× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

15 πτήσεις charter για το καλοκαίρι του 2022 στη Λέσβο

Η Λέσβος έχασε το τρένο της τουριστικής ανάπτυξης από το 1985 όταν άνοιξε η αγορά σε νέους ελληνικούς προορισμούς, δήλωσε στο «Ν» ο πράκτορας Λευτέρης Καραμπλιάς

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 27/1/2022

15 πτήσεις charter για το καλοκαίρι του 2022 στη Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Λίγο καλύτερη από το καλοκαίρι του 2021 προβλέπεται η φετινή τουριστική περίοδο στη Λέσβο, η οποία με 15 περίπου απευθείας πτήσεις, οι οποίες έχουν ήδη προγραμματισθεί εδώ και καιρό, αναμένεται στην καλύτερη περίπτωση να αγγίξει τις 30 έως 31.000 αφίξεις Ευρωπαίων τουριστών.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο τουριστικός πράκτορας Λευτέρης Καραμπλιάς ο οποίος σημείωσε ότι το καλοκαίρι του 2022 σε αριθμό αφίξεων θα είναι όπως ήταν το καλοκαίρι του 2016, η πρώτη χρονιά δηλαδή μετά την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση του 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, φέτος το καλοκαίρι θα έχουμε 15 απευθείας πτήσεις και ειδικότερα 5-6 από την Ολλανδία, 4 από την Αγγλία, 2 από το Βέλγιο και 2-3 από τις Σκανδιναβικές χώρες.

Γενικότερα η τουριστική χρονιά θα είναι καλύτερη από πέρυσι που είχαμε περίπου 18.000 αφίξεις, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα αγγίξουμε τις αφίξεις του 2019 της τελευταίας χρονιάς πριν τον κορονοϊό, που ήταν περίπου 59.000».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, σημείωσε ο Λευτέρη Καραμπλιάς εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και έχουμε βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης, θα έχουμε έκρηξη της τουριστικής κίνησης, σε όλους σχεδόν τους προορισμούς και μάλιστα ορισμένα αισιόδοξα σενάρια λένε ότι η χώρα θα ξεπεράσει τους αριθμούς του 2019. Δυστυχώς στη Λέσβο με τα μέχρι στιγμής στοιχεία μόλις που θα αγγίξουμε το 50% της τελευταίας καλής τουριστικής χρονιάς».

Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους η Λέσβος δεν περιλαμβάνεται σήμερα, αλλά ούτε και συμπεριλήφθηκε ποτέ στους κορυφαίους προορισμούς της χώρας, σημείωσε πως η ευκαιρία για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού χάθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80  όταν ξεκίνησε το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη νέων προορισμών στη χώρα μας εκτός των γνωστών τριών νησιών, Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα.

«Τότε μπήκαν στο τουριστικό παιχνίδι, η Σάμος, η Θάσος, η Σκιάθος, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Λέσβος και όλα τα υπόλοιπα. Έγιναν τότε μια σειρά επενδύσεων σε αυτές τις περιοχές οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, στη Λέσβο αυτό δυστυχώς δεν συνέβη και η τουριστική ανάπτυξη δεν μπήκε ποτέ σε προτεραιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα της Λέσβου ως τουριστικός προορισμός είναι το γεγονός ότι η πόλη της Μυτιλήνης, η πρωτεύουσα δηλαδή δεν είναι πόλος έλξης όπως συμβαίνει σε άλλα νησιά. Στα άλλα νησιά, η πρωτεύουσα είναι προορισμός και υπάρχουν και άλλοι μικρότεροι δορυφόροι γύρω από αυτή που λειτουργούν επικουρικά. Στη Λέσβο η πρωτεύουσα δεν είναι προορισμός και λειτουργούν μόνο οι δορυφόροι. Ο Μόλυβος, η Πέτρα, η Καλλονή, η Ερεσός, τα Βατερά, το Πλωμάρι κ.λπ. Οι περιοχές όμως αυτές είναι μακριά από το αεροδρόμιο και ο τουρίστας που ήδη έχει κάνει ένα αεροπορικό ταξίδι 2 ωρών δεν θέλει να κάνει άλλο ένα οδικό ταξίδι για να φτάσει στο ξενοδοχείο του. Αυτό και μόνο είναι αποτρεπτικό».

Αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού στη Λέσβο, ο Λευτέρης Καραμπλιάς σημείωσε πως δυστυχώς το προϊόν μας δεν πουλάει, διότι είναι παρωχημένο και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις επιλογές των τουριστών. Όπως σημείωσε ξ  καλύτερη τουριστική χρονιά του νησιού μας  ήταν το 2014 με 76.000 αφίξεις, τη στιγμή που στη Σκιάθο πέρυσι το 2021 μία δύσκολη τουριστική χρονιά είχαμε 81.000 αφίξεις και στη γειτονική μας Σάμο 62.000 αφίξεις.

«Δυστυχώς το μοντέλο των μικρών ξενοδοχείων και των studios της δεκαετίας του 1990 δεν πουλάει πλέον στην αγορά. Οι tour operator έχουν κατευθύνει πλέον τον κόσμο στα μεγάλα ξενοδοχεία τα λεγόμενα all inclusive. Στη Λέσβο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τέτοια ξενοδοχεία δεν υπάρχουν, έτσι λοιπόν οι δυνατότητα φιλοξενίας τουριστών είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 120 -130.000 αφίξεις.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

600 Αμερικανοί τουρίστες στη Μυτιλήνη

Με το κρουαζιερόπλοιο Explora που ήρθε την Κυριακή 27 Ιουλίου, στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση στη βουλή για την ευλογιά των προβάτων

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ και του βουλευτή Γιάννη Δελή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στις Σέρρες

Ασταμάτητη συνεχίζει η εξέλιξη της επιζωοτίας στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 23.415 δικαιούχους

Πληρωμή υπολοίπων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 1η Αυγούστου

Θα καταβληθούν 2,4 δις ευρώ σε 4,36 εκατ. δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκάδες καταγγελίες για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας

Λιποθυμούν ακόμη και οι επιθεωρητές εργασίας σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ