Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι;
Μόλις το 10% των αναγκών καλύπτει η εγχώρια παραγωγή μαλακού σιταριού
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 8/3/2022

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που εκδόθηκε σήμερα 8 Μαρτίου «δεν υπάρχει κίνδυνος για την επισιτιστική επάρκεια στην χώρα σε σιτηρά». Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε την ίδια ημέρα που ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Έζντεμιρ ανακοίνωσε την οργάνωση ψηφιακής συνόδου των υπουργών Γεωργίας των G7, δηλαδή των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη, αντικείμενο της συνόδου η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και η σταθεροποίηση των αγορών τροφίμων. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως πέρα από τα ζητήματα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία καταγράφονται ελλείψεις σε δημητριακά λόγω ξηρασίας σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Ο Γερμανός υπουργός φοβάται μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων.
Μια μέρα νωρίτερα η Ουκρανία επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές σιταριού, κρέατος πουλερικών, αυγών και ηλιελαίου. Επίσης επιβλήθηκαν ποσοστώσεις στις εξαγωγές ζώων φάρμας, του κρέατος τους, αλατιού, ζάχαρης, βρώμης, σίκαλης, και άλλων προϊόντων. Στις 4 Μαρτίου η Ουγγρική κυβέρνηση δια του υπουργού Γεωργίας Ιστβάν Νάγκι ανακοίνωση την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών, εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ανακοίνωση απαγόρευσης εξαγωγής σιταριού να εκδοθεί και από την Σερβία.
Σιγά το υπουργείο κοιμάται
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η Ελλάδα έχει ανάγκη από 900.000 τόνους μαλακού σιταριού κάθε χρόνο από αυτούς οι 250.000 τόνοι εισάγονται από την Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ αν προστεθούν και οι εισαγωγές από την Μολδαβία φθάνουμε στο 35% των συνολικών εισαγωγών που κάνει η χώρα. Η εγχώρια παραγωγή μαλακού σιταριού καλύπτει μόλις το 10% των αναγκών. Την ίδια ώρα η χώρα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η εγχώρια παραγωγή καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σε σκληρό σιτάρι.
Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Δημητριακών και οι εκπρόσωποι των αλευροβιομηχανιών διαβεβαίωσαν τον υπουργό κ. Γεωργαντά πως υπάρχουν εναλλακτικές αγορές για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών από χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ. Μόνο που τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχει γίνει καμία εισαγωγή μαλακού σιταριού από τις ΗΠΑ.
Είναι εντυπωσιακό πως οι G7 ανησυχούν για την επισιτιστική ασφάλεια στον πλανήτη, φοβούνται μεγάλη αύξηση των τιμών των σιτηρών και των άλλων αγροδιατροφικών προϊόντων αλλά το Ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ανησυχεί καθόλου παρότι η χώρα εισάγει το 90% της μαλακού σιταριού που καταναλώνει.