× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πάμε σαν άλλοτε: Η περίπτωση της υπουργού Παιδείας

Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ Ε.ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Δημοσίευση 1/6/2022

Πάμε σαν άλλοτε: Η περίπτωση της υπουργού Παιδείας
' χρόνος ανάγνωσης

Διερωτώνται πολλοί που γνώρισαν τον Κωνσταντίνο Κεραμέα και ως φοιτητές και ως συντοπίτες του, αφού στη Θεσσαλονίκη έζησε τα περισσότερά του χρόνια, πως είναι δυνατόν να υπήρξε πατέρας της Νίκης, της αγέλαστης και βλοσυρής κυρίας που υποδύεται την υπουργό παιδείας, επιχειρώντας να επαναφέρει το μαύρο πανεπιστημιακό καθεστώς που ίσχυε ως τα τέλη της Χούντας.

Συντηρητικός, λιγόλογος, επιστήμονας αφιερωμένος στην εξειδίκευσή του, όπου ασφαλώς διέπρεψε, πιθανότατα δεξιός χωρίς να το επιδεικνύει και να το διατυμπανίζει, έκανε ένα σημαντικό λάθος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαπρεπής νομικός ο ίδιος των πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Αθηνών, έστειλε την κόρη του να σπουδάσει στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας προφανώς έτσι την ανεπάρκεια των νομικών σπουδών στην Ελλάδα. Και για κάτι άλλο ίσως. Να προετοιμάσει την κόρη του για μεγάλη καριέρα, αφού είναι γνωστό πως στην ταλαίπωρη χώρα μας μόνο τα εισαγωγής θεωρούνται πρώτης ποιότητας. Μεταξύ αυτών και οι ντομάτες που έχουμε την ευτυχία να καταναλώνουμε τα πολύ ζεστά καλοκαίρια, όταν οι δικές μας, περιέργως, παίρνουν τέλος.

Γι αυτό ακριβώς την επέλεξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φρούτο εισαγωγής κι αυτός, αναθέτοντάς της την μεγάλη υπόθεση της παιδείας. Σε μια γυναίκα που δεν έζησε, ως φοιτήτρια στην χώρα της, δεν βρέθηκε στην ανάγκη να διαδηλώσει, να διεκδικήσει κάτι απ’ αυτά που της χρωστούσαν, γιατί απλώς δεν αγωνίσθηκε για καμιά μα καμιά κατάκτηση, αφού όλα της χορηγήθηκαν απλόχερα. Και πιστεύει, φαντάζομαι κρίνοντάς την όσο πιο καλόπιστα μπορώ, πως όλοι οι φοιτητές απολαμβάνουν αυτά που απολάμβανε κι εκείνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλει λοιπόν πανεπιστήμια αποστειρωμένα, μη σκεπτόμενα, μη βουλευόμενα, άπραγα και πειθήνια, στις αποφάσεις εκείνων «που ξέρουν».

Στόχο τον οποίο οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, όχι όλων, χειροκροτούν, οπότε προχωρεί στην υλοποίηση του. Άλλωστε και η Χούντα δεν έβρισκε πρόθυμους καθηγητάδες, να ακούν τις συμβουλές και νουθεσίες του αγράμματου Παπαδόπουλου και να χειροκροτούν με ενθουσιασμό;.

Και μη ξεχνάμε πως η διαπρεπής σοσιαλίστρια Άννα Διαμαντοπούλου, είχε σκοπό να κάνει τα ίδια; Αλλά δεν μπόρεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα βέβαια η κυρία Νίκη, έχει κι έναν σπουδαίο σύμμαχο. Τον πρώην γραμματέα της ΚΝΕ, Τάκη Θεοδωρικάκο, που χωρίς να μας εξηγήσει πώς και γιατί έκανε την μεγάλη κωλοτούμπα, χωρίς να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, για όσα, κατά τη σημερινή του γνώμη, έπραξε σε βάρος του, παριστάνει τον τηρητή του δόγματος «νόμος και τάξη». Αυτός που δεν τήρησε ούτε καν το νόμο της αξιοπρέπειας.

Και ενώ το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βράζει, με καθημερινές διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, πορείες, αντιδρώντας ουσιαστικά στην επαναφορά του Σπουδαστικού Τμήματος Ασφαλείας, εκσυγχρονισμένου και εξοπλισμένου με ό, τι καινούργιο, όπως μας διαβεβαιώνει με υπερηφάνεια, η «ταγματάρχης» αστυνομική συντάκτρια του ΟΠΕΝ Μίνα Καραμήτρου, η κυρία Νίκη πετάει και μια «διαρροή». Αλλάζει, λέει ο τρόπος εκλογής των φοιτητικών οργάνων, των οποίων όλοι οι υποψήφιοι θα αναγράφονται σε μια λίστα, με συνέπεια να καταργηθούν οι παρατάξεις και ως εκ τούτου η απλή αναλογική. Για την οποία τόσοι αγώνες δόθηκαν.

Το σίγουρο είναι πως την πρώτη ανατριχίλα τη δοκίμασαν οι φοιτητές που πρόσκεινται στη Ν.Δ. και όπως φαίνεται την άφησαν να διαφανεί και γι αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να διευκρινίσει ότι τέτοια διάταξη δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο (ανατροπή) που ετοιμάζει η κυρία Νίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανεξάρτητα απ΄ την αναδίπλωση στο θέμα αυτό, που βεβαίως είναι μείζον η υπουργός προστάτις των ξενόφερτων κολλεγίων που «παρέχουν» εκπαίδευση πανεπιστημιακού χαρακτήρα, δεν φαίνεται να γνωρίζει την ιστορία του ελληνικού φοιτητικού κινήματος. Το οποίο στα χρόνια πριν τη δικτατορία τέθηκε νικηφόρα επικεφαλής των λαϊκών δημοκρατικών αγώνων και με το ηρωικό του Πολυτεχνείο μετά, στάθηκε ο προπομπός ανατροπής των γελοίων δικτατόρων.

Αν είχε την παραμικρή ιδέα της ιστορίας και των αγώνων των νέων η κυρία Νίκη, δεν θα επιχειρούσε το σχέδιο «πάμε σαν άλλοτε» και δεν θα έθετε σε τεράστιο κίνδυνο τόσο τις σπουδές, όσο και τις ήρεμες συνθήκες πανεπιστημιακής ζωής.
Γιατί η επιχείρηση επιστροφής στις προ του 1950 συνθήκες, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να νικήσει.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Καθημερινές γυναικείες ιστορίες από τη Λέσβο των αρχών του 20ού αιώνα

Όπως αποτυπώθηκαν στον τοπικό Τύπο- Γράφουν η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ και η ΦΑΝΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η αλήθεια για την χορήγηση ενισχύσεων σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, μέλος του Αγροτικού Γραφείου της Νέας Αριστεράς
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 23/7/2025

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας!
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Διασχίζοντας τους πολιτισμούς μέσω της τροφής

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθ. Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Παν/μιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Υπεύθυνη «απεριόριστα και εις ολόκληρον»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ,Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Οσμή καπνού στη Μυτιλήνη από τις πυρκαγιές στην Τουρκία

Δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σε πολλές επαρχίες της Τουρκίας την Τρίτη, ιδίως στο Τσανάκκαλε, την Εντίρνε (Αδριανούπολη) και την Κόνια (Ικόνιο)
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μνήμη Στράτη Μυριβήλη

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Α. ΓΕΩΡΓΑΣ, εκπαιδευτικός - συγγραφέας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Ενέργειες από την Τουρκία για αναγνώριση της ξυλοναυπηγικής στην Αυλη Κληρονομιά της UNESCO

Η πρόεδρος του «Πόλιον» Μυρσίνη Βαρτή Ματαράγκα παρουσιάζει το έργο για τους τελευταίους μαστόρους των ταρσανάδων και καλεί την πολιτεία να δράσει πριν να είναι αργά
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σε πλήρη κατάρρευση οι δομές δημόσιας ψυχικής υγείας σε Σάμο, Ικαρία, Φούρνους Κορσεών

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010)
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μια ωραία ατμόσφαιρα…

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ