× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Μπάμπης, η Nestle...κι όλη η παρέα!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΥΡΙΚΟΣ-ΕΡΓΑΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/9/2019

Ο Μπάμπης, η Nestle...κι όλη η παρέα!
' χρόνος ανάγνωσης

Mπάμπη που λες, τις προάλλες ήμουν ψάρεμα σε ένα ακρωτήρι στη Δυτική Λέσβο. Εκεί που οι λάβες πριν 22 εκατομμύρια χρόνια κύλισαν και όταν συνάντησαν το πέλαγος έσβησαν και πέτρωσαν.

Εκεί να δεις γλυπτά που δε τα χωράει ανθρώπου νους, χαράκια και κορύφια, σαν μέλι σταματημένο στο χρόνο την ώρα που έπεφτε, μια γεωμετρία παράξενη, δε μπορώ να στο περιγράψω, πρέπει να το δεις. Και εκεί στα ριζά του βουνού που είχα σκαλώσει πάνω σε κάτι δαχτυλίδια λάβες που σηκώνονταν πίσω μου ψηλά σαν καπνοδόχοι ή σαν μακριοί λαιμοί δεινοσαύρων εκεί καταμεσήμερο ένας θόρυβος μου έκανε εντύπωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν ήταν από το κύμα, κάτι άλλο έρεε. Κάνω λίγο παραπέρα, πατώ ο μισός μέσα στο νερό, σέρνομαι κάτω από δυο θεώρατες πέτρες που είχαν ανάμεσα τους μια τρύπα και βρίσκομαι σε ένα μικρό σπηλιάρι, σαν ξέφωτο μέσα στον αρχαίο βράχο.

Η θάλασσα έμπαινε μέσα στο χώρο και λίγος ήλιος από κάτι τρύπες ψηλά. Και βλέπω απέναντι από την καρδιά του βουνού ένα βρυσάκι να τρέχει νερό και να πέφτει σε ένα μαύρο βότσαλο που το είχε σκάψει με τα χρόνια και του είχε κάνει γούρνα. Απλώνω το χέρι μου ξαφνιασμένος και το νερό ήταν τόσο παγωμένο που δεν άντεχα να το αγγίζω για ώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έσκυψα, ήπια σιγά σιγά, γουλιά γουλιά, ήπια, ήπια μέχρι που χόρτασα, γέμισα και το μπουκαλάκι μου. Και παράτησα το ψάρεμα και έκατσα ώρα δίπλα στη φλέβα του βουνού και απλά την χάζευα, την άκουγα, της μιλούσα.

Δεν είχα καρδιά να φύγω από τον άγιο, κρυμμένο αυτό τόπο. Σα να μου έλεγε η γη, να μωρό μου, να παιδί μου, πιες, στο στέρησα εγώ ποτέ;

Ένιωσα τόσα πράγματα που δε μπορώ να τα βάλω στο χαρτί. Μπάμπη, για να λες εσύ τέτοια πράγματα για το νερό πρέπει να είσαι πολύ δυστυχισμένος άνθρωπος. Η απλά κάτι να έχει πάει πολύ στραβά στο πως έμαθες, στο πως ζεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν είχα δύναμη να σε έπαιρνα μισή ώρα σε εκείνο το μέρος να αφουγκραστώ τη βαθύτερη σκέψη σου. Ίσως το μέρος να σε γαλήνευε. Ίσως πάλι να μην έχεις σωσμό εσύ και αυτοί που σκέφτονται σαν εσένα. Μπάμπη που λες, το νεράκι είναι για όλους. Και είναι δωρεάν χάρισμα της μεγάλης, κοινής μας μητέρας, της Γης.

Και θα παλέψουμε για αυτό και εμείς και οι γενιές που έρχονται. Γιατί το νερό είναι ζωή και τη ζωή δε θα τη βάλετε ποτέ στο χέρι. Το μόνο που μπορείτε, αν ανοίξετε τα μάτια, είναι να το αφήσετε να σας κάνει σοφότερους.

Αν σταματήσετε, γονατίσετε, πιείτε ευλαβικά και του δώσετε ώρα, πολλή ώρα να το ακούσετε, να σας μιλήσει, να σας ξεπλύνει...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο δρόμος προς τη σπηλιά του Πυθαγόρα

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΝΙΚ. ΚΑΡΛΑΣ,γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου (2003-2010)
Ο δρόμος προς τη σπηλιά του Πυθαγόρα
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Φωτοβολταϊκά στη Δυτική Λέσβο: Ενεργειακή «απόβαση»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΤΣΗΣ, κάτοικος της Δυτικής Λέσβου για την επιβάρυνση της βιοποικιλότητας και της παραγωγής
Φωτοβολταϊκά στη Δυτική Λέσβο: Ενεργειακή «απόβαση»
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 8/3/2026

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
Πάτησε τον Αχινό, 8/3/2026
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Η δικαστίς», «η βουλευτής» και «η γραμματέας»...

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Α. ΓΕΩΡΓΑΣ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
«Η δικαστίς», «η βουλευτής» και «η γραμματέας»...
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Λέσβος, ένας τόπος της γυναικείας χειραφέτησης

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας, Παν/μιο Αιγαίου
Λέσβος, ένας τόπος της γυναικείας χειραφέτησης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αγνωστες φεμινίστριες

Γράφει ο: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
Αγνωστες φεμινίστριες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στο στόμα του λύκου

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
Στο στόμα του λύκου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Hμέρα μνήμης των αγώνων για ισότητα, αξιοπρέπεια και δικαιώματα»

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Μυτιλήνης για την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών
«Hμέρα μνήμης των αγώνων για ισότητα, αξιοπρέπεια και δικαιώματα»
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όταν ο σχολικός εκφοβισμός μεταφέρεται στο διαδίκτυο

Άρθρο από την Επιστημονική Ομάδα του Μαζί για το Παιδί
Όταν ο σχολικός εκφοβισμός μεταφέρεται στο διαδίκτυο
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (1933–2026)‑Διαβάζοντας βιβλιοκριτικές του

Γράφει ο Δημήτρης Πατίλας- (Στη μνήμη του Δασκάλου)
Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (1933–2026)‑Διαβάζοντας βιβλιοκριτικές του
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Ιράν και συνεχείς ανατιμήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Έχοντας μόλις σχηματίσει το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Μέση Ανατολή, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Ισραήλ ξεκίνησαν τον πρώτο πόλεμο του Συμβουλίου, αυτή τη φορά, εναντίον του Ιράν.
Αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Ιράν και συνεχείς ανατιμήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο