× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Aυγά ΧΑΤΖΕΛΗ μια μοναδική επιλογή για το παραδοσιακό βάψιμο αυγών

Η συνταγή για απόλυτη επιτυχία

Δημοσίευση 30/4/2024

Aυγά ΧΑΤΖΕΛΗ μια μοναδική επιλογή για το παραδοσιακό βάψιμο αυγών

Το Πάσχα έρχεται γεμάτο μυρωδιές και χρώματα! Τσουρέκια, πασχαλινά σοκολατένια αλλά και βαμμένα αυγά και κάθε λογής γλύκισμα κυριαρχεί παντού! Γι' αυτό προμηθευόμαστε για τις δημιουργίες μας τα Αυγά ΧΑΤΖΕΛΗ, πάντα με τον καλύτερο συνδυασμό τιμής και ποιότητας!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κόκκινα αυγά είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πασχαλινή παράδοση, καθώς το κόκκινο χρώμα των αυγών συμβολίζει όχι μόνο το αίμα του Χριστού, αλλά και τη χαρά της Ανάστασης.Το βάψιμο των πασχαλινών αυγών γίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη, ενώ το τσούγκρισμά τους γίνεται την ημέρα της Ανάστασης, μόλις ακουστεί το “Χριστός Ανέστη!”.

Για το βάψιμο των αυγών είναι προτιμότερα τα άσπρα αυγά και όχι τα σκούρα μπεζ, γιατί τα άσπρα αυγά θα βαφτούν πολύ καλύτερα και το κόκκινο χρώμα θα είναι εντονότερο.

Τα κόκκινα αυγά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Προετοιμασία

Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο 3-4 ώρες πριν τα βάψουμε, για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και να μη σπάσουν κατά το βράσιμο. Είναι προτιμότερο να τα έχουμε εκτός ψυγείου μία μέρα.

Τα καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο σφουγγάρι, για να μην έχουν στίγματα και τα σκουπίζουμε. Να χρησιμοποιούμε ανοξείδωτη κατσαρόλα, την οποία θα πρέπει να πλύνουμε αμέσως μετά το βάψιμο των αυγών, παρά αλουμινένια ή εμαγέ γιατί βάφονται από το χρώμα και δεν ξεβάφουν εύκολα.

Για το ανακάτεμα των αυγών είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε ξύλινη κουτάλα, για να μη μείνουν σημάδια στο τσόφλι τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα πρέπει να φοράμε πλαστικά γάντια, για να προφυλάξουμε τα χέρια μας. Να επιλέγουμε βαφές, που επιτρέπονται για τρόφιμα.

  • Yπάρχουν 2 τρόποι βαφής των αυγών

Ο ένας είναι να βαφτούν τα αυγά μαζί με τη βαφή και ο άλλος να βρασθούν πρώτα και μετά να τα βάλουμε στη βαφή. Είτε όμως βραστούν μαζί με τη βαφή είτε χωριστά, θα πρέπει να μην βάλουμε πολλά μαζί, γιατί χτυπιούνται μεταξύ τους και σπάνε.

Επίσης δε θα πρέπει να βράζει δυνατά το νερό, γιατί τα αυγά μέσα του κινούνται και σπάζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν τα βάψουμε μαζί με τη βαφή, ακολουθούμε τις οδηγίες, που αναγράφονται στο φακελλάκι της βαφής.

Όταν βράσουν τα αυγά, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν και να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν με ένα μαλακό πανί βουτυγμένο σε ελαιόλαδο τα γυαλίζουμε.Βάψιμο με βαφή που δε χρειάζεται να βράσει μαζί με το νερό.


Για βάψιμο 50 αυγών θα χρειασθούμε:

  • 2 1/2 λίτρα νερό
  • 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ξύδι
  • 1 κουταλιά σούπας χοντρό αλάτι
  • 2 φακελλάκια βαφή
  • 1 βαμβακερή πετσέτα κουζίνας
  • λάδι για το γυάλισμα των αυγών

Βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας την πετσέτα, για να μη μετακινούνται τα αυγά και να μη χτυπάνε μεταξύ τους, όταν βράζουν. Βάζουμε όσα αυγά χωράει ο πάτος της κατσαρόλας. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό (2 1/2 λίτρα) μαζί με το αλάτι, για να μη σπάσουν τα αυγά, που έχουν λεπτό τσόφλι.

  • Τα αυγά πρέπει να σκεπάζονται καλά από τη βαφή.
  • Όταν βράσουν τα βγάζουμε, τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν και να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν προσθέτουμε άλλα. Το ίδιο επαναλαμβάνεται μέχρι να βράσουν όλα τα αυγά.
  • Αφού βράσουν όλα τα αυγά, διαλύουμε τη βαφή σε χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε μέσα από σουρωτήρι σε μία κατσαρόλα με νερό, που να καλύπτει τα αυγά.
  • Προσθέτουμε το ξύδι, τα βουτάμε μέσα και τα αφήνουμε 3 λεπτά.
  • Τα βγάζουμε και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να τελειώσουν όλα τα αυγά προσθέτοντας κάθε φορά ξύδι και νερό, αν χρειάζεται.

Το γυάλισμα των αυγών
Για να γυαλίσουμε τα αυγά, φοράμε τα γάντια, που υπάρχουν στη συσκευασία της βαφής.

Παίρνουμε ένα μαλακό πανί, το βουτάμε σε ελαιόλαδο και τα γυαλίζουμε.

Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και υγρό γυαλίσματος, αν υπάρχει στη συσκευασία.

Σε αυτή την περίπτωση, τοποθετούμε στην παλάμη μας 2 φύλλα χαρτί κουζίνας, ρίχνουμε τόσο υγρό γυαλίσματος, ώστε να νοτίσει το χαρτί. Αλείφουμε ένα ένα τα αυγά προσέχοντας να καλυφθεί όλη τους η επιφάνεια.

Κάθε φορά προσθέτουμε τόσο υγρό γυαλίσματος, ώστε το χαρτί μας να είναι υγρό.

Τοποθετούμε τα γυαλισμένα αυγά πάνω σε μία λευκή νάιλον σακούλα και αφήνουμε να στεγνώσουν τελείως.

Οικολογικός τρόπος βαφής με φυσικά χρώματα

Για κόκκινα αυγά παίρνουμε βολβούς παντζαριών, τους κόβουμε σε φέτες, τους βράζουμε μέχρι να ψηθούν καλά και χρησιμοποιούμε το ζωμό τους ως βαφή, που την περνάμε με ένα πινέλο σε ήδη βρασμένα αυγά, όσο είναι ακόμα ζεστά, ή τα βράζουμε στον κόκκινο ζωμό των παντζαριών 10-15 λεπτά. Παλαιότερα, αλλά και σήμερα ακόμα, σε πολλές αγροτικές περιοχές, χρησοποιούσανε το φυτό ριζάρι (Rubia tinctorum) για τη βαφή κόκκινων αυγών.

Για γαλάζια αυγά χρησιμοποιούμε κόκκινο λάχανο. Αν τα αυγά μείνουν λίγες ώρες μέσα στα λάχανα θα γίνουν γαλάζια, αν μείνουν όλη τη νύχτα θα γίνουν πιο σκούρα.

Για καφέ αυγά, βράζουμε πρώτα αρκετές φλούδες από σκουρόχρωμα κρεμμύδια και έπειτα, προσθέτουμε τα αυγά άβραστα και τα αφήνουμε να βράσουν για 10-12 λεπτά περίπου.

Για μοβ αυγά, βράζουμε τρία ματσάκια βιολέτες και στη συνέχεια βράζουμε στο ίδιο νερό τα άβραστα αυγά, για 10-15 λεπτά περίπου.

Για κίτρινα αυγά χρησιμοποιούμε κρόκο Κοζάνης. Διαλύουμε σε μία κατσαρόλα με νερό τον κρόκο και βράζουμε τα αυγά για 15 λεπτά από τη στιγμή που το νερό θα πάρει βράση. Για κίτρινο χρώμα, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίτες από τη φύση, τις οποίες πρέπει να βράσουμε μέχρι να βγάλουνε το έντονο κίτρινο χρώμα τους

Ξέπλυμα κατσαρόλας
Για να καθαρίσουμε την κατσαρόλα μετά το βάψιμο των αυγών, ρίχνουμε άσπρο ξύδι και σόδα μαγειρικής, τρίβουμε με ένα σφουγγάρι και το χρώμα βγαίνει.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΓΕΥΣΗ

Γευστική απόδραση, στο καφέ ‑ Ταξιάρχης με θέα το Αιγαίο

Αποδράστε για λίγο από τη βουή της πόλης στο γραφικό αναψυκτήριο της Εκκλησίας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Καγιάνι. Δοκιμάστε χειροποίητα γλυκά ταψιού και κουταλιού, καφέ στο μπρίκι και μυρωδάτους λουκουμάδες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Ακόμα ένα «μεθυστικό» Ouzo Fest ξεκινάει στη Λέσβο

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποτοποιών- Αποσταγματοποιών Λέσβου, Δημήτρης Σπέντζας μιλά για τις εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη και το Πλωμάρι
ΓΕΥΣΗ

Τα Αμπέλια και το κρασί της Λήμνου στην άυλη κληρονομιά της UNESCO

Είναι το τρίτο στοιχείο από το νησί, που εντάσσεται στην UNESCO μετά την «Τέχνη της παρασκευής του τυριού Μελίπαστο (Μελίχλωρο) και της «Μάντρας της Λήμνου»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας

Από 17 Ιουνίου έως 6 Σεπτεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης «Ευγενία Κλειδαρά»
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

30 χρόνια «Σαμ» στην πλατεία Ερεσού

Από τις αγαπημένες γευστικές επιλογές, το εστιατόριο του Λιβανέζου που παντρεύτηκε Ερέσια και φημίζεται για το φαλάφελ και το μπαμπά γκανούς
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Εκδήλωση στη Μόρια για τον θεσμό της οικογένειας

Τετάρτη 19 Ιουνίου στην πλατεία του Αγίου Βασιλείου
ΓΕΥΣΗ

Τα 10 πιο ωφέλιμα φρούτα του καλοκαιριού

Οι «βασιλιάδες» των βιταμινών
ΓΕΥΣΗ

Ένας «ερωτικός μετανάστης» που ήξερε να φτιάχνει ούζο…

Σε έναν κεραυνοβόλο έρωτα στο μακρινό 1896 οφείλουμε σήμερα την ύπαρξη της γνωστής ποτοποιίας ΣΑΜΑΡΑ που δραστηριοποιείται στη Λέσβο παράγοντας ούζο με παραδοσιακά αρώματα και μοντέρνες εκδοχές
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Από την πλατεία Αντισσας στο σπήλαιο του Ορφέα

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Απελευθερώνουμε το στυλ μας με ψαγμένες επιλογές από το Guantana

Στα εγκαίνια του καταστήματος στην Ερμού 252 βρέθηκε ο φευγάτος και αγαπημένος Λάκης Γαβαλάς, στηρίζοντας έμπρακτα το εγχείρημα του καλλιτέχνη Στρατή Νάκη
ΓΕΥΣΗ

Στο Ηφαίστειο Ανεμώτιας ο Bas Wanrooij

Ο βραβευμένος Ολλανδός δημοσιογράφος και εκδότης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Απονομές μεταλλίων Brevet 2024

Ξεκίνησε ο σχεδιασμός για το Brevet του 2025