Εκτιμήσεις για την παραγωγή ελαιολάδου
Κλιματική αλλαγή, κόστος συγκομιδής και τα διαθέσιμα εργατικά χέρια θα κρίνουν την εξέλιξη της σοδειάς 2022/2023
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/7/2022

Με εμφανή αγωνία όλοι οι παράγοντες της ελαιοκομίας στην λεκάνη της Μεσογείου περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί ο όγκος παραγωγής την νέα ελαιοκομική περίοδο. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις για τον όγκο παραγωγής ελαιολάδου στην Ισπανία, την νέα ελαιοκομική περίοδο κάνουν λόγω για συγκομιδή που θα κυμανθεί από 1 ως 1,2 εκατ. τόνους. Αιτία φαίνεται πως είναι οι καιρικές συνθήκες, παρατεταμένη καύσωνες τον Μαιο, μεγάλα διαστήματα χωρίς βροχές κλπ.
Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, για τις άλλες μεγάλες χώρες – παραγωγούς ελαιολάδου, αναφέρουν:
- Ελλάδα: Αναμένεται μια καλή σοδειά, περίπου 300.000 τόνων. Ωστόσο το τελικό ύψος της σοδειάς θα εξαρτηθεί από το κόστος συγκομιδής και άλεσης, αλλά και από το αν θα υπάρξουν εργατικά χέρια αρκετά για να μαζέψουν τον καρπό.
- Ιταλία: Αναμένεται μια μέτρια σοδειά κοντά στους 280.000 τόνους. Τα τελευταία χρόνια ο ελαιώνας της Ιταλίας έχει δείξει πως μπορεί να παράγει ως και 400.000 τόνους ελαιόλαδο. Αν ο όγκος παραγωγής πέσει κάτω από τους 300.000 τόνους πιθανότατα θα δούμε αύξηση των τιμών του Ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
- Τυνησία: Αναμένεται μια καλή σοδειά, η οποία εκτιμάται πως θα φθάσει στους 250.000 τόνους.
- Πορτογαλία: Η σημαντικότερη ανερχόμενη δύναμη στην διεθνή αγορά του ελαιολάδου αναμένεται να παράγει περί τους 150.000 τόνους.
- Τουρκία: Ο ελαιώνας της γειτονικής χώρα αναμένεται πως θα δώσει 300.000 τόνους ελαιολάδου. Ωστόσο ερωτηματικό παραμένει πόσες από τις ποσότητες που θα παραχθούν στην χώρα θα μπουν στην διεθνή αγορά. Τους προηγούμενους μήνες η Τουρκική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου. Η απαγόρευση ανακλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας olivenews.gr