× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μια διαδήλωση έξω από το κτήριο της Μεραρχίας στη Μυτιλήνη

Με αφορμή την υπουργοποίηση του Τάκη Θεοδωρικάκου στο Υπουργείο Εσωτερικών

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 9/7/2019

Μια διαδήλωση έξω από το κτήριο της Μεραρχίας στη Μυτιλήνη

Πέρασαν 32 και κάτι, χρόνια από τότε…. Ο μακαρίτης ο αυτόχειρας στη σκοπιά των καυσίμων της μονάδας του Πυροβολικού στον Πετσοφά θα ήταν συνομήλικος μου αν ζούσε… Δεν έζησε. Η μνήμη του μοναχά κι αυτή ξεθωριασμένη, στον νου και σε μια φωτογραφία που άρχισε να χάνει τα χρώματα της… Ρώτησα, έψαξα και τα γράφω…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν 1987. Στο κέντρο νεότητας του Δήμου Μυτιλήνης, στην οδό Καραντώνη, κοντά στον Άγιο Θεράποντα. Εκεί όπου κάθε απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ πολλές δεκάδες, εκατοντάδες νέοι της εποχής παίζοντας χτίζαμε κυριολεκτικά ένα μεγάλο πολιτισμικό κίνημα υπαρκτό ως τις μέρες μας. Σε έναν αγώνα σκραμπλ γνωρίστηκα με τον Τάκη. Ξέραμε και χρησιμοποιούσαμε κι οι δυο αρχαίες λέξεις και τη χρήση τους και κάπως έτσι ήμασταν περιζήτητοι για συμπαίκτες. Και φυσικά ήμασταν αντίπαλοι. Όχι όμως μόνο στο σκραμπλ. Αυτός με ήξερε από τα χρόνια της αθωότητας στη Β’ Πειραιά και συγκεκριμένα από το Κερατσίνι. Εγώ στον Ρήγα, αυτός στην ΚΝΕ. Στην οδό Καραντώνη της Μυτιλήνης όμως είχαν σπάσει τα άλατα ανάμεσα στις δυο οργανώσεις, είχε αρχίσει να χαράζει ο δρόμος της περεστρόικα και στη Λέσβο που οδήγησε στη συμπαράταξη των δυνάμεων της Αριστεράς κι ύστερα στον πρώτο Συνασπισμό με τους μακαρίτες τον Λεωνίδα και τον Χαρίλαο.
Από τη μια η προοπτική της ενωτικής δράσης, από την άλλη ο χωρισμός. Από τον Ρήγα είχαμε φύγει κάποιοι ιδρύοντας την «Ελληνική Αριστερά», το νέο κόμμα της δημοκρατικής αριστεράς. Κι εγώ μέλος του γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της Ριζοσπαστικής Αριστερής Νεολαίας. Τέτοιες δόξες…

Στο σκραμπλ το λοιπόν ο Τάκης, φαντάρος στον Πετσοφά μου είπε για την αυτοκτονία του στρατιώτη στη σκοπιά των καυσίμων στη μονάδα του πυροβολικού στον Πετσοφά.

Αυτό ήταν. Οι νέοι της Ριζοσπαστικής Αριστερής Νεολαίας και οι Ρηγάδες της Μυτιλήνης και κάποια παιδιά από τους Οικολόγους που είχαν στο μεταξύ ιδρυθεί την επομένη το μεσημέρι θυμηθήκαμε τι μας ενώνει και πραγματοποιήσαμε μια «τολμηρή» για την εποχή πικετοφορία για τα δικαιώματα στο Στρατό. Ενάντια «στις αυτοκτονίες των στρατιωτών που ΄ναι δολοφονίες των στρατοκρατών». Έξω από τις εγκαταστάσεις της Μεραρχίας, της 98 ΑΔΤΕ πάει να πει, που τότε ήταν στην οδό Βουρνάζων εκεί όπου σήμερα είναι τα γραφεία υπηρεσιών νεοτέρων μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγες μέρες μετά, στο κέντρο νεότητας ο Τάκης, εξοδούχος από τον Πετσοφά σαν με είδε έσκασε στα γέλια.

«Τι πήγες κι έκανες ρε;» μου είπε.
37 χρόνια μετά, σήμερα είδα τον Τάκη Θεοδορικάκο, τον ΚΝίτη της ιστορίας μας να ορκίζεται Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ήταν η σειρά μου να πω «Τι πήγες κι έκανες ρε;». Μόνο που εγώ δεν έσκασα στα γέλια.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*