η τουριστική κίνηση τον Αύγουστο, η οποία ωστόσο και πάλι δεν άγγιξε τους αριθμούς του 2019 που θεωρείται έτος ορόσημο για τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο πριν την κρίση του κορονοϊού.
Σε κάθε περίπτωση η κίνηση σε όλα τα επίπεδα για το μήνα που ολοκληρώνεται ήταν ικανοποιητική και στα καταλύματα του νησιού, ειδικά τις μέρες αιχμής, κοντά στις 15 Αυγούστου δηλαδή, υπήρχε πληρότητα 100%.
Αναφερόμενος στον Αύγουστο ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος σημείωσε ότι ναι μεν πήγε πολύ καλά, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τα αυξημένα κόστη των τουριστικών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν ανοίξει από το Μάιο, και έως το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου, δούλευαν σε πολύ χαλαρούς ρυθμούς.
«Αν ρωτήσει κανείς για τον Αύγουστο του απαντάμε ότι πήγε πολύ καλά, όμως αυτό είναι αυτονόητο, ο Αύγουστος πηγαίνει πολύ καλά σε όλα τα νησιά σε όλη τη χώρα σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη. Από εκεί και πέρα το υπόλοιπο καλοκαίρι δεν ήταν τόσο καλό, ή για να το πούμε πιο σωστά θα περιμέναμε να είναι καλύτερο για να μπορέσει ο κλάδος του τουρισμού στο νησί μας να ανακάμψει. Δεν πληρώνεις ρεύμα, μισθούς, εισφορές και τόσες άλλες υποχρεώσεις με δουλειά μόνο 20 μέρες σε μια ολόκληρη τουριστική σεζόν».
Τα καλά νέα ωστόσο σύμφωνα με τον Παναγιώτη Χατζηκυριάκο, έρχονται από την αγορά της Τουρκίας η οποία κινήθηκε και εξακολουθεί να κινείται σε καλούς για την περίοδο και τις συνθήκες, ρυθμούς και αναμένεται οι αφίξεις να ξεπεράσουν τις 15.000 που ήταν ο αρχικός στόχος για τη φετινή σεζόν μετά την διετή παύση λόγω κορονοϊού.
Και η αγορά της Ελλάδας ωστόσο κινείται σε καλά επίπεδα, με χιλιάδες συμπατριώτες μας να επιλέγουν συνειδητά να κάνουν διακοπές στη Λέσβο είτε μέσω προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, είτε κλείνοντας απευθείας ξενοδοχεία οι ίδιοι και πάλι όμως οι αφίξεις δεν αγγίζουν τα νούμερα του 2019.
Ιούλιος - Αύγουστος με αύξηση αφίξεων από Ευρώπη
Αναφερόμενος στις αφίξεις των ευρωπαίων τουριστών μέσω τσάρτερ (απευθείας πτήσεις), ο τουριστικός πράκτορας Λευτέρης Καραμπλιάς σημειώνει ότι το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου πήγε αρκετά καλά και ότι ο Αύγουστος δείχνει να είναι ακόμη καλύτερος.
«Γενικά σημειώνει ο Λευτέρης Καραμπλιάς, ο Ιούλιος είχε ορισμένα προβλήματα κυρίως με τις πτήσεις των Σκανδιναβών με την απεργία των στις αεροπορικές εταιρείες. Από εκεί και πέρα η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και όλα τα αεροπλάνα όλες οι πτήσεις έρχονται με πολύ υψηλές πληρότητες. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα και αφήνει περιθώριο για βελτίωση των αρχικών μας προβλέψεων. Υπολογίζαμε αρχικά ότι θα κλείσουμε με μείωση 40% περίπου σε σύγκριση με το 2019 όμως έτσι όπως φαίνεται η ψαλίδα με το 2019 θα μειωθεί κοντά στο 25% και αυτό είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται συνολικά προς τη Λέσβο 17 πτήσεις charter. Ειδικότερα 4 πτήσεις από Αγγλία, 6 πτήσεις από Ολλανδία, 2 από Βέλγιο, 1 πτήση από Πολωνία και 4 από χώρες της Σκανδιναβίας.
Καλά σημάδια για το 2023
Οι προβλέψεις ωστόσο για το καλοκαίρι του 2023 σε ότι αφορά τις απευθείας πτήσεις είναι αρκετά καλές με δεδομένο ότι ήδη έχουν κλειστεί οι συμφωνίες και φαίνεται ότι ο αριθμός των τσάρτερ μπορεί να φτάσει και τα 20 ίσως και περισσότερα.
«Γενικά το φετινό καλοκαίρι, σημειώνει ο Λευτέρης Καραμπλιάς θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο για τη Λέσβο, όμως δυστυχώς έχουμε αρκετά προβλήματα, παθογένειες και άλλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα επόμενα χρόνια όπως ο εκσυγχρονισμός των καταλυμάτων μας ή δημιουργία νέων σύγχρονων μονάδων με τις προδιαγραφές και τις νέες τάσεις του τουρισμού. Όμως θα έλεγε κανείς πόσο εύκολο είναι αυτό να γίνει όταν οι επαγγελματίες του τουρισμού και ειδικά οι ξενοδόχοι από το 2015 και μετά βιώνουν μια διαρκή κρίση και παλεύουν να ισορροπήσουν και να επιβιώσουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον».